מחר: הכריזה בערבית תופעל מחדש באוטובוסים בבאר שבע
06.06.17 / 09:07
למעלה מחצי שנה לאחר שהוסרה הכריזה בערבית באוטובוסים בבאר שבע, זו תופעל מחדש ביום רביעי הקרוב בכפוף לפסיקת בג"ץ והוראת משרד התחבורה. מלבד בבאר שבע, המשרד מקדם בנוסף הפעלת תחבורה ציבורית עם כריזות בשפה הערבית ברחבי הארץ.
לפני כשמונה חודשים החליפה חברת "דן באר שבע" את חברת "מטרודן" כמפעילת התחבורה הציבורית בעיר, והחלה להפעיל בעיר עשרות אוטובוסים חדשים. אלא שעם כניסת החברה החדשה, תושבי באר שבע גילו כי באוטובוסים החדשים מופעלת בנוסף לשפה העברית, גם כריזה בשפה הערבית של שמות הרחובות, כריזה שעוררה זעם בקרב תושבים רבים.
שלושה ימים לאחר הפעלת הכריזה בערבית, בחברת דן הסירו אותה בהוראת משרד התחבורה. תחילה טענו במשרד התחבורה כי הכריזה הופעלה "טרם זמנה", אך זמן קצר לאחר מכן שינו את גרסתם ואמרו כי ביטול הכריזות בערבית נעשה לבקשת ראש העיר רוביק דנילוביץ', שקיבל תלונות רבות מצד תושבי העיר שזעמו על הכריזה בערבית.
-
העתירה לבג"ץ ששינתה את ה"קול"
לאחר ביטול הכריזות בערבית, עתרו בדואים תושבי הנגב, באמצעות עורך הדין עבדאללה דכוור, בדרישה להפעיל מחדש את הכריזה בערבית באוטובוסים ברחבי העיר. לפני כחודש בעקבות פסיקת בג"ץ, הודיע משרד התחבורה כי הכריזה תופעל מחדש לאחר שיוקתנו קבצי הקול המתוקנים באוטובוסים בבאר שבע במסגרת פיילוט שיארך כשבוע ימים: "ככל שלא תתגלנה תקלות טכניות בלתי צפויות, הכריזה הדו-לשונית בקווים העירוניים בבאר-שבע תופעל עד ליום 7.6.17", ציינו במשרד התחבורה.
הכריזה בערבית חוזרת לאוטובוסים בבאר שבע
השבוע נכנסה לתוקף הפעימה השנייה של הרפורמה בתחבורה הציבורית בבאר שבע, ועמה הגיעו בשורות חדשות בדמות תחנות וקווי אוטובוס חדשים. במקביל לפעימה השנייה הגיע גם זמן הפעלתה של הכריזה בערבית, שתוכננה להיות מופעלת באוטובוסים של "דן באר שבע" לא יאוחר מה-7.6.17, זאת לפי הוראת משרד התחבורה בכפוף לפסיקת בג"ץ.
-
בישראל השפה הערבית מוכרת כשפה בעלת מעמד רשמי עוד מימי המנדט הבריטי. בדבר המלך סעיף 82 נכתב: "כל הפקודות, המודעות הרשמיות והטפסים הרשמיים של הממשלה וכל המודעות הרשמיות של רשויות מקומיות ועיריות בתחומים שייקבעו עפ"י צו מאת הממשלה יפורסמו (באנגלית)[1] בעברית ובערבית. בכפוף לכל תקנות שתתקין הממשלה מותר להשתמש בשלוש השפות במשרדי הממשלה ובבתי המשפט".
בקרוב: תחבורה ציבורית עם כריזות בערבית בכל הארץ?
במשרד התחבורה ציינו גם כי המשרד מקדם הפעלת כריזה דו-לשונית, בעברית ובערבית בתחבורה הציבורית בכל הארץ. הפעלת המערכת תיעשה בהדרגה באזורים נוספים ברחבי הארץ, בהתאם לצרכים הקיימים בערים השונות. עם זאת, המשרד לא פירט באלו אזורים תופעל הכריזה בערבית.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]