תושבי רמות מגיבים לפינוי בית המדרש: ''אין פה שום רדיפה דתית, אנחנו סובלים כבר במשך שנים''
18.07.24 / 14:16
סאגת פינוי בית המדרש בשכונת רמות: לאחר שהבאנו את דברי המתפללים וחברי המועצה המתנגדים לפינוי, כעת אנחנו מפרסמים באופן בלעדי את צידו השני של הסיפור - תושבי הרחוב אשר היו הראשונים להתלונן על מפגעים שונים לכאורה שמתקיימים במקום: טענות ליחס מזלזל, חסימת החנייה כתובות גראפיטי ואף בנייה לא חוקית. ''עשו מאיתנו רודפי דת, יש עוד 3 בתי כנסת ברחוב, למה לא שומעים אותנו מתלוננים עליהם? אנחנו רק רוצים שלום בית, אבל הצד השני לא היה מוכן להקשיב'', מספר אחד מתושבי המקום. כיצד תסתיים הסאגה? יצאנו לבדוק
''חשוב לי להבהיר, אין פה שום רדיפה דתית בשום צורה. אני אדם דתי בעצמי, מתפלל בבית כנסת, למדתי בישיבה ואני האחרון שיירצה לסגור בית כנסת. אבל מה שקורה פה לא קשור לדת בכלל. יש פה אנשים שלקחו מקלט, הסבו אותו לבית מדרש ועברו על כל החוקים האפשריים, כשגרוע מכך - גם הובילו אותנו אל הקצה. חבל שזה הגיע למצב כזה, אבל אין דרך אחרת''.
כך מספר תושב שכונת רמות, אחד מבין עשרות תושבים שהיו שותפים בשליחת המכתב המפורט ללשכתו של רוביק דנילוביץ' - בו דרשו האחרונים מראש העיר לפעול בהקדם בנוגע לבית המדרש ''ברסלב'' שברחוב רודולוף בלוך. השבוע, בפרסום ראשון בבאר שבע נט - הבאנו בפניכם את הצד של חברי בית המדרש בסיפור, וטענותיהם כי יש כאן רדיפה ממקודת כלפיהם מצד תושבי האיזור. כאמור, בצו שניתן על ידי בית המשפט, והוגש על ידי חברת ''כיוונים'' ועיריית באר שבע, בעתיד הקרוב מאד, אלא אם כן ערעורם של נציגי בית המדרש ייתקבל - יפונה המבנה וכל תכולתו לאלתר.
כאמור, הכתבה פתחה קן צרעות שנוגע למלחמות כוח בתוך מועצת העיר באר שבע, אך יתרה מכך - נוגע למרקם העדין שבין רצון התושבים במקום לחיות חיי קהילה שלווים, לבין מה שהם שאחד מהם מגדיר בשיחה עם באר שבע נט ''להבין ולהכיל, אבל עד גבול מסויים - כבר לא יכולנו לסבול את המצב הנוכחי, וכל ניסיון להידברות נגמר בהנתגחות איתם (נציגי בית המדרש).
ח', אחד מתושבי השכונה עימו שוחחנו, טוען כי מאז פורסמה הכתבה לפני מספר ימים, היה חשוב לו ולשכניו להביא את הצד שלהם בסיפור: ''ניסו לעשות את זה כאילו אכפת לנו שיש שם בית כנסת. מדובר בשטויות, במיוחד לאור העובדה שיש עוד פה מספר בתי כנסת ברחוב, ובחיים לא היו לנו בעיות איתם. אבל החבר'ה של ''ברסלב'' פשוט עברו את הגבול''.
איך זה בא לידי ביטוי?
''אני מתקשה אפילו להתחיל למנות את הבעיות: ראשית, עצם העובדה שהם לקחו מקלט שניתן להם, ובנו עליו עוד תוספות ללא אישור וללא תקנות היא בלתי מתקבלת על הדעת. לנו אין מקלט בבית, ובמלחמה קרה כבר שרצנו לשם. יש שם מוטות תמיכה שהם הציבו לבניית התוספת למקום, והיה ממש חשש שייקרה שם אסון. אבל זה עוד נושא מנהלי ויש שיגידו זניח. הבעיה העיקרית היא האופן בו הם מתייחסים לבקשות שלנו''.
ח' טוען כי בשנים האחרונות החיכוך עם חברי בית המדרש הפכו לבלתי נסבלים - ''היחס כלפינו היה לא פעם מזלזל ואף מפחיד. כשביקשנו שלא ייסעו במהירות בתוך הרחוב, שכן הוא רחוב הולנדי, הם התעלמו לחלוטין, הם ריססו פה גרפיטי על הקירות, עורכים מסיבות עד לשעות הקטנות של הלילה ופשוט לקחו את הרחוב שלנו והפכו אותו לשלהם. אנחנו עברנו לשכונה בשביל לקבל חיי קהילה, ולבסוף מצאנו את עצמנו מסתגרים בבתינו''.
ט', תושבת השכונה ואם לילד בעל צרכים מיוחדים - אשר גרה בסמיכות לבית המדרש, סיפרה לבאר שבע נט על מספר תקריות בהן בני נוער אשר לומדים בבית המדרש, אף קיללו אותה ואת ילדיה לכאורה לאחר שט' דרשה מהם לשמור על השקט.
