עובדים עלינו: בנק ישראל דורש מחברות כרטיסי האשראי לאפשר ביטול כרטיס באופן מקוון
06.01.25 / 15:39
מסתבר שחברות כרטיסי האשראי עושות עלינו קופה גדולה בניגוד לחוק ולהנחיות. הן מקטינות את הראש וגובות מהלקוחות כספים באופן לא הגון, עבור שירותים שהם לא צריכים ולא משתמשים בהם ובמקביל מקשים עלינו לבטל את הכרטיסים שאנו לא צריכים
רבים מאיתנו משלמים עשרות שקלים בחודש ומאות שקלים בשנה על שני כרטיסי אשראי ויותר שאת חלקם אנחנו כלל לא צריכים ולא מודעים שאנו משלמים עליהם.
וכשאנו רוצים לבטל, נאמר לנו שהדבר ניתן רק דרך שיחה עם נציג.
גם בתפריט החיפוש לא מוצג כל מידע על ביטול הכרטיס.
אל בנק ישראל נשלחו תלונות רבות על כך.
בדיקת הבנק העלתה שהפרקטיקה הזו מנוגדת להוראות החוק, ולכן בכוונת הבנק לחייב את חברות כרטיסי האשראי והבנקים לאפשר ביטול כרטיסים באופן מקוון.
וכך מוסרים מבנק ישראל:
"האפשרות לביטול כרטיס אשראי באמצעים מקוונים היא כלי צרכני משמעותי ללקוח. הנושא מוכר לפיקוח, שביצע בנושא בקרות צרכניות, ומטופל על ידיו מול המערכת הבנקאית כך שהדבר יתאפשר בצורה רוחבית בחודשים הקרובים, ויתווסף למגוון צעדי הפיקוח להפחתת חסמי המעבר ושיפור השירות ללקוח".
חוק שירותי תשלום קובע שלקוח רשאי לסיים חוזה בכל עת בהודעה לנותן שירותי התשלום. בתקנות כרטיסי חיוב נקבע ש"הודעה של לקוח למנפיק יכול שתימסר בכתב, בעל פה, בטלפון… או בכל דרך אחרת שהמנפיק הודיע עליה ללקוח". כלומר, הבחירה על אופן ההודעה תלויה בלקוח.לפי בנק ישראל, "בכתב" משמעותו גם באופן מקוון.
בנוסף, ההוראה (שלא מיושמת) קובעת שרמת הזמינות של גוף פיננסי ללקוח שמבקש לסיים התקשרות תהיה זהה לזו שניתנה לו כשביקש להצטרף. כלומר, אם ניתן להזמין כרטיס אשראי באופן מקוון, על החברות לאפשר גם לבטל את הכרטיס באופן מקוון ולהציג את האפשרות ללקוח באותה רמת נגישות שהוצגה אפשרות הזמנת הכרטיס.
בשוק כרטיסי האשראי החוץ־בנקאיים ומועדוני הצרכנות למיניהם, נהוג להציע שנה ראשונה ללא דמי כרטיס, ולאחר מכן לחייב את הלקוח בדמי כרטיס. כשמגיעה השנה הלקוחות מתקשים לבטל את הכרטיסים.
וכך נותר מצב ששיעור כרטיסי האשראי הלא־פעילים הוא גבוה, אבל הלקוחות עדין משלמים לחברות האשראי מיליוני שקלים במצטבר ללא כל צורך.
הערכה היא שהציבור משלם כ־30 מיליון שקל מדי חודש על כרטיסים מיותרים.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]