עובדות הניקיון של בן גוריון יוצאות למאבק על עתידן
03.05.16 / 12:39
במשך שנים מועסקות עובדות הניקיון באוניברסיטת בן גוריון כעובדות קבלן. בעוד מספר חודשים עתיד לפוג החוזה מול החברה הקבלנית, מה שעלול להוביל לפיטורן. כעת, הן יוצאות להיאבק על העסקתן הישירה ועל עתידן.
מצבם של עובדי הקבלן בישראל בכלל ועובדות הניקיון בפרט, אינו מזהיר. בענף הניקיון, שבו שיעור ההעסקה הקבלנית הוא עצום, כ–93% מהעובדים הן עובדות. העובדים מועסקים דרך חברות קבלן החתומות על חוזים מול מעסיקים גדולים לטווח זמן מוגבל, מה שמותיר אותם בכל תקופה מחדש על כף המאזניים בין העסקה לפיטורים. האם עובדי הקבלן הם קופסת קוטג' עם תאריך תפוגה קרב בחזקת החברות הקבלניות? זו לא טענה שעובדות הניקיון של בן גוריון יסכימו לקבל, וכעת הן יוצאות להיאבק על עתידם התעסוקתי.
מדי בוקר מגיעים אלפי סטודנטים, חברי סגל אוניברסיטאי, עובדים ואורחים לאוניברסיטת בן גוריון. הם נכנסים לבניינים נקיים ומסודרים, רצפות שטופות, כשפחי האשפה מרוקנים והשירותים מצוחצחים. עם זאת, מרבית הסטודנטים והמרצים אינם שמים לב לאנשים האחראים לעבודת התחזוקה השוטפת שהן בעיקר נשים קשות יום. בחלקן הגדול הן עולות חדשות, אימהות חד הוריות ומפרנסות יחידות. אלה, מגיעות בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות הלילה כדי לנקות אחרי אלפי אנשים שעברו באוניברסיטה ביום עבודה שגרתי לכאורה.
מי מכם יודע אם עובדת הניקיון, המרוקנת את הפח שלידכן במשרד, שוטפת את הרצפה שעליה הרגע דרכתם, או מנקה את השולחן עליו הרגע אכלתם זכאית לתנאים סוציאליים? מקבלת שי לחג? או שמא הדבר היחיד לו היא זכאית, ושעליו היא לא משלמת מכיסה, הוא הפסקה? על פי מחקרים בינלאומיים, עובדות המועסקות בחוזה העסקה ישירה מזדהות ונאמנות לארגון עמו הן עובדות, ויודעות שיש להן למי לפנות במקרה חירום, בעיה או מצוקה אישית.
באוניברסיטת בן גוריון מועסקות כ-200 עובדים ועובדות ניקיון על ידי שלוש חברות קבלן שונות, כאשר אף אחת מהן לא זוכה למלוא הזכויות הסוציאליות על פי חוק. אוניברסיטת בן גוריון אמורה להיות מקור לשינוי תעסוקתי ומופת להתארגנות עובדים. עם זאת, בכל פעם שנערך מכרז חדש עבור שירות הניקיון של האוניברסיטה, מפוטרות תחילה כל עובדות הניקיון, ללא ביטחון שיועסקו חזרה. הנתון העגום הזה מותיר את מאות עובדי ועובדות הניקיון בין הפטיש לסדן, נחבטות מכאן ומכאן בניסיון לשמור על זכויותיהן המגיעות להם כחוק.\
עובדות הניקיון באוניברסיטה אינן מוכנות שהמצב ימשך ודורשות את העסקתן הישירה על ידי האוניברסיטה. גם הסטודנטים מבן גוריון נרתמו למאבק, בשיתוף תא הסטודנטים "אופק" באוניברסיטה וארגון "כוח לעובדים". למובילי המאבק אין זמן לבזבז, כאשר בספטמבר הקרוב יערך המכרז הבא לשירותי הניקיון של האוניברסיטה. באם יכשל המאבק, יוותרו מאות העובדים חסרי אונים מול חברות הקבלן, כאשר אין לדעת מי מהם יזכו לשמור על מקום עבודתם.
יניב בר אילן, דובר ארגון "כוח לעובדים" מספר על התהליך שעברו עובדי הניקיון בישראל ועל המאבק בבן גוריון. "ב-2009 הגענו להישג תקדימי כאשר בבן גוריון הוקם הוועד הראשון לעובדי קבלן בתחום הניקיון. הוועד ניסה להגיע להסכם קיבוצי עם האוניברסיטה ולדאוג שעובדי ניקיון יקבלו את מלוא הזכויות הסוציאליות המגיעות להן על פי חוק. אוניברסיטת בן גוריון ניסתה למנוע את המצב ובתגובה החליפה את חברות הקבלן ובכך הביאה לפיטורים של עשרות מעובדי הניקיון שהועסקו באוניברסיטה, אך לא הסכימה לקלוט אותם כעובדיה הישירים"
"ראשית, אין שום בעייתיות בקיום מכרזים", מסר גורם באוניברסיטה, "החברות הפועלות כיום רשאיות לגשת למכרז ככל שיתקיים ולגייס העובדים הקיימים. יתרה מכך, האוניברסיטה מעודדת את הקבלנים הזוכים ואף מתגמלת אותם על העסקת אותו כח אדם שהועסק, כפי שהוכח כבר במכרז של 2011, ובמקרה כזה האוניברסיטה שומרת על רצף הזכויות לעובדים ושמירת הוותק".
"עד היום אנחנו מנהלים עם האוניברסיטה מאבק עיקש לקליטת עובדי הניקיון כעובדי אוניברסיטה מן המניין, ולאפשר להם לקבל את מלוא הזכויות וההטבות המגיעות להן כעובדי אוניברסיטה. לא הגיוני שלאישה שעובדת 26 שנה, כנראה יותר מכל מרצה באוניברסיטה יש ותק אפסי כל פעם שמתחלף קבלן. אנחנו מנסים להפסיק את המצב שבו עובדות הניקיון צריכות לסבול מחוסר ביטחון תעסוקתי ולרדוף אחרי המעסיק כל פעם מחדש. היום בישראל יש כבר מקומות שהגיעו להסדר קיבוצי עם עובדי הניקיון כמו 'סמינר הקיבוצים' ומכללת 'תל חי' ואנו שואפים כי המצב יהיה כך גם בבן גוריון. במידה וגם הפעם לא יתקבלו פניותינו, נשקול צעדים יותר משמעותיים" הוא מוסיף.
היום (שלישי) נערך באוניברסיטת בן גוריון אירוע "יום חג לאדם העובד" בו תתבצע בין היתר הסברה ותמיכה במאבק עובדות הניקיון. שלט שהוצב במקום מציין כי "קרוב ל-22 אלף סטודנטים, עובדי אוניברסיטה ומרצים משתמשים בממוצע 3.2 פעמים ביום בחדרי השירותים של האוניברסיטה, שזה למעלה מ-70 אלף פעמים ביום! אז למה ניקיון נחשב 'שירות חיצוני'?", זו בהחלט נקודה למחשבה.
אם אתם מעוניינים לעזור בהעלאת המודעות לבעיה מוזמנים להיכנס ולחתום על העצומה להעסקה הישירה של עובדי הניקיון ולתמוך במאות עובדי הניקיון של האוניברסיטה. כדאי גם להתעדכן בדף הפייסבוק שהוקם לצורך המאבק. חשוב לזכור, שהיום אלה עובדי הניקיון בבן גוריון, אך מחר אלה יכולים להיות אתם או כל עובד קבלן אחר שיצטרכו להתמודד עם תנאי העסקה, פגיעה בזכויות ושכר הולם כחלק מהמאבק ההישרדותי המתמשך במדינת ישראל.
תגובת אוניברסיטת בן גוריון:
"אוניברסיטת בן-גוריון בנגב מקפידה, במשך שנים רבות, לדרוש מהקבלנים המספקים לה שירותי ניקיון – במסגרת ההסכמים איתם ובחיי המעשה – הקפדה על זכויות עובדיהם על פי דין ועל פי הסכמים קיבוציים. במסגרת תפיסת עולמה של האוניברסיטה, מונתה לפני מספר שנים – זמן רב לפני חקיקתו של החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה – נציבת קבילות לתלונות עובדי הניקיון. כך גם הקפידה האוניברסיטה בכל ההסכמים להקנות לעצמה זכות פיקוח מלאה על ביצוע חובתם של הקבלנים כלפי עובדיהם בכל הנוגע לזכויות הנובעות מדיני העבודה. האוניברסיטה מקפידה לממש זכות זו ויוזמת פיקוח שוטף על עמידת הקבלנים במלוא זכויות העובדים".
.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]