נראה כי גם השנה אלו הן השכונות בבאר שבע שיהיו מלאות בסטודנטים
24.10.22 / 12:14
שנת הלימודים האקדמית התחילה, ובכך גם החלו דירות רבות ברחבי העיר להתמלא עד אפס מקום. אז מהן האזורים המבוקשים והאם זה ישתנה בקרוב? יצאנו לבדוק
שנת הלימודים האקדמית תשפ"ג החלה אמש (א'), ומהליכה קצרה באחד הרחובות המרכזיים בשכונות ב' ו-ד', ניתן בהחלט להרגיש כי מבחינת אותם עשרות אלפי סטודנטים מדובר בחזרה לשגרה. אותם הרחובות - אברהם אבינו, רינגלבלום, ביאליק, טשרניחובסקי וכד', מלאים מפה לפה בסטודנטים וסטודנטיות אשר מוצאים באותם אזורים קרקע פורייה לנהל חיי קהילה.
פתיחת השנה החדשה מלווה בירידה משמעותית בכמות הנרשמים, כפי שפרסמנו כאן לראשונה - ועם זאת, אי אפשר שלא לשים לב כי ישנם רחובות ואזורים אשר עדיין נחשבים למוקד מבוקש עבור אותם תלמידי אקדמיה. ''המון מהסטודנטים מתגוררים בבאר שבע ומתחילים לחפש דירות לשכירות החל מחודש יוני ועד תחילת שנת הלימודים באמצע חודש אוקטובר'', מספר אורי אוחיון, סוכן נדל"ן באר שבעי מחברת רי/מקס.
עוד מוסיף אוחיון - ''השכונות שבהן הם מתגוררים הן השכונות הקרובות לאוניברסיטה, שכונה ד', שכונה ד' מזרח, שכונה ב', שכונה ג' ומעטים גם בשכונת רמות. בכל אחת מהשכונות האזורים המבוקשים ביותר הם ברחובות הקרובים יותר לאוניברסיטה שברחובות האלו יש אווירה סטודנטיאלית וגם מקומות בילוי לסטודנטים''. ואכן, אין ספק שאותם רחובות שציינו לעיל הפכו ממזמן לאיזורי הביקוש החמים ביותר, זאת בעקבות ריבוי מקומות בילוי שהופכים את חווית המגורים בבאר שבע לאטרקטיבית.
רחוב רינגלבלום בשכונת ד' מזרח לדוגמא, שנמצא כ-2 דקות הליכה משער הכניסה האחורי לאוניברסיטה - מהווה את אחד משדרות הברים העמוסות בעיר. אבי, סטודנט בבן גוריון אשר מתגורר ברחוב, מספר לבאר שבע נט - ''כל עוד אני גר בבאר שבע, אני לא אעבור מפה. יש לי פה הכל במרחק הליכה, אני יכול לרדת לשתות בירה ולאכול ואפילו בלי ללכת יותר מ-100 מטר. אמנם יש לי הרבה חברים שגרים קרוב לפארק הסופרים בשכונה ב', אבל מבחינתי המחירים שם כבר מזמן עברו את הגבול".
ואכן, מבחינה של מחירי השכירות עבור דירות באותם אזורים מבוקשים - אין ספק שפארק הסופרים העלה את ערך הדירות באופן גורף. טענות רבות נשמעות כלפי בעלי הדירות בקרבת הפארק, אשר מבקשים מחירים לא סבירים עבור דירות שבחלקן ישנות מאד. עם זאת, כפי שאומר בעל דירה ברחוב דובנוב שצמוד לפארק לבאר שבע נט - "כל עוד יש מי שמשלם והסטודנטים מוכנים לגור פה במחיר הזה, אז מי אני שאוריד מחירים?".
נראה כי אותו מרדף אחר המחיר הגבוה ביותר מוביל לא אחת גם לתעדוף מובהק של סטודנטים, על פני תושביה הוותיקים של באר שבע. כאמור, אלו המעוניינים לגור בליבת העיר, שבה כל השירותים הציבוריים (בנק, קופות חולים, דואר וכד') - נאלצים להתפשר ולגור באופן רחוק בצורה משמעותית, זאת בעקבות העדפה ברורה מצד בעלי דירות. בתחילת החודש אף הבאנו בפניכם את סיפורה של רוני, שבניסיון למצוא דירה הגונה לאביה הפנסיונר, נתקלה ביחס מפלה מצד בעלי הדירות, שלטענתם - ''מוכנים להשכיר לסטודנטים בלבד".