עוד היא משתפת: ''במשך שנים ניסינו להגיע איתם להבנות. הגענו לשיחות עם רוביק ועם נציגי בית המדרש אך כל הבטחה מצידם ירדה לטמיון. לבסוף תשו כוחותינו והחלטנו שדי, אנחנו לא מוכנים לשתוק יותר. הם עברו כל גבול והחלטנו לשלוח מכתב מפורט לרוביק דנילוביץ'. צירפנו עדויות, תמונות וסרטונים מהשטח. אנחנו שמחים שעיריית באר שבע לקחה את העניינים לידיים והגישה את צו הפינוי. חבל שזה הגיע לכך, אבל אולי עכשיו השקט יחזור לרחוב''.
ט', כמו עוד מספר תושבים, מדגישה בפנינו שוב כי אין כאן רדיפה דתית בשום צורה ואף מפתיעה אותנו עם סיפורה האישי: ''אני אישה דתייה, ילדיי למדו באולפנה ובישיבה - כך שאף אחד לא יכול לטעון שיש לי בעיה עם אורח חייהם הדתי. אבל הם עברו כל גבול. יש שם בני נוער שמסתובבים ללא השגחה, מסיבות לקולי קולות והאופן בו הם לא התחשבו בנו היה פשוט בלתי נסבל. אין פה שום רדיפה דתית, אנחנו פשוט סובלים כבר במשך שנים''.
''אנו פונים אליך מר רוביק היקר, לאחר ניסיונות רבים לפתור את המצב בפניות לגורמים האחרים, מכיוון ואנו סומכים עלייך שתסייע לנו למנוע מצבים העלולים לסכן חיי אדם, לפתור את הסבל הרב ממנו סובלים השכנים ומבקשים, בשם ביטחון התושבים בשכונה, שהגורם המוסמך יבצע ביקורת מקיפה ומלאה לגבי תקינות המקלט והחריגות שנעשו בו, וטיפול בכל הליקויים'', כתבו התושבים במכתב שנשלח אל ראש העיר בשנה שעברה שבעקבותיו נעשו מספר נסיונות גישור בין הצדדים.
כאמור, לאחר אותן פגישות בעירייה ובחברת כיוונים בחודש ינואר 2023, ניסחו נציגי העירייה מכתב הבהרות שנשלח לנציגי בית המדרש לגבי אופן השימוש במתחם, הבטחות אשר לפי תושבי השכונה ירדו לטמיון. בתצהיר נכתב כי בתום הפגישה, בה נכחו בין היתר יו"ר כיוונים בזמנו וסגן ראש העיר נוכחי שלומי נומה, סוכמו הדברים כפי שמובאים בתמונה הבאה:
כעת, עם החלטת העירייה לפנות את המקום, ומשלפי העירייה נציגי בית המדרש לא עמדו בתנאים שסוכומו עימם, הודיעו מספר חברי מועצה כי הם אינם מתכוונים לעבור על כך לסדר היום. בכתבות שערכנו השבוע פנינו לעיריית באר שבע על מנת לקבל הבהרה לגבי הנושא. וכך נמסר לנו בחזרה: ''בשנת 2020 קיבל נציג בית המדרש רשות שימוש במקלט ר'6, אשר נמצא ברחוב רודולף בלוך בשכונת רמות בבאר שבע, וזאת למטרת שיעורי תורה לבני נוער. מאז נתקבלו בעיריית באר שבע אין ספור תלונות מתושבי השכונה בדבר פעילות חריגה במקלט. התושבים התלוננו ללא הרף באמצעות המייל והטלפון על ונדליזם והשחתת השכונה על ידי זריקת אבנים וריסוס ספריי צבע על חומות וגדרות הבתים והסביבה, מטרד שעורר פחד אצל תושבי השכונה מפניי הקהל המגיע למקלט. בנוסף, העידו תושבי השכונה על אירועים עם מוזיקה בשעות לא סבירות ומסיבות שנערכו בנכס''.
''לפיכך, בוצעה ביקורת מטעם הפיקוח העירוני במסגרתה נמצאו ליקויים רבים. בין היתר: החלפת מפתח ללא תיאום, בנייה לא חוקית, החלפת חיפויי קרמיקה, חפירת בור בשצ"פ למטרת הקמת מקווה (ללא כל אישור, היתר ובאופן לא חוקי). חשוב להדגיש שמדובר על מקלט שאמור לתת מענה במקרי חירום. כל שינוי מבני במקלט עשוי להפוך אותו ללא שמיש. מעל כל אלה, כאמור חשיבות כשירותו של המקלט לתת שירות, בוודאי בימים אלה מאז ה-7 באוקטובר''.
''במהלך השנים זומן נציג בית המדרש לשיחות רבות וכי על אף הבטחות על שינוי התנהלות, בפועל נמשכו העימותים מול התושבים ונמשכה הפעילות האמורה. על כן פנתה חברת 'כיוונים' בגיבוי העירייה לבית המשפט בבקשה לפנותם מהנכס ובית המשפט אכן קיבל את הבקשה והוציא את הצו."
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]