עובד ברכבת התלונן על יחס משפיל – ופוטר במקום
19.07.16 / 14:53
סטודנט מבאר שבע, עובד ברכבת ישראל התלונן על יחס מזלזל ומשפיל ופוטר במקום. מה הייתה פסיקת בית המשפט בעניינו?
מצבם של עובדי הקבלן בישראל אינו מזהיר, הם נתונים למרותן של חברות שרואות אותם כשקופים, אינם זוכים לתנאי עבודה הולמים, וסובלים מחוסר יציבות תעסוקתית בכל פעם כשחברת הקבלן מתחלפת והם מוצאים עצמם שוב בין עבודות.
בבאר שבע עובדים סטודנטים רבים, חלקם הגדול מועסקים כעובדי קבלן במקצועות האבטחה כדי לממן את לימודיהם, ונתקלים שוב ושוב ביחס מזלזל ובחוסר היענות וטיפול מצד ממוניהם. כדי למנוע מצבים כאלה קם וועד עובדים שתפקידו לדאוג ולטפל במקרים וחוסר היענות של חברות הקבלן מול העובדים.
אבל מה קורה כשאין טיפול והעובדים מעזים להתלונן?
אלכס שוורץ (28), תושב באר שבע, סטודנט וחבר בוועד העובדים לשעבר בהסתדרות הכללית עבד במשך 6 שנים כמאבטח ברכבת ישראל, בחצי השנה האחרונה תחת חברת "שלג לבן", לאחר שהתחלפה חברת האבטחה הקודמת והוא נאלץ לעבור מחברה לחברה. לאורך השנים העלה בפני וועד העובדים טענות רבות על חוסר הטיפול בו, ואף פנה למשרד התחבורה בתלונות על משמרות צפופות כך שיש 4-5 שעות בין המשמרות, איחורים בהסעות, וטעויות בחישוב השכר של העובדים.
לאחרונה התמלא אלכס תסכול מהמצב המתמשך והחליט להתפטר מתפקידו בוועד העובדים, תפקיד שאינו קשור לעבודתו כמאבטח ב"רכבת ישראל". אלכס כתב מכתב התפטרות להסתדרות הכללית מוועד העובדים תוך שהוא מציין את שורת התלונות והמחדלים איתם נאלץ להתמודד. לטענת אלכס, החברה מתעלמת מ"מצבם העגום של העובדים השייכים למגזר ה"נחות" במשק, עובדי הקבלן". במקביל החל אלכס להחתים עובדים לחברות בארגון עובדים אחר "ההסתדרות הלאומית", ולא ידע כי זה יעלה לו ביוקר.
שלום, לכל הגורמים הרלוונטיים, בזאת אני מגיש את התפטרותי מכל תפקידי הועד והחברות בו תחת הארגון היציג הסתדרות הכללית החדשה. הסיבות לעזיבת הועד נובעות מחוסר הטיפול שלכם בעובדי יחידת האבטחה ברכבת ישראל, התעלמות ממצבם העגום של העובדים השייכים למגזר "הנחות" במשק, עובדי הקבלן. לאחר מיצוי מרב האפשרויות והבעת אמון מלאה לאורך כל הדרך בארגון היציג הסתדרות כללית ולאחר 'אכילת' כל ההבטחות לכיסוי ולהגנה מפני מעסיק שממשיך לעבור על החוק באופן יום יומי וכל זה תחת השגחתכם, הגעתי למסקנה שלעובדים מגיע הרבה יותר ממה שאתם מספקים כביכול. מאחר ואני כחבר ועד ויו"ר לא מצליח להביא לשיפור תנאי העבודה ושמירה על זכויות עובדים בסיסיות ביותר וכל זה תוך שיתוף פעולה עמכם ברצוני לוותר על תפקידי בוועד. הועד עומד קפוא במקומו ללא שום כוח וגיבוי ממכם, כאשר אתם פתחתם אותו והבטחתם עולם ומלואו לעובדים. בפועל שאר הוועדים המצליחים ו"הרווחיים" שלכם ממשיכים לקבל תנאים מצוינים הרבה מעבר למה שאולי מגיע להם אך אנו עובדי הקבלן זוכים להתעלמות באופן בוטה מצידכם כנגד הפרות המעסיקים וכל יום נתונים למרות ולגחמות המעסיק על מנת שיוכל לחסוך עוד כמה שקלים על גב העובדים. הוצאתי כסף רב על הגנת העובדים וטיפול בהם מכיסי הפרטי על מנת שיקבלו יחס הולם ואנושי לכל הפחות, השקעתי את מרב המאמצים וזמני בשביל לנהל מעקב אחר תלונות העובדים וטיפול בהם. אני בתור עובד קבלן לא יכול לספק לעובד את ההגנה הנחוצה ולבצע את עבודתכם. הגעתי לגבול היכולת שלי ואין בכוחי להמשיך בוועד הכושל מלכתחילה שהוקם למראית עין ויופי בשביל לספק את החוק ותו לא. תודה רבה לכם על כלום ושום דבר, נוכחתי לדעת שהגורם(ב'ה' הידיעה) שאמור לגונן על העובד מפני עבירות מעסיק ולדאוג לו נכשל בתפקידו באופן חד משמעי.
