"חבל שהמחזה הזה לא איבד את הרלוונטיות שלו"
08.11.21 / 13:11
אמנם מבצע "עופרת יצוקה" הסתיים כבר לפני כעשור, אבל כעת אירועי משוחזרים במחזה החדש שעתיד לעלות כאן, בתיאטרון באר שבע. בני ברבש, יוצר המחזה - "במובנים רבים המחזה הוא סיפור שאיננו נגמר"
בחודש הבא (2.12), יעלה ב"תיאטרון באר שבע" המחזה - "אחד משלנו". עלילתו מתרחשת בסביבות שנת 2010, כשנה אחרי מבצע "עופרת יצוקה". ליחידת צנחנים המוצבת בשטחי יהודה ושומרון, מגיע חוקר מצ"ח בשם רפא לחקור את מותו של מחבל פלסטיני. החוקר מופתע לגלות שמפקד היחידה, יותם, הוא חברו הטוב מהטירונות ושהמחבל, שאת מותו נשלח לחקור, אחראי לרצח חבר אחר שלהם מתקופת הטירונות. ככל שהחקירה מתקדמת מגלה רפא שגרסת חבריו על מות המחבל רצופה שקרים, אי דיוקים וחצאי אמיתות.
זהו מחזה המשקף אירועים שקרו, שקורים ושימשיכו לקרות בחברה שבה הסולידריות הופכת לחזות הכל ודבר ביקורת כלשהי או הסתייגות נחשבים ללא פחות מאשר בגידה. אומר בני ברבש, מחבר המחזה. ברבש, הינו תושב באר שבע במקור, והמחזה הינו שחזור של הסרט הנושא את אותו שם. בזמנו, ביים ברבש את הסרט בעצמו, כשבקאסט השחקנים ניתן היה למצוא את אלון אבוטבול, שרון אלכסנדר ודן תורן.
בני ברבש - "במובנים רבים המחזה "אחד משלנו" הוא סיפור שאיננו נגמר. הוא נכתב בהשראת השירות הצבאי שלי בשטחים ועלה על במת בית לסין ב-1987. ההצגה, שבוימה על ידי איציק ויינגרטן זכתה להצלחה גדולה, רצה מאות פעמים ונבחרה על ידי צה"ל למיזם "תרבות יום א". היא הוצגה בפני פורומים בכירים בצבא, עוררה מחלוקות ודיונים סוערים שהעניקו למשתתפים נקודות מבט חדשות בנוגע לפעילות צה"ל בשטחים. ב-1989, עיבדתי את המחזה לתסריט שהצבא סייע לנו בהפקתו בתנאי שנשנה בו כמה מרכיבים. הברירה הייתה להיענות לבקשת הצבא, או לרדת מהפקת הסרט, כי לא ניתן היה להפיקו ללא הסיוע. גם הסרט זכה להצלחה, זכה באוסקר הישראלי ונשלח לתחרות בארצות הברית. מאות אלפים צפו בו, ושוב, למרות שלא כולם הסכימו עם מסריו, הוא עורר דיונים שחידדו את הנקודות השנויות במחלוקת. אני הוזמנתי עם הסרט לבה"ד 1, לפו"מ, לפורומים צבאיים בכירים ולמאות פגישות עם תלמידי תיכון שעמדו לפני גיוס".
עוד ממשיך ברבש - "אני מדבר על המחזה הזה כסיפור שאינו נגמר לא בשל הצלחתו יוצאת הדופן וחיי המדף הארוכים שלו. אלא משום שהמציאות המשתקפת ממנו, על שלל בעיותיה, היא אותה מציאות אותה פגשתי כשהתגייסתי לצבא לפני חמישים שנה, ואותה מציאות המתוארת במחזה שעלה על הבמות לפני שלושים שנה. חבל שהמחזה הזה לא איבד את הרלוונטיות שלו".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]