מחר(שישי)בצהריים..אסור לשתות מים
07.07.16 / 13:39
מחר, יום שישי, ב' תמוז (08.07.16) תחול "תקופת תמוז". הימנעו משתיית מים. באילו שעות בדיוק? הובא מאתר הדברות/נעמה גרין
מנהג קדמון הוא להקפיד לא לשתות מים בשעת ה"תקופה". בית ישראל, בכל הדורות, הקפידו שלא לשתות מים בשעת "התקופה".
מהי ה"תקופה"? שנת השמש מתחלקת, לפי חז"ל, לארבע תקופות, על פי עונות השנה: תקופת ניסן, תקופת תמוז, תקופת תשרי ותקופת טבת. רגע ההתחלה של כל "תקופה" מכונה אף הוא "תקופה". חישוב התקופה הוא לפי שנת החמה, ולא לפי חודשי הלבנה. משום כך, אין ל"תקופה" תאריך עברי קבוע, אלא תאריך לועזי קבוע.
תקופת תמוז– תחול ב-8 ביולי. תקופת ניסן תחול ב-7 או ב-8 באפריל. תקופת תשרי – תחול ב-7 או ב-8 באוקטובר. תקופת טבת – תחול ב-6 או 7 בינואר.
ברגע הראשון של כל תקופה ראוי להימנע משתיית מים. הסיבה לכך היא שבשעת התקופה ניתנת רשות למזיקים לשלוט במים, והשותה מים באותו הזמן נכנס לחשש סכנה.
ה"פרי חדש" העיד כי כמה אנשים אשר שתו מים בזמן זה, התנפחה בטנם וחלקם אף מתו. בספר "איש מצליח" מובאים דבריו של הרב מצליח מאזוז זצ"ל: "ומי יודע כמה מחלות שונות ומשונות באו לעולם בדור האחרון, בגלל חוסר זהירות בדבר זה".
מחר, יום שישי, 08.07.16, תחול "תקופת תמוז". ראוי להחמיר ולהימנע משתית מים בתוספת של חצי שעה לפני ואחרי. כיוון שאין אנו יודעים את הרגע המדויק של חילופי התקופות, נקבע שיש להיזהר בין השעה 14:00 עד שעה 15:00 לפי שעון ישראל. בלוחות השנה רבים מצוין כי התקופה היא בין השעה 12:00 ל-12:30. גם על פי דעה זו יש להחמיר ולהוסיף חצי שעה לפני ואחרי, כלומר: להימנע משתיית מים בשעות 11:30-13:00 בצהריים.
ב"ילקוט יוסף" צוין כי בירושלים נהגו להכריז בבתי הכנסת בשבת שלפני התקופה, על השעה המדויקת בה התקופה נופלת. בתוניס ובג'רבה נוהגים כך עד היום. בג'רבה נהגו לתקוע בשופר בתחילת התקופה וכן בסיום הזמן, על מנת להודיע שבזמן זה אין לשתות מים.
פרטי המנהג הם:
1. להימנע משתיית מים ביום חמישי הקרוב בשעה 11:30-13:00 או בין 14:00-15:00 בצהריים, לפי שעון ישראל.
2. האיסור הוא דווקא על שתיים מים. שאר משקים מותר.
3. מיץ שעיקרו מים, אם הכינו אותו קודם שעת התקופה מותר לשתותו בשעת התקופה.
4. נהגו להקל במים שהרתיחו אותם לפני שעת התקופה.
5. לאחר שעת התקופה, אין לשתות את המים שהיו "תלושים" בשעת התקופה, כלומר: אין לשתות את המים שהיו בתוך כלים או בבקבוק ואף במקר..
6. לעומת זאת, מים מינרליים שהיו בבקבוק סגור (בסגירה של בית החרושת) מותר לשתותם לאחר מכן.
7. אם הניחו חתיכת ברזל או מסמר וכדומה בתוך המים במשך כל זמן התקופה – מותר לשתות את המים לאחר שחלפה התקופה.
8. על פי מספר דעות, כיום אין בעיה לשתות מים גם בשעת התקופה, כיוון שהם עוברים בברזים שעשויים מברזל.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]