בזאת הנני מתפטר מתפקידי כחבר ועד ויו"ר בפועל. שוורץ אלכס |
מכתב ההתפטרות של אלכס
תוך פחות מ-24 שעות בעת שהיה באמצע משמרת, הוזעק אלכס לשיחת נזיפה עם מר רפי דיין, גורם בכיר בחברת "שלג לבן" המציעה שירותיה ל"רכבת ישראל", וללא כל בירור, אזהרה או שימוע, פוטר במקום, "עקב השמצות והכפשות חוזרות ונשנות במהלך ארבעת החודשים האחרונים, אני מפטר אותך ברגע זה. אתה מזדכה בזה הרגע על כל הציוד". אמר דיין לאלכס. אחראי הנשקים הפשיט את אלכס מכל הציוד ושלח אותו הביתה. בלי שימוע.
במכתב הפיטורין שקיבל אלכס לאחר מכן נטען כי "בחרת להכפיש באופן בוטה את החברה, תוך הצאת דיבתה ופגיעה בשמה הטוב. נודע לנו כי בחרת לשוב ולהשמיץ החברה תוך הצגתה כחברה "עבריינית" המפרה את חוקי המדינה".
אלכס זעם על היחס מצעד החברה והחליט לפנות לבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע. אתמול (ראשון) התנהל הדיון בעניינו בבית המשפט נגד חברת "שלג לבן" בה הועסק.
עוד צויין על ידי גורמים המעורים בהתרחשות בשלג לבן כי "חטאו של המאבטח שהיה גם חבר וועד שתפקידו לדאוג לעובדים, שפנה ליו''ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, ח''כ אלי אלאלוף ולחברי כנסת נוספים בבקשה להתערב ולעזור לו לשמור על זכויות המאבטחים.
לטענת עורכות דינו של אלכס מטעם ההסתדרות הלאומית, שרון ברכוביץ' ועו״ד מאיה רטיג סבה, פיטורו של אלכס נבע מסיבה אחת בלבד – הירתמותו להליך ארגון העובדים בהסתדרות הלאומית". לא מתקבל על הדעת שעובד מפוטר בכך שנלחם על הזכויות שלו, סתימת פיות היא לא דרך להתנהל עם עובדים" מסרה עו''ד ברכוביץ'.
עוד נטען כי "בחודשים האחרונים הצטרפו להסתדרות הלאומית עשרות רבות של עובדים במשיבה (חברת שלג לבן), אשר סירבה להשלים עם הליך מעברם והחלה להערים עוד ועוד קשיים, תוך שימוש פסול במזמיני השירות כחומן מגן מפני חדירתה של ההסתדרות הלאומית לגדרה".
מצד חברת "שלג לבן" נטען במשפט כי לא היה ידוע להם שאלכס התאגד בהסתדרות הלאומית וכי "סיום העבודה נבע מחשש אמיתי ומוחשי לפגיעה נוספת בחברה, תדמיתה ושמה הטוב, ולאור התנהלות ברוטאלית וכוחנית של המבקש".
עוד הוסיפה החברה כי "אין כל התנגדות ולא הקטנה ביותר להתאגדות עובדיה. מטרתה היחידה של ההסתדרות הלאומי הינה לתקוף את המשיבה (החברה), ובעזרת אמצעי זה ליצור אלמנט של הפחדה, הרתעה ועימות מתמיד. מוצגות טענות סרק ביחס להתנהלות המשיבה, ללא בדל ראייה, הכל מתוך מטרה לעשות שימוש טאקטי ופסול בהליך המשפטי על מנת לנגח את המשיבה".
רכבת ישראל שיתפה פעולה?
לטענת ההסתדרות הלאומית, "שלג לבן" ורכבת ישראל עשו יד אחת בעניין של העובד. סמנכ"ל שלג לבן, רפי דיין, אישר בחקירתו שרכבת ישראל ידעה שהוא מגיע לשוחח עם העובד על "מכתב ההכפשה" – אותו מכתב התפטרות מהוועד של הכללית, ולצורך כך הסכימו לשחרר אותו באמצע משמרת ולארגן לו מחליף באמצע משמרת.
תגובת רכבת ישראל: "מדובר בעובד של חברת 'שלג-לבן' אשר מספקת לרכבת ישראל שירותי אבטחה באזור הדרום. לרכבת ישראל אין יחסי עובד – מעביד, עם עובדי החברה. מה שנעשה, בוצע על דעתה הבלעדית של חברת 'שלג-לבן' "
לאחר דיון מתמשך ולאחר שנדונו הטענות הרבות מצד שני הצדדים, נדרש בית המשפט להכריע בעניינו. בית המשפט קבע כי לא ניתן היה לקבוע כי פיטוריו של אלכס נעשו בשל פעילותו בהסתדרות הלאומית.
עם זאת, ציין בית המשפט כי פיטורי המבקש נעשו שלא כדין, מבלי שזומן לשימוע, מבלי שנמסרו לו העילות לפיטורים, ומבלי שניתנה לו הזדמנות לשכנע את החברה בכנות כוונתו ופעילותיו.
לבסוף החליטה שופטת בית הדין האזורי יעל אנגלברג שהם לבטל את פיטוריו של אלכס והורתה להשיבו לעבודתו באופן מיידי. בכך נענה בית הדין לבקשתה הדחופה של ההסתדרות הלאומית המייצגת עשרות מאבטחים בחברת האבטחה "שלג לבן".
לאחר פסיקתו של אלכס החליטו בחברה לזמנו לשימוע לפני פיטורין הקבוע בחוק, תוך שהם מפנים אותו לכתבי הטענות בהליך המשפטי, שילמד מה לדעתם הוא עשה "לא בסדר".
טענותיו של אלכס במשפט הינם דוגמא בודדת לקשיים אותם חווים עובדי קבלן בישראל, שנאלצים כל פעם מחדש להילחם על זכויותיהם להעסקה הוגנת מול חברות הקבלן, השולטות באופן חסר תקדים על ענף האבטחה בישראל.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]