''ככה מתייחסים למתים, איפה הבושה?'': זעם בב"ש על ההזנחה בבית העלמין הישן
18.08.24 / 12:55
הליכה בין קברים צפופים ועשבייה לא מטופחת, רצפת הבלטות שבורה לגמרי והאבטחה כמעט ולא קיימת. מצבו של בית העלמין הישן של באר שבע ידע ימים טובים יותר ואנחנו יצאנו לברר האם מישהו מתכוון להרים את הכפפה
''אני פוקדת את הקבר של אבא שלי כבר עשרים שנה ומצב התחזוקה פה התדרדר משנה לשנה. כשאני באה אני מכינה את עצמי מראש שאצטרך לפלס את הדרך בין עשבייה ללכלוך. חבל שככה נראה מקום כל כך קדוש לתושבי העיר'', כך מספרת תושבת באר שבע בה אנחנו נתקלים מיד עם כניסתנו לבית העלמין הישן של באר שבע, אשר ממוקם בשכונה ט'.
בית העלמין הישן בעיר נחשב לאחד העתיקים בנגב. הוא הוקם ב-1917 על ידי סיוע של אנשי עסקים ירושלמים וב-1950 החל להתרחב משמעותית לאחר שראש העיר דאז דוד טוביהו הקצה כ-15 דונם שיועדו למעל ל-200 קברים. בזמנו, היה בית העלמין ליחידי בכל הנגב שהינו בצביון יהודי. מאז ועד היום, נקברו בבית העלמין מספר ראשי עיר, בהם אליהו נאווי ויצחק רגר וגם לא מעט רבנים - יוסף סוסו הכהן, שלמה אלבאז, שמעון חיררי ועוד.
עם השנים ועם פתיחתו של בית העלמין החדש - הפך זה הישן למוזנח בצורה בלתי רגילה. ההזנחה כמובן אינה הגיעה ביום אחד, ותושבי העיר מעידים כי פעם עוד ניכר כי הייתה השקעה מסויימת: ''בעבר ניתן היה ללכת והמדרכה לפחות הייתה ישרה והצמחייה לא כיסתה את הקברים, אבל זה כבר לא המצב'', טוען תושב העיר שכמה מבני משפחתו קבורים בבית העלמין, בעוד אחר ששומע את שיחתנו צועק לעברי: ''תראו מה זה, ככה מתייחסים למתים, איפה הבושה?''.
ואכן, בעודנו מתהלכים בין אלפי הקברים, קשה שלא לשים לב עד כמה מוזנח בית העלמין הישן. מדובר בנושא כואב ומחמיץ את הלב עליו כתבנו במערכת באר שבע נט לא אחת. בכל פעם מחדש, הבטיחה המועצה הדתית כי תטפל בנושא, אך ניכר שהמצב הולך ומחמיר. בחודשיים האחרונים, נושא ההזנחה עלה שוב לכותרות, הפעם בשל אירועים מכוערים בהם נופצו מספר מצבות. בסיור שערכנו, ניכר כי כלל הכניסות אל בית העלמין פתוחות ללא הפרעה, מה שלפי גורמים שמעורים במקרה מוביל לכניסתם של אותם חשודים בניפוץ המצבות.
המשפחות הבארשבעיות שקבר אהובם נופץ, ביקשו תשובות מהמועצה הדתית מדוע במקום לא הותקנו עד היום מצלמות אבטחה, שכן האירוע היה יכול להימנע או לחלופין - יכולה הייתה המשטרה לנהל חקירה ראויה. אנחנו בבאר שבע נט שוחחנו עם ראש המועצה הדתית הנכנס, הרב עופר כראדי.
בשיחה עימנו, סיפר כראדי כי הוא מודע לחלוטין לבעיות השונות שקורות, ובפני באר שבע נט חשף כי הוא עומל על תכנית עבודה בנושא: ''הבטחתי כשנכנסתי לתפקיד שאני בא לעבוד, אבל אני צריך שותפים. במשך שנים המועצה דאגה רק לשלם משכורות לעובדים, ואני מגלה לאט לאט שיש כל כך הרבה מוסדות דתיים בעיר שצריכים טיפול. אני עובד בימים אלו על תכנית לשיפור הנראות בבית העלמין הישן''.
עוד מספר כראדי, כי בצל כל הבעיות שהועלו בפנינו, חשוב לו להדגיש כי הוא לא יכול לטפל בבעיה לבד: ''בית העלמין הישן הוא קודש הקודשים של העיר, ואני אפעל בנושא, אבל אני חייב שגם התושבים ואלו שמבקרים בו ייקחו אחריות. לא פעם יש כאלו שמלכלכים את המקום מבלי לנקות אחריהם, ובאופן הזה, אם לא יהיה שינוי מחשבתי - יהיה קשה לתקן את הבעיות החמורות שיש שם''.
ומה לגבי עיריית באר שבע? ניסינו לברר מה עמדתה בנושא ובתגובה לטענות אשר הועלו בכתבה נמסר: ''כידוע, האחריות על בתי העלמין היהודים הינה של משרד הדתות באמצעות המועצות הדתיות. אנחנו מודעים לצרכים לטיפול. פנינו בעבר פעמים רבות למשרד הדתות שיטפל בנושא, יעניק את השירותים הטובים והראויים לתושבי באר שבע ויכבד את כבוד המתים והמשפחות''.
עוד נמסר מהעירייה: ''לאחרונה, אושר הרכב המועצה הדתית שבחרה לפני כחודש את עופר כרדי לתפקיד יו"ר המועצה. מיד עם כניסתו לתפקיד נפגשו גורמי המקצוע בעירייה עם יו"ר המועצה להצגת האתגרים והמשימות הדחופות. אנו עתידים לקבל לוחות זמנים לטיפול בבתי העלמין, נמשיך לעקוב עד שיושלם הטיפול''.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]