אם נשווה מחירים לדוגמא בין דירה ברחוב רגר, אשר גם הוא נחשב לאחד העמוסים בדירות סטודנטים לבין דירה ברחוב בן יהודה בשכונה ב' - ניתן לראות כי פערי המחירים בין השכונות רק גדל. לדוגמא: דירת 4.5 חדרים ברחוב רגר מושכרת כרגע ב-2,800 ש"ח, כאשר דירה קטנה יותר בשכונה ב' (4 חדרים) מושכרת ב-3,450 ש"ח. מדובר בפער משמעותי שנובע מתוך הביקוש הגדול מצד הסטודנטים לגור בשכונה ב'.
אורי אוחיון, שבקיא בנתוני המחירים מציין בפנינו, כי ''לרוב הסטודנטים גרים בדירות שותפים בה הם גרים יחד עם עוד שותף או שניים. רמות המחירים נעים סביב ה-900 ש''ח ועד ל-1,500 ש''ח לחדר בדירת שותפים ו-2,000 ש''ח עד 3,200 ש''ח לדירת חדר וסלון לזוג או ליחיד, תלוי במיקום. באזורים המבוקשים ביותר בשכונות הביקוש קיים ורק עולה. לכן אנחנו מתחילים להרגיש התחלה של פרויקטים של פינוי ובינוי באזורים אלו''. קשה גם שלא להתייחס לעליית מחירי הדירות שמשפיעה על שאר תושבי באר שבע. דורון בן ה-27, תושב העיר כל חייו - ניסה לאחרונה למצוא דירה נוחה בשכונה ב' או ד', וגילה לצערו כי הדירות השוות ביותר כבר מלאות, ואלו שנשארו לא באמת אטרקטיביות עבורו. כך הוא מספר לבאר שבע נט - "חישפתי דירה באזור רחוב רבי עקיבא או אברהם אבינו. אבל כל מה שהיה פנוי אלו הן דירות שבאמת לא ראויות למחיה. אז מצאתי את עצמי שוכר דירה בשכונה א', שהיא אכן נחמדה ושקטה, אבל לבחור בגילי היא רחוקה מכל אזורי הבילוי''.
אכן, לאחרונה החלו לא מעט פרויקטים של פינוי בינוי להופיע בנוף המקומי, אך הם מלווים בבנייה מורחבת אל מחוץ לכותלי העיר, ולהזנחה של השכונות הישנות. חשוב לומר, כי נוכחותם של הקהילה הסטודנטיאלית בעיר משפר באופן משמעותי את הנוף העירוני בעיר ומכניס הנה לא מעט יוזמות חשובות. עם זאת, ישנם סטודנטים להם נושאים כמו פיתוח השכונות אינו מעניינם, שכן רובם יסיימו את לימודים ויעזבו את באר שבע.
נראה כי היוקרה אותה מחזיקות שכונות ב' וד' לא צפויה להתפוגג בקרוב. אמנם ישנם לא מעט סטודנטים במכללת סמי שמעון, שכמו דורון גרים בשכונה א' - אך אלו נחשבים לקהל קטן באופן משמעותי מאלו אשר לומדים בבן גוריון. מי שהחלה לספוג אליה לאחרונה עוד ועוד סטודנטים היא דווקא שכונה ג'. בעקבות מספר פרויקטים של פינוי בינוי, בין היתר ברחוב הגאולים - לא מעט סטודנטים החלו להתגורר בשכונה הוותיקה. לצורך ההשוואה, דירת 3 חדרים ברחוב וינגייט, תעלה למשכירים 2,500 ש"ח בחודש. מדובר בסכום נמוך משמעותית מדירות זהות בשכונות ב' ו-ד', אך כזה שנובע מכך שרוב השכונה, מלבד מספר רחובות, אינה מספיק מושכת עבור הדיירים הצעירים.
אז מה צופן העתיד עבור שוק הנדל"ן באותם אזורים סטודנטיאליים? נראה כי התשובה לשאלה זאת תלויה אך ורק ברמת האטרקטיביות של אוניברסיטת בן גוריון, ונראה כי המשוואה כמעט פשוטה - ככל שכמות הסטודנטים בעיר תמשיך לעמוד על כ-30,000 מידי שנה, כך גם אזורי הביקוש ימשיכו להוות מוקד משיכה, מה שלבטח יגרום לאותם מחירים להישאר יציבים.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]