זה ייגמר באסון: מדוע בעירייה לא מטפלים בעץ שקרס ומהווה סכנה?
10.09.23 / 18:09
בסוף חודש יולי נפל ענף עץ גדול בדרך מצדה 57. פאבל, שהוריו מתגוררים בדירה הסמוכה, מתריע כי העצים במקום מסוכנים, בעוד בעירייה מתמהמהים בטיפול בנושא
לאחר קריסת חלק מן העץ, פבל פנה לעירייה שהחליטה לסגור את פנייתו בטענה שמדובר בשטח פרטי, לטענת פאבל מבלי להגיע אפילו למקום. פאבל לא התעצל, בדק באתר מפות ממשלתי שלפיו הצליח לאתר את מספר החלקה בו מצוי העץ שקרס ושאר העצים המסוכנים. לאחר מכן שילם פאבל בעבור נסח טאבו אודות החלקה הרלוונטית שלפיו התברר כי השטח בו נפל העץ שייך לעיריית באר שבע ונמצא בתחום אחריותה. פאבל טוען כי לאחר שיחה חוזרת עם הנציגה שבה גם לקח חלק מנהל האזור, התבקש פאבל לשלוח את נסח הטאבו במייל, מה שאכן עשה לטענתו. מאז לדבריו לא קיבל שום תשובה ושום דבר לא התקדם בנושא והעץ לא פונה.
בשיחה עם באר שבע נט טוען פאבל: "זו לא פעם ראשונה שבעירייה עונים שהחנייה או האזור לא שייכים להם, כאשר אנחנו מתקשרים להתלונן על כל מיני דברים. מלבד זאת, הייתה לי מעין תחושה שהנציגה שענתה במוקד 106 לא מבינה בנושא ואף דיברה בצורה קצת לא מכבדת. לדעתי בעירייה לא מייחסים חשיבות לעניין בשל חוסר מקצועיות וזה נורא קל להם להגיד פשוט 'לא' ולהתנער מהעיניין.
חשוב להבין כי העץ שקרס והעץ שלידו יבשים, מה שגרם כנראה לקריסה ולדעתי העץ ימשיך לקרוס ומה שמעיד על כך הוא שנפלו עוד כמה ענפים מאז המקרה. העצים היבשים מהווים סכנה במיוחד בחום הקשה שבחוץ- עץ יבש עלול להידלק בקלות מהחום הרב ועשוייה להשתולל פה שריפה של הרבה עצים. מעבר לכך העצים המסוכנים מצויים בסמוך לבניינים ומעל משטח גומי שמהווה משטח משחק לילדים בבעלות העירייה. במצב שכזה העצים עלולים לקרוס על הבניין, החנייה או החלונות ולסכן את הדיירים".
אין מדובר על המקרה הראשון בו קרס עץ השנה בצורה בלתי צפוייה. כזכור, בתחילת השנה קרס עץ אקליפטוס בפתאומיות ברחוב קק"ל שבעיר העתיקה אשר בו עוברים מידי יום אלפי אנשים. מזל טהר, פעילת איכות סביבה בב"ש ומועמדת למועצת העיר מטעם סיעת "קהילה" סיפרה אז לבאר שבע נט: "באחריות העירייה לפתוח בתחקור הנושא ולברר כיצד קורה שעץ כה וותיק שבבירור שורשיו מתו ממזמן, איננו מוסר מרחוב כה עמוס בעיר".
גם בסוף חודש אוגוסט האחרון קרס עץ ברחוב החלוץ בסמוך לקניון עזריאלי-הנגב. בשיחה עם באר שבע נט סיפרה מזל טהר: "העץ שנפל על מבנה לשימור שהיה בסמוך היה מת, שזה מצב מאוד מסוכן שחייב להוריד אותו טרם הנפילה שכן הייתה סכנה אמיתית שיפגע במישהו, ואכן הוא נפל על הכביש. לטעמי המקרה מעיד על חוסר טיפול ושליטה בכל מה שקשור לעצים בעיר שלנו- נותנים לעצים גדולים כאלה למות מבלי לכרות אותם, מה שיכל להיגמר באסון גדול. לפי דברי בעלי עסקים באזור, הם התלוננו כי העץ הזה עומד ליפול, מבעוד מועד".
בפוסט שפרסמה טהר אודות המקרה, היא הוסיפה כי: "כל פעם שקורה כזה מקרה, מתעוררים קולות שהעצים הם מסוכנים וזה נכון. כשלא מתייחסים לעצים כאל תשתית חיונית ובסיסית וכשלא מטפלים בהם ברוחב לב הם עשויים להיות מסוכנים. צריכה להיות הבנה עמוקה שאיננו יכולים בלעדיהם".
לעצים תפקיד חשוב באקוסיסטם העירוני, הם נותנים צל, חמצן, בית לקיני הציפורים ומיטיבים את איכות האוויר והסביבה. מקרי קריסת העצים בעיר, מעלים שאלות קשות אודות טיפול העירייה בעצים ברחבי העיר. האם קיימת אכיפה ופיקוח של עיריית ב"ש בנושא? האם נוטעים מספיק עצים שהם כה חשובים לעיר והאם מטפלים בהם כנדרש?
אל לנו לשכוח את האיזון העדין בין האדם לטבע וחשוב לזכור כי למרות יתרונותיהם הרבים של העצים לאדם, כאשר לא מטפלים בהם בצורה נכונה, הם עשויים להוות מפגע ולסכן חיי אדם.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]