בצה"ל הודיעו: נבחן את נושא כליאתם של עצורי מלחמת ''חרבות ברזל''
29.05.24 / 15:15
בהמלצת הפרקליטה הצבאית הראשית, האלופה יפעת תומר-ירושלמי, ובאישור שר הביטחון, יואב גלנט, מינה הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, ועדה מייעצת לבחינת תנאי כליאתם של עצורי מלחמת 'חרבות ברזל' במתקני הכליאה שבאחריות צה"ל - בהם גם שדה תימן הסמוך לבאר שבע, אשר עמד לאחרונה במרכזו של תחקיר
באופן חריג, בצה"ל הודיעו לאחרונה על בחינת נושא כליאתם של עצורי מלחמת חרבות ברזל, תושבי עזה אשר נתפסו במהלך ה-7.10 וגם לאחריו בפעילות הצבאית בעזה.
רבים מהעצורים מוחזקים במרכז החקירות הזמני שהוקם בבסיס ''שדה תימן'' הסמוך לבאר שבע, ולאחרונה נשמעו יותר ויותר קולות הקוראות לבית המשפט לבחון את אופן כליאתם של המחבלים הרצחניים של החמאס - זאת בעקבות הדלפה שהובילה לתחקיר מקיף ב-CNN.
בצה"ל הדגישו למרות ההוראה על הקמת הוועדה, כי ככל שנדרש המשך כליאתם של אותם עצורים, הם מיועדים לעבור להחזקה במתקני שירות בתי הסוהר. ''ואולם, על רקע מספר העצורים חסר התקדים ומצוקת מקומות הכליאה בשירות בתי הסוהר'', הודה צה"ל בהודעה ששחרר לציבור, כי ''כלואים רבים מוחזקים במתקני הכליאה שבאחריות צה"ל לפרקי זמן ארוכים מהצפוי. בתוך כך, הועלו טענות ביחס לתנאי ההחזקה במתקני הכליאה. על כן, הורה הרמטכ"ל להקים ועדה מייעצת אשר תבחן את סוגיית כליאתם של עצורים במתקני הכליאה במחנות "שדה תימן", "ענתות" ו-"עופר", שנעצרו בהתאם להוראות חוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים''.
עוד נמסר מצה"ל, כי ''הוועדה המייעצת תבחן את תנאי הכליאה, דרכי הטיפול בכלואים, את ניהולם התקין של מתקני הכליאה ואת התאמתם להוראות הדין וכללי המשפט הבין-לאומי. בראש הוועדה יעמוד האלוף (מיל') אילן שיף, וחבריה הם האלוף (מיל') איתן דנגוט, תא"ל (מיל') נחמן אש, תא"ל (מיל') מיקי בראל, ואל"ם (מיל') פנינה שרביט ברוך. הוועדה תתחיל את פעילותה בהקדם ותגיש את המלצותיה לרמטכ"ל בתוך 21 ימים''.
כאמור, לאחרונה האגודה לזכויות האזרח, רופאים לזכויות אדם, המוקד להגנת הפרט, הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל וגישה – המרכז לשמירה על הזכות לנוע, עתרו לבג"ץ בדרישה להפסיק להחזיק עצורים במחנה "שדה תימן" ולסגור את מתקן הכליאה.
על פי העתירה, ''שדה תימן מופעל על ידי הצבא כמתקן לכליאת חשודים כלוחמים בלתי חוקיים מאז תחילת המלחמה, וככל הידוע מוחזקים בו למעלה מ-1,000 עצורים במתקנים דמויי מכלאות, ללא מיטות או כל ציוד אחר''.
בארגון טענו בנוסף כי ''עדויות על הנעשה במתקן חשפו מציאות בלתי נתפסת של ניתוחים שבוצעו ללא הרדמה, החזקת עצורים ימים על ימים בתנוחות מכאיבות ובאיזוק שהובילו לכריתת איברים, כיסוי העיניים לתקופות ארוכות – גם בזמן מתן טיפול רפואי ועשיית צרכים - החזקת חלק מהעצורים עם חיתולים, מכות והתעללויות''.
בעתירה לבג"ץ טענו הארגונים כי ''על פי החוק, ההכרזה על שדה תימן כ"מקום מעצר" בהתאם לחוק הלב"חים (לוחמים בלתי חוקיים) מותנית באפשרות להבטיח לעצורים במקום תנאי כליאה הולמים שלא יפגעו בכבודם ובבריאותם ויעמדו בחובות של ישראל ביחס לעצורים לפי הדין הישראלי והדין הבינלאומי. בעתירה נטען כי הפגיעות הקשות בזכויות העצורים הופכות את שלילת החירות במקום לבלתי חוקתית, ואינן מאפשרות להמשיך ולהחזיק עצורים במתקן''.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]