"מכשיר לחיזוי התקפים אפילפטיים הוא צורך רפואי ממשי"

$(function(){setImageBanner('f44b0420-14fa-4987-abd1-b76196ca0bd8','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,33969,'Image','');})

חוקרים באוניברסיטת בן גוריון פיתחו מערכת לחיזוי התקפים אפילפטיים היכולה לחזות התקף כשעה לפני התרחשותו. ד"ר אורן שריקי: "אנחנו נרגשים שאלגוריתם למידת המכונה שפיתחנו יכול לחזות בצורה מדויקת התקפים קרבים, עד כשעה לפני התרחשותם"

"התקפים אפילפטיים חושפים חולי אפילפסיה למגוון סיכונים בני מניעה, כולל נפילות, כוויות ופציעות נוספות. למרבה הצער, כיום אין עדיין מכשירים לחיזוי התקפים שיכולים להתריע בפני החולים על התקף מתקרב ולאפשר להם להתכונן לקראתו", כך אמר ד"ר אורן שריקי, המייסד המדעי של NeuroHelp​ , "משום כך אנחנו נרגשים שאלגוריתם למידת המכונה שפיתחנו יכול לחזות בצורה מדויקת התקפים קרבים, עד כשעה לפני התרחשותם. מכיוון שגם הראינו שהאלגוריתם שלנו תומך בהפחתה משמעותית במספר אלקטרודות ה-EEG הנדרשות, המכשיר שאנחנו מפתחים יהיה גם מדויק וגם ידידותי למשתמש. אנחנו מפתחים כעת אבטיפוס שיהיה מוכן להערכה בניסויים קליניים בבני אדם מאוחר יותר השנה".

אפילפסיה היא מחלה עצבית בעלת השפעה נרחבת ודרגות חומרה משתנות. כ 30% מהחולים אינם מגיבים בצורה מיטבית לטיפול תרופתי והם חיים בחשש מתמיד מפני התקפים. עבור חולים אלו, מכשיר יעיל לחיזוי התקפים יכול לשפר בצורה משמעותית את איכות חייהם ולאפשר להם להימנע מפציעות עקב ההתקפים.

חוקרים באוניברסיטת בן גוריון בנגב פיתחו מכשיר חדשני וראשון מסוגו לזיהוי וחיזוי התקפים אפילפטיים באמצעות אלגוריתמים של למידת מכונה. המכשיר הלביש יכול לייצר אזהרה מוקדמת על התקף מתקרב שתישלח אל הטלפון הסלולרי כשעה לפני תחילת ההתקף. המערכת מפותחת על ידי חברת NeuroHelp שהוקמה על ידי BGN Technologies  חברת מסחור הטכנולוגיה של אוניברסיטת בן גוריון בשיתוף עם ד"ר אורן שריקי במחלקה למדעי הקוגניציה והמוח באוניברסיטת בן גוריון והמייסד המדעי של החברה.

צילום אילוסטרציה Shutterstock

​המכשירים הקיימים היום שמתריעים על התקפים יכולים לזהות התקף בזמן אמת אך אינם מסוגלים לספק התרעה מוקדמת מפני התקף קרוב. המכשיר החדשני לחיזוי וזיהוי התקפים מבוסס על שילוב ייחודי בין ניטור הפעילות המוחית בעזרת EEG לבין אלגוריתמים של למידת מכונה. 

המערכת משלבת מכשיר EEG עם תוכנה מתקדמת שממזערת את מספר אלקטרודות ה-EEG הנחוצות ומספקת מידע על המיקום האופטימלי של האלקטרודות על הקרקפת. האלגוריתמים המתוחכמים מסננים את רעשי הרקע שאינם קשורים לפעילות המוחית, מחלצים מדדים אינפורמטיביים על הפעילות המוחית ומבחינים בין פעילות מוחית לפני התקף לבין פעילות מוחית שאינה מקדימה התקף. 

ד"ר הדר רון, יו"ר הדירקטוריון של NeuroHelp: "אפילפסיה שאינה מגיבה בצורה מיטבית לתרופות מאפיינת עד 30% ממקרי האפילפסיה, ומשום כך מכשיר מדויק וקל לשימוש לחיזוי התקפים הוא צורך רפואי ממשי שאין לו מענה. המכשירים הקיימים כיום להתרעה על התקפים מזהים את ההתקף בזמן התרחשותו, ומרביתם תלויים בשינויים בתנועה, כמו עוויתות שרירים או נפילות. המכשיר שלנו ייחודי בכך שהוא יכול לחזות התקפים ולאפשר לחולים ולצוות הטיפולי שלהם לנקוט בפעולות מקדימות למניעת פציעות. זהו גם המכשיר היחיד שאינו פולשני, אשר מבוסס על פעילות מוחית ולא על תנועות שרירים או קצב לב. אנו סמוכים ובטוחים שהוא יהיה מכשיר משמעותי בניהול אפילפסיה שעמידה בפני טיפול תרופתי".

האלגוריתם החדש פותח ונבחן על נתוני EEG ממאגר נתונים גדול של אנשים עם אפילפסיה שפעילות המוח שלהם נוטרה למשך מספר ימים לפני ניתוח. נתוני החולים חולקו למקטעים קצרים של פעילות טרום-התקף או תוך כדי התקף. מספר אלגוריתמים של למידת מכונה בעלי רמות מורכבות משתנות אומנו על מסד נתונים שהוקצו מלכתחילה לאימון (80% מסך נתוני ה-EEG במאגר), ולאחר מכן יכולתם לחזות התקף נבחנה על נתוני ה-EEG שנותרו (20% מסך נתוני ה-EEG במאגר). כמו כן, נבחנה יעילות האלגורתמים השונים כתלות במספר אלקטרודות ה-EEG. האלגוריתם עם יכולת החיזוי הטובה ביותר הגיע לרמת דיוק של 97%, ויכולת החיזוי שלו כמעט ולא נפגעה (95% דיוק) גם כאשר הוא הסתמך על מספר אלקטרודות קטן יחסית. 

ג'וש פלג, מנכ"ל Technologies  BGN, חברת מסחור הטכנולוגיה של אוניברסיטת בן גוריון: "NeuroHelp, חברת בת של Technologies BGN, נוסדה לאחרונה כחלק ממאיץ אואזיס של אוניברסיטת בן-גוריון, כדי להוסיף לפתח ולמסחר את הפתרון החדשני שלהם לתועלתם של אנשים שסובלים מאפילפסיה. רק לאחרונה, NeuroHelp זכתה בפרס השקעה ראשון בתחרות חברות ההזנק של סיליקונגב, ופרס זה מהווה הכרה חשובה בפוטנציאל יוצא הדופן של טכנולוגיה זו, שמבוססת על שילוב ייחודי של חקר המוח ובינה מלאכותית שפותח במעבדתו של ד"ר שריקי".

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected] 



$(function(){setImageBanner('3d11b8d7-96da-4c31-bdaf-a8d2ef913f15','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,33971,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה