פיצויי אובדן כושר עבודה לחוזרים מהשבי - מה החליטה המדינה?
07.02.24 / 06:02
מדינת ישראל נמצאת בימינו בסחרור שלא ידעה כמותו, ומתמודדת עם סיטואציה חסרת תקדים של מאות חטופים, מספר שירד בהדרגה לכמאה ושלושים חטופים (שידוע כי הם חיים ושבויים בעזה). המצב הבלתי נתפס הזה מעמיד קשיים לא מעטים על המערכות הממשלתיות. למשל, מה לגבי פיצוי אובדן כושר עבודה לחוזרים מהשבי? מי יקבל כמה? וכיצד גובה הפיצוי ייקבע? אמנם ההליך הבירוקרטי שנועד לקבוע את כל אלה לא הסתיים, אך כבר ישנן כמה השגות בנושא.
מדינת ישראל יוצאת מנקודת הנחה, ובצדק, שחטופים החוזרים מהשבי יהיו בעלי יכולת חסר או אי-יכולת מוחלטת לעבוד למשך כמה חודשים לפחות, ועל כן עשויים להיות מפוצים על אובדן כושר עבודה. על כן, כשמחשבים מה יהא גובה הפיצויים שיינתן לכל פדוי שבי, יש לקחת בחשבון את גילו של הפדוי, מצבו הרפואי, נהלי ביטוח לאומי וכיו"ב. אז מהן השגותיה של המדינה בנושא זה עד היום? האם גובה הפיצויים העדכני לפדויי השבי עושה עמם צדק?
קצבה לכל החיים
ידוע כי קבלת קצבאות מביטוח לאומי זה הליך שלוקח זמן מה. הזימון לוועדה לא מגיע מיידית, וגם החלטת הוועדה היא הליך לא קצר. משום כך, המדינה החליטה כי אין לגרום לפדויי השבי לחכות עד לוועדה: הם יקבלו קצבה מיד עם 'חזרתם לגבולם', שתכסה על נזקיהם מראש, עוד לפני שיקבע מי מהם זכאי לפיצוי על אובדן כושר עבודה.
כל פדויי השבי יקבלו עם חזרתם, בתור התחלה, מענק ראשוני חד-פעמי בסך 10,000 ש"ח מביטוח לאומי. לצד זאת, הם יקבלו עד סוף חייהם כ-1350 ש"ח מכוח חוק פדויי השבי. בנוסף לקצבת בסיס צמיתה זו, הם יהיו זכאים לקצבה חודשית למשך כחצי שנה בסכומים אלה:
פדויי שבי בגירים עם ילדים מתחת לגיל 21 יקבלו 8970 ש"ח בחודש. אם אין להם ילדים, הם יקבלו 6920 ש"ח בחודש. בני 14-18 יקבלו 3500 ש"ח בחודש, ואילו קטינים בני פחות מ-14 יקבלו 1350 ש"ח. זאת משום שחוק נפגעי פעולות האיבה, ממנו נגזרות הקצבאות לפדויי השבי, מזכה נפגעים מגיל התעסוקה המינימלי בלבד. קצבה נוספת זו נועדה לכסות בפועל על אובדן כושר עבודה והשתכרות לתקופה מוגבלת זו. אך זה לא הכל.
לא רק פיצוי אובדן כושר עבודה
מלבד זכאותם מתוקף היותם פדויי שבי, זכאים החטופים לשעבר גם להכרה כנפגעי פעולות איבה. ענבר דוד, מנהלת אגף נפגעי פעולות איבה בביטוח הלאומי, ציינה בדיון בוועדת הבריאות בכנסת כי המוסד ידאג להכרה אוטומטית בפדויי השבי כנפגעי פעולות איבה. דוד הוסיפה שכדי לא להעיק על פדויי השבי, את הוועדות הרפואיות שיקבעו את אחוזי הנכות והפיצויים עבורם, יכנסו רק מאוחר יותר. בינתיים, כל הפדויים יקבלו תגמול מכוח החוק המתיר מענק לכיסוי אובדן ההכנסה — שנקרא תגמול טיפול רפואי (תט"ר).
בנוסף לזאת, פדויי השבי יהיו זכאים למימון מלא של טיפולים רפואיים ונפשיים, מתן מענה לצרכי דיור וניידות, ובמידת הצורך גם לליווי של עובדת סוציאלית או אחות. בשבועות האחרונים אושרה חבילת סיוע נוספת לשבים מהשבי - קצבה חודשית של 7000-11,000 ש"ח בחודש, לצד מימון טיפולים רפואיים ונפשיים. אך האם מערך זה של כספים ואפשרויות סיוע ממלא את כל צרכיהם של פדויי השבי?
בכפוף לחוק
לאחד האדם, פיצויים אלה עשויים להישמע מספקים - הן עבור אלו שיפוצו בעתיד על אובדן כושר עבודה והן עבור אלו שלא. אך משפחות פדויי השבי טוענים כי סכומי הפיצויים והסיוע הנמצאים על השולחן רחוקים מלהיות מספקים. כמה מהם קבלו לאחרונה כי סכומי הפיצויים המדוברים עבור פדויי השבי הבגירים נמוכים בהרבה מהשכר הממוצע במשק, ושאלו אינם סכומים שניתן לחיות איתם בכבוד. מביטוח לאומי נמסר כי המוסד כפוף לחוק, ושהוא הופך כל אבן במסגרת החוק בכדי להעניק את כל מה שניתן לפדויי השבי. כל שניתן לקוות הוא שהמדינה ומשפחות החטופים יצליחו להגיע לעמק השווה כמה שיותר מהר, כדי למנוע סבל נוסף מאנשים שסבלו מספיק מתופת חמאס.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]