עלייה חדה במחירי השכירות בעיר העתיקה

$(function(){setImageBanner('07e68df8-d3f1-4b46-b0ea-da02cf7da4c1','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,33969,'Image','');})

סטודנטים המתגוררים בעיר העתיקה כחלק ממלגה ביוזמת עיריית באר שבע הופתעו לאחרונה לגלות כי בעלי הדירות החליטו להעלות להם את שכר הדירה בטענה ש"העירייה נותנת לכם מלגה אז זה יוצא פחות". האם ימשיכו לגור בעיר העתיקה?

העיר העתיקה בבאר שבע ידועה כאחד המקומות המרתקים והקסומים של העיר. מאחורי העיר העתיקה עומדת היסטוריה ארוכת שנים של מבנים מתקופת התורכים והבריטים, וכן מבנים עוד מקום המדינה. העיר העתיקה חווה התפתחות ענפה בשנים האחרונות, החל מאירועי תרבות ותיאטרון, סיוע לאמנים בתחומי המוזיקה והעיצוב החזותי, ועד לדיור מוזל.

בשנים האחרונות מובילה עיריית באר שבע מלגות לסטודנטים שיבחרו לגור בעיר העתיקה במחשבה שיובילו לפיתוחה כפי שנעשה בשכונות הוותיקות בעיר אליהם הגיע דור צעיר ורענן.

מחירי הדירות במתחם התייקרו במאות שקלים בשנה (צילום מתוך הפייסבוק של IVIC נגב)

הפרויקט מקדם שילוב של סטודנטים ואמנים כחלק ממרקם החיים בעיר העתיקה. במסגרת הפרויקט המשתתפים זוכים למלגה בגובה 6,000 (500 ₪ מדי חודש) למשך שנה, ובתמורה נדרשים לקחת חלק בפרוייקטים קהילתיים ותרבותיים בעיר העתיקה ביניהם: פעילויות חברתיות עם אוכלוסיות מגוונות בעיר, עזרה בהפקת אירועי תרבות והשתלבות במוקדי היצירה, האמנות והתרבות הפועלים בעיר העתיקה. כאשר מטרת הפעילות היא לחזק את הקשר של הסטודנטים והאמנים המשתתפים בפרויקט ולגבש קהילה חזקה ומשמעותית. 

הפרויקט החל בשנת 2011 כנדבך משמעותי במסגרת פרויקט פיתוח העיר העתיקה כמוקד מרכזי של בילוי ופנאי, תרבות ואמנות, תיירות, עסקים ומגורי צעירים ובחמש השנים האחרונות קיבלו את המלגה עד כה כ-1300 סטודנטים ואמנים

המלגה אמורה להוזיל את עלות מחייתם ולעודד מגורים בעיר העתיקה. עם זאת, נראה כי בעלי הדירות רואים במלגה הזדמנות לשלשל עוד כמה מאות שקלים לכיסם מידי חודש.

אליה וקוץ בה

סטודנטים המתגוררים בעיר העתיקה מדווחים לאחרונה כי בעלי הדירות העלו את שכר הדירה באופן משמעותי. כך לדוגמא, מחיר שכירות לחדר דירת שותפים בעיר העתיקה הועלה מ-1100 שקלים לחודש בשנה שעברה ל-1400 שקלים לחודש לשותף השנה.

לצורך השוואה, מחירי השכירות לשותפים באזור האוניברסיטה המבוקש עוד יותר נע בין 1100-1200 שקלים לחודש לשותף. לטענת הסטודנטים, בעלי הדירות מעלים את השכר כי "יש מלגה של העירייה אז בפועל יוצא להם לשלם 900 שקלים בלבד". נובע מכך שהסטודנטים חוזרים לנקודת המוצא ההתחלתית והמלגה שהוענקה על ידי העירייה היא פתח לניצול של בעלי הדירות על חשבון צעירים וסטודנטים.

חדר סטנדרטי לסטודנט - קטן ומרוהט באופן מינימלי (צילום: הפייסבוק)

ס', סטודנט המתגורר באחת הדירות בעיר העתיקה מזה מספר שנים, סיפר על התייקרות המחירים: "לפני כמה שנים שהתוכנית הייתה בראשיתה היינו משלמים סביבות 1000 שקלים לכל שותף, 500 שקלים בלבד אחרי המלגה. מאז יש עליית מחירים של 100-200 שקלים בכל שנה ועכשיו קורה שאני צריך להוציא עוד 500 שקלים כל חודש לשכר דירה".

