אפיזודה חולפת או מציאות חדשה? תושבי ב"ש מודים - ''חשים בשינוי''
26.08.24 / 19:35
לאחרונה עוד ועוד תושבים מעידים כי החלו לראות ניידות משטרה ופיקוח ברחבי העיר, אשר מחכות בנקודות אסטרטגיות בהן עוברים מרבית רוכבי האופניים והקורקינטים החשמליים. מדובר במהלך מבורך שאנחנו התרענו עליו בבאר שבע נט לא אחת. השאלה הגדולה היא - האם מדובר באכיפה רגעית או שינוי חשיבה אמיתי במערכת?
האם גם אתם חשים בשבועיים האחרונים כי האכיפה בבאר שבע כנגד רוכבי הקורקינטים והאופניים החשמליים התהדקה?
ובכן, תושבים בעיר אשר שוחחו עם באר שבע נט, תיעדו לאחרונה ניידות ברחבי העיר אשר עומדות אל מול מספר מוקדים הומי אדם, בהם גם בכניסה לאוניברסיטת בן גוריון. כאמור, רבים מהסטודנטים שמגיעים למקום הינם רכובים על קורקינטים חשמליים, כך שזה רק הגיוני שהאכיפה באיזור תתרחש שם באופן מוגבר.
כאמור כאן בבאר שבע נט כתבנו לא אחת על האופן בו האכיפה הנוגעת לאותם כלי תחבורה, שואפת כמעט לאפס. בעירייה טענו מנגד שמעל לאלף דו"חות חולקו, אך תושבים רבים המשיכו להעיד שהם חשים פחד לפגוע ברוכב אופניים חשמליים, או להידרס על ידי אחד. מה גם, שתושבי העיר שיוועו לתגבור האכיפה. מדו"ח של עמותת אור ירוק שיצא בתחילת השנה שעברה עלה, כי רק 1% מתושבי באר שבע והדרום חושבים שאכיפת המשטרה בנוגע לאופניים וקורקינטים חשמליים כלל לא יעילה. בתוך כך, 49% מתושבי באר שבע והדרום חושבים שאכיפת הפקחים העירוניים בנוגע לאופניים וקורקינטים חשמליים כלל לא יעילה ו-4% מתושבי באר שבע והדרום או מהקרובים אליהם היו מעורבים בתאונה/כמעט תאונה עם אופניים או קורקינטים חשמליים בשנה האחרונה.
תושבי באר שבע עימם שוחחנו השבוע, משתפים כי העלייה בתחושת המשילות בכבישי העיר בנושא זה, הובילה רבים מהם לחשוב פעמיים האם לדוגמא לצאת מן הבית ללא קסדה, אפילו לנסיעה קצרה למכולת השכונתית. תושב אחר מספר: ''חשים בשינוי באכיפה. חברים שלי שגם הם רוכבים על קורקינטים משתפים שהצבת הניידת בכניסה לאוניברסיטה יצרה התרעה חשובה ואנחנו מקווים שזה באמת יעזור בצמצום תאונות הדרכים''.
האופניים והקורקינטים החשמליים שטפו את באר שבע באופן רחב במיוחד במהלך השנים האחרונות. בנסיעה קצרה שביצענו באזור הרחובות רגר ובן גוריון, קשה היה שלא להבחין בכמות העצומה של הרוכבים, ובאופן המסוכן בו הם נוסעים. תושבים רבים התלוננו בתקופה האחרונה ברשתות החברתיות אודות חוסר האכיפה כל הרוכבים, אשר לא פעם מגיחים מבין מכוניות במהירות וללא שמירה על תקנות הבטיחות.
בכלל, המיאוס של התושבים כאן בבאר שבע מהקורקינטים החשמליים בכלל ניכר גם בסקר שערכה ''אור ירוק'' שמטרתו הייתה לבדוק את מידת שביעות הרצון של תושבי ישראל בכל הקשור לכלי המסוכן. לפי הסקר, 67 אחוז מתושבי באר שבע והדרום חושבים שיש להוציא את הקורקינטים השיתופיים אל מחוץ לחוק במדינת ישראל.
עוד עולה מהסקר, כי 79% מתושבי באר שבע והדרום חוששים מהאפשרות למעורבות בתאונת דרכים עם קורקינט חשמלי במידה בינונית ומעלה. תושבי הדרום נתנו למשרד התחבורה והבטיחות בדרכים את הציון הממוצע הנמוך 3.3 (1 משמעו גרוע מאוד ו-10 משמעו טוב מאוד) על המאבק בתאונות דרכים בהן מעורבים רוכבי קורקינטים חשמליים. 51% העידו כי רוב רוכבי הקורקינטים החשמליים שראו, לא חבשו קסדה. מרבית תושבי באר שבע והדרום, 65%, מאמינים כי המדינה לא צריכה לעודד את השימוש בקורקינטים.
לבקשת באר שבע נט, חשפה העירייה את נתוני האכיפה המלאים מאז החלה התכנית לפעול בשנה שעברה. על פי העירייה, אגף הפיקוח העירוני מפעיל כיום 45 פקחים אשר עברו הדרכה והוסמכו לבצע אכיפה של עבירות תעבורה. בעירייה מדגישים, כי טרם ביצוע אכיפה ורישום קנסות, בוצע ע"י הרשות קמפיין הסברתי "רכיבה בטוחה ברחבי העיר" שכלל: פרסום על גבי תחנות היסעים, מסכים דיגיטליים, פרסום בפייסבוק + אינסטגרם, לוחות מודעות ברחבי העיר, פרסום בכלי התקשורת, מסרון לכל תושבי העיר ויצירת ערכת הסברה לכל מנהלת בית ספר''.
ובכן, אז כמה קנסות ניתנו לרוכבי האופניים והקורקינטים החשמליים בבאר שבע? על פי העירייה, אגף הפיקוח רשם מאז תחילת שנת 2023 ועד היום כ-1000 קנסות לרוכבים בניגוד לחוק האופניים. לפי העירייה, הקנסות חולקו בגין: ''רכיבה ללא הכשרה או רשיון, הפרעה לתנועה בעת רכיבה על מדרכה, הרכבת נוסע בקורקינט שאסורה על פי החוק, הרכבת נוסע ע"י רוכב אופניים ממונעים, אחיזת טלפון בעת רכיבה, נסיעה או החזקה ע"י קטין מתחת לגיל 16 באופניים ממונעים, רכיבה במעבר חצייה ואי חבישת קסדה ברכיבה באופניים וקורקינט''.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]