ומתי יפנימו בבאר שבע? התוכנית של הממשלה לטיפול בפסולת בניין
12.06.23 / 10:21
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, מנכ"ל המשרד, גיא סמט, וגורמי המקצוע במשרד, הציגו לוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת את הצעת החוק לטיפול בפסולת בנייה, שיביא להסדרת התחום ולצמצום השלכות הפסולת ושריפתה בשטחים הפתוחים
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, מנכ"ל המשרד, גיא סמט, סמנכ"ל בכיר שלטון מקומי במשרד, אלעד עמיחי וגורמי מקצוע נוספים הציגו במהלך סוף השבוע האחרון (ה') לוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת את הצעת החוק לטיפול בפסולת בניין. מטרת החקיקה היא להסדיר את תחום פסולת הבנייה באופן מקיף ויסודי ולמנוע את אחת הבעיות הסביבתיות החמורות בישראל של השלכות רחבות של פסולת בנייה ברשות הרבים, בהיקף של יותר ממיליון טונות לשנה.
המצב הנוכחי מוביל לבעיות סביבתיות וכלכליות קשות ולמפגעים תברואתיים ובטיחותיים, הכוללות בין היתר פגיעה בשטחים הפתוחים, שריפות פסולת הפוגעות בבריאות הציבור, זיהום מי תהום וקרקעות ופגיעה במשק הנדל"ן ובהכנסות המדינה. מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט, פירט לחברי וועדת הפנים והגנת הסביבה את הבעיות העולות מהמצב הקיים בתחום פסולת הבנייה, ואת הפתרונות שתיקון החוק יאפשר. תהליך האיסוף ופינוי פסולת הבנייה כולל משתתפים רבים, החל מקבלני הבנייה, דרך מובילי הפסולת ועד מפעלי האתרים לטיפול בפסולת הבנייה. הצעת החוק באה לתקן את המצב הנוכחי, בו חוליות רבות בשרשרת זו אינן מוסדרות באופן מלא, כך שהמעקב והבקרה על אופן הטיפול בפסולת הבנייה לוקה בחסר. סמט הבהיר לחברי הוועדה כי מצד אחד, קיים תמריץ שלילי למובילי פסולת בנייה שלא לפנות את הפסולת לאתרי טיפול מוסדרים אלא לחסוך בעלויות ולהשליך את הפסולת באופן לא חוקי, ומנגד קיים קושי באכיפה על עבירות מרובות בשטחים הפתוחים.
במסגרת תיקון החקיקה של המשרד להגנת הסביבה, תוטל חובה על יצרני הפסולת להתקשר ישירות עם אתר קצה המורשה לקלוט פסולת בנייה שאושר והוכר על ידי המשרד, וכן תבוצע הסדרה בנושא כלי אצירת הפסולת. לצד הטלת החובה על יצרני הפסולת והגדלת האחריות של אתרי הקצה, הרשויות המקומיות יבצעו פיקוח ובקרה על הצבת כלי אצירה בתחום שיפוטן ופינויים לאתרי קצה.
החקיקה צפויה להגדיל את היקפי פסולת הבנייה שצפויה להיקלט באתרי הטיפול המוסדרים, מה שיביא להגדלת היקפי המיחזור והגדלת היצע החומרים הממוחזרים שבהם ניתן לעשות שימוש במקום חומרי כרייה וחציבה ראשוניים. הצעת החוק תוביל לפינוי הפסולת המושלכת היום בשטחים הפתוחים, המוערכים בכ-1.1 מיליון טון בשנה, למתקנים מורשים. החיסכון הצפוי למשק בעקבות הצעת החוק עומד על כ-70 מיליון שקל בשנה בעלות ניקוי ושיקום. החוק יביא להסדרת שרשרת הטיפול בפסולת בנייה, לצמצום משמעותי של תופעת ההשלכה הפיראטית של פסולת הבנייה, ולשיפור איכות חיי התושבים והסביבה.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]