ס' מפנה אצבע מאשימה לחברת IVIC, החברה המרכזית האחראית על דירות סטודנטים רבות בעיר העתיקה, כמו גם בניינים שונים ברחבי העיר. ס' טוען כי "הדירות קטנות יחסית, לא מפוארות, בערך כמו מעונות הסטודנטים באוניברסיטה. בנוסף לכך הן ממוקמות בסמוך לתחנת אוטובוס כך שרועש פה לאורך כל שעות היום, אלה לא דירות יוקרה שצריך להעלות כאן את שכר הדירה.

לטענת ס', בחברת IVIC נדל"ן טוענים שעליית המחירים נובעת מהתקנת דודים חדשים, תחזוקה שוטפת ועוד. "הם מעלים את המחירים כי הם יכולים, אף אחד לא עוצר אותם, איפה העירייה בסיפור הזה?" סיפר ס'.

גם רון דדון, סטודנטית באוניברסיטת בן גוריון חשבה לשכור דירה בעיר העתיקה, אך לקחה צעד אחורה לאחר ששמעה על עליית המחירים: "התעניינתי בדירות בעיר העתיקה והתחלתי לחפש, ואז ראיתי שדירות שהן ממש לא גדולות, 50 מטר בקושי לשני שותפים, מוצעות בשכירות של 1400 שקל לשותף. 

עוד מוסיפה רון כי בעלי הדירות בכלל לא מציגים את השכירות כ-1400 שקלים, אלא כ-900 שקלים, כלומר בהפחתה של 500 שקלים לאחר קבלת המלגה. רון זעמה על התופעה: "התקשרתי לחברת IVIC ושאלתי לגבי מחירי הדירות. הנציגה שלהם את זה כ-900 שקלים לשותף, ואני שאלתי אותה 'זה המחיר המלא או אחרי הפחתת המלגה?' והיא ענתה 'בעיקרון זה 1400 שקלים, אבל את משלמת בפועל 900 בגלל המלגה".

מתחם הסטודנטים בעיר העתיקה (הדמיה באדיבות עיריית באר שבע) בהמשך רון מספרת: "הם מציגים את זה כ-900 שקלים בגלל שאנחנו אמורים לקבל מלגה, אבל לא כולנו מקבלים מלגה, וגם אם כן זה בשתי פעימות בכל סוף סמסטר. בנוסף לכך, מדובר על כסף שלנו שבעלי הדירות כאן מנסים לקחת, מנסים לעשות עלינו קופה, אני סירבתי לשתף פעולה עם המהלך הנוכל הזה".

תגובת עיריית באר שבע: "הביקוש הרב של צעירים וסטודנטים לעבור ולהתגורר בעיר העתיקה מעיד על שינוי משמעותי שחל בשנים האחרונות בעיר העתיקה בכל הנוגע להתחדשותה.
מדובר אמנם בתהליך הנמצא בתחילת הדרך אך כאמור שכבר כעת ניתן לראות את הביקוש הגדל לדיור במקום.
בנוגע לטענות, עיריית באר שבע איננה יכולה על פי החוק לפקח על מחירי הדירות. עם זאת בעירייה ובמנהלת העיר העתיקה מודעים לבעיה שנוצרה ומתכוונים לפעול בנושא.

כבר בימים הקרובים תעשה פנייה למשרד נגב גליל אשר מממן את תקציב המלגות על מנת שיקבעו קריטריונים לקבלת מלגה כנגד העלאת שכר הדירה, או לחילופין קביעת תקרת שכר דירה שתאפשר קבלת מלגה.
במקביל תפעל העירייה לעודד יזמים נוספים להקים פרוייקטים למגורים ותבייע במתן אישור לשימושים חורגים, על מנת להגדיל את היצע הדירות ובכך להגדיל את יכולת המיקוח של אותם סטודנטים צעירים".

עיריית באר שבע תמשיך ותפעל יחד עם הגורמים הרלוונטיים לסייע לאותם סטודנטים וצעירים

פיתוחה של העיר העתיקה נשען בין היתר על דור צעיר ורענן שיגיע לפתח אותו ולהשקיע בו. נראה כי עליית המחירים באזור גורמת לסטודנטים לחשוב פעמיים לפני שהם בוחרים להעתיק את מגוריהם אל מתחמי העיר העתיקה, ובכך עשויים להשפיע על ההתפתחות והמגורים בה בעתיד

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected] 



$(function(){setImageBanner('7a9ce7b2-2774-47cf-b85c-a734f29e1d25','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,33971,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה