מעסיקים עוזר/ת בית? 6 טיפים שחשוב שתדעו
26.01.23 / 09:01
עבור ישראלים רבים, המנקה והמטפלת הם כוח עזר חיוני לשמירה על שגרה – וגם שפיות. עם זאת, חשוב לשמור על כמה כללים פשוטים בהעסקה שלהם, כדי לשמור על שביעות רצונם של שני הצדדים
בעידן של משרות הדורשות שעות עבודה ארוכות, יותר ויותר ישראלים נפרדים ממשימות ביתיות כמו ניקיון, טיפול בילדים קטנים ולפעמים גם בישול, לטובת העסקה של אדם מבחוץ, שימלא את המשימה תמורת שכר – ויאפשר למעסיקו להתפנות לקריירה, בילוי עם המשפחה ועוד. אנשים אלו, המועסקים בביתנו, נחשבים מבחינת החוק לאנשי משק בית.
באתר הביטוח הלאומי, העבודות המוגדרות כ"משק בית" כוללות תפקידים שונים המבוצעים בבית המעסיק – כגון ניקיון, השגחה וטיפול בילדים, קשישים וחולים וסיעוד. גם אם הם עובדים עבור אדם פרטי, הוא נחשב למעסיק שלהם – פרט חשוב כשמדובר בקביעת תנאי ההעסקה והביטוח לעובדים אלה.
מה חשוב לדעת לפני שמעסיקים אנשי משק בית?
- זכרו לבטח את העובדים: האחריות לשלומם של עובדי משק הבית חלה על המעסיקים שלהם. במקרה של תאונה המתרחשת בבית המעסיק, למשל, מנקה שהחליק על הרצפה ונפגע, המעסיק הוא זה שיידרש לפצות את המנקה. לכן, חשוב לרכוש מראש ביטוח דירה מתאים, הכולל ביטוח צד ג' – כלומר, ביטוח לנזק שעלול להיגרם לצד שלישי, בין אם מדובר באורחים בבית, עובדי משק בית, או בעלי מקצוע המגיעים לבצע תיקונים ועבודות שונות. לא מדובר במשימה שתגזול מכם זמן רב מדי – ניתן לרכוש ביטוח דירה אונליין.
- דווחו לביטוח הלאומי: אנשי משק בית נחשבים לעובדים לכל דבר, ולכן זכאים לכל הזכויות שמהן נהנים עובדים שכירים. כך למשל, המעסיקים נדרשים לדווח לביטוח הלאומי על העסקת העובדים הללו, ולשלם עבורם דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות. זאת, על מנת שבמקרה הצורך, יוכלו העובדים לקבל דמי אבטלה, פיצוים על תאונה בעבודה, דמי לידה, קצבת זקנה ועוד.
- העניקו זכויות סוציאליות: כעובדים שכירים, עובדי משק הבית זכאים כאמור גם לתשלומי פנסיה, ותשלום בזמן מחלה או חופשה. חלק מהתשלום על זכויות אלה הוא על חשבון המעסיק, וחלק מנוכה משכר העובד – כמו חלק מהתשלום לביטוח הלאומי ולביטוח הפנסיוני. כך גם לגבי חגים - אם ביום הקבוע של הבייביסיטר חל חג לאומי, יש לשלם לה על יום עבודה רגיל. בנוסף, זכאים עובדי משק הבית לחופשה שנתית.
טיפים נוספים שכדאי להכיר
- חתמו על הסכם עבודה מסודר: מאחר שאנשי משק הבית עובדים לפעמים שעות מעטות בלבד בביתנו, קיימת נטייה להתעלם מהצדדים החוקיים של ההעסקה, כולל חתימת חוזה. חשוב לדעת שזהו פתח לצרות – כאשר אין חוזה מוסכם, כל צד יכול לבוא בטענות לצד שכנגד, שיתקשה להתגונן. לכן, גם אם המנקה מגיע לביתכם לשעות ספורות מדי שבוע, מומלץ לחתום על חוזה העסקה שיסדיר את שעות העבודה, את התנאים, התשלום וכן הלאה.
- עקבו אחר השעות: בדיוק כפי שהמעסיק במקום העבודה שלכם עוקב באופן קבוע אחרי שעות העבודה שלכם, באמצעות שעון נוכחות או דרכים אחרות – חשוב שגם אתם תדעו מה שעות העבודה בפועל של אנשי משק הבית שלכם, כדי שתוכלו לשלם להם את השכר הראוי ולוודא שהם עומדים בסיכום המוקדם איתם.
- תעדו תשלומים: למרות הפיתוי לשלם במזומן – זו גם סכנה. בתשלום במזומן, אין כל תיעוד לכך שאכן שילמתם לעובד משק הבית, שיוכל אחר כך לטעון כי לא שילמתם לו כלל. לכן, דאגו לבצע את התשלום בצורה שניתן לתעד ולשמור לעתיד.
- סיימו העסקה בשימוע: על פי הפסיקה המקובלת בדיני העבודה בישראל, עובד העומד בפני פיטורים זכאי לשימוע שבו יוכל לפרט את טענותיו ולהסביר מדוע אין לפטרו, גם אם בסופו של דבר יחליט המעסיק לפטרו. גם עובדי משק הבית שלכם זכאים לשימוע לפני פיטורים, כמו גם להודעה מוקדמת לפני פיטורים.
- אל תשכחו את פיצויי הפיטורים: מנקה, עוזר או בייביסיטר שעבדו בביתכם 12 חודשים לפחות, יהיו זכאים לפיצויי פיטורים במקרה שתחליטו להפסיק את העסקתם. פיצויי הפיטורים מחושבים על פי מספר שעות העבודה הממוצע שלהם, התעריף השעתי או היומי שקיבלו ומספר שנות עבודתם.
- תאמו ציפיות מראש: כאשר עובדי משק הבית מגיעים אליכם בפעם הראשונה, חשוב שתבהירו להם מה אתם מצפים שיעשו – לדוגמה, האם המנקה נדרשת רק לנקות או גם לסדר ולגהץ, האם מצופה שהמטפלת בתינוקת גם תבצע עבודות ניקיון קלות, ועוד. חשוב לשמור על ציפיות ריאליות – סביר להניח שמנקה שמגיעה לחמש שעות פעם בשבוע, לא תוכל לנקות מהמסד עד הטפחות בית גדול שאינו מתוחזק היטב.
בשורה התחתונה, אנחנו מעסיקים עובדי משק בית על מנת לשפר את איכות חיינו ולפנות לנו זמן יקר. חשוב לשמור על חוקי המדינה גם כשמעסיקים עובדים שעות ספורות בלבד בשבוע, או אפילו בחודש, על מנת לוודא שאנחנו, וגם הם, מוגנים במקרה של תאונה, סיום עבודה וכן הלאה.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]