ציפורים נדירות בבירת הנגב
21.08.19 / 12:50
פארק נחל באר שבע הפך לאזור צפרות בינלאומי המושך אליו
ציפורים חלקן נדירות
אייל שוחט מהמחלקה למדעי החיים באוניברסיטת בן גוריון מציג במחקר שכתב ממצאים מרתקים על הצפרות בפארק נחל באר שבע שהפך למוקד שוקק חיים לציפורים. לא רבים יודעים כי פארק נחל באר שבע הוא מוקד בינלאומי כיום לציפורים מכל רחבי העולם.
אלו ציפורים נמצאים בפארק ומהיכן הן מגיעות ומה הן עושות כאן? בדוח שהגיש שוחט לחברה הכלכלית לפיתוח באר שבע המפתחת את הפארק עבור עיריית באר שבע ולמנהלת הפארק, מציג החוקר ממצאים שמעלים גאווה רבה לעיר על אירוח הציפורים החדשות כתוצאה מפיתוח הפארק והקמת האגם החדש.
שוחט סיפר ל"באר שבע נט": "בחודשים יוני יולי בפארק, היה שינוי במפלס המים באגם בעבודות ההקמה. השינויים במפלס היו דווקא לטובת העופות, שכן ביולי מתחילה נדידת הסתיו של עופות הגדה (חופמאים), החונים בישראל בשטחי מים יותר רדודים. מספר החופמאים הגיע לשיא בסוף יולי ותחילת אוגוסט, נדידת הסתיו של החופמאים מתחילה כבר ביוני עם הופעתה של הביצנית שחורת הכנף. הבוגרים ממין זה ממהרים לנדוד דרומה ושוהים בישראל כחדשיים לצורך חילוף הנוצות, בטרם ימשיכו לאפריקה. פרט לכמה עשרות ביצניות שחורות כנף שחנו באגם ובנחל באר שבע, האגם ריכז ביולי כמאה וחמישים סיקסקים. בתחום הפארק, האתר הטוב ביותר לציפורי שיר במהלך הקיץ היה החורשה הסמוכה לבית אשל ממערב. בחורשה זו נטיעות מעורבות אקליפטוסים, שיטים, תותים, תאנים, ועוד. ערכתי חמש לכידות בין סוף יוני לסוף יולי. מספר הציפורים הנלכדות היה גבוה בשבועיים הראשונים עקב התלהקות של עשרות ירקונים בחלקה. המתלהק לאחר הקינון, ומרבית הפרטים בלהקה זו היו פירחונים שבקעו בסביבה במהלך הקיץ. להקה זו התפזרה באמצע יולי, מה שגרם לירידה תלולה במספר הנלכדים. הרכב המינים הכללי בלכידה היה מגוון מאד, וכלל גם מין מפתיע חנקן אדום גב. זכר בוגר ממין זה, הדוגר בישראל בגולן בלבד, בילה את הקיץ בחלקה ונצפה בה בכל ביקור בסך הכל נלכדו בחמישה ימי טיבוע 113 ציפורים ממגוון נאה של ירקונים, שיחניות קטנות, בולבולים, סבכי חורש, ו-6 צופיות. הבולבול והצופית הינם מינים יציבים הדוגרים בפארק ומצויים בו כל השנה. השיחנית הקטנה היא דוגרת קיץ בפארק, המבלה את החורף באפריקה. סביר כי ביולי מתערבבים הפרטים המקומיים עם הנודדים הראשונים מאירופה. סבכי החורש דוגר בדרום אירופה, דרומה עד לצפון ישראל, והוא נודד הסתיו הראשון מבין ציפורי השיר, המופיע בצפון הנגב כבר בתחילת יולי. מספר הפרטים בחלקה עלה בסוף יולי בעקבות הבשלת התאנים מזון אהוב על הסבכים".
מתברר כי עם הזמן עולה מספר הציפורים וסוגיהם המגיעות לפארק והופכות אותו לחנייה או מקום קבוע לצפרות. כשאתם מגיעים לפארק הרימו את העיניים וחכו בשקט לראות משלל הציפורים במקום.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]