חשוב לדעת: על הקשר בין סוכרת ומצב הרוח
14.11.24 / 08:05
לקראת יום הסוכרת הבינלאומי שחל היום: יאיר כוסף, עו"ס רפואי, מחנך סוכרת במרפאות ירוחם ודימונה כללית מחוז דרום - מסביר על הקשר בין סוכרת ומצב הרוח
בין סוכרת ורווחה נפשית קיימים קשרי גומלין, שכן האחד משפיע על השני ובחזרה. כלומר, מצב נפשי יכול להשפיע על ניהול המחלה, ולהפך, סוכרת יכולה להשפיע על מצב הרוח והרווחה הנפשית של האדם.
הקשר הזה מתבטא במגוון אופנים:
השפעת הסוכרת על הרווחה הנפשית:
אנשים החיים עם סוכרת, במיוחד אם המחלה אינה מנוהלת לשביעות רצונם וסביבתם, עלולים לחוות תחושות של לחץ, חרדה ודיכאון. ההתמודדות היומיומית עם בדיקות סוכר, נטילת תרופות, שינויים באורח החיים (כמו התאמות בתזונה ופעילות גופנית) והחשש מסיבוכים אפשריים של המחלה עלולים להוביל לתחושות של חוסר אונים או דאגה מתמדת. בנוסף, האתגר שבשמירה על איזון ברמות הסוכר בדם עלול להקשות על החולה בשמירה על שגרת רוגע יומיומית. מחקרים מראים שאנשים שחיים עם סוכרת נוטים יותר לפתח דיכאון וחרדה בהשוואה לאנשים שאינם סובלים מהמחלה. הדיכאון, בתורו, יכול להחמיר את מצבו הרפואי של החולה, כיוון שהוא עשוי לגרום להזנחת טיפול רפואי, ירידה במוטיבציה לשמור על אורח חיים בריא ולהימנע משימוש בתרופות.
השפעת הרווחה הנפשית על ניהול הסוכרת:
מצב נפשי ירוד עלול להחמיר את רמת ניהול הסוכרת. לדוגמה, אנשים במצבי לחץ או דיכאון עלולים להזניח את הטיפול במחלה, לשכוח לקחת תרופות בזמן, או לא לעקוב אחרי תזונה מאוזנת ומותאמת. לחץ נפשי גורם לשחרור מוגבר של הורמונים כמו קורטיזול, אשר יכולים להפריע לאיזון הסוכר בדם ולהגביר את רמות הגלוקוז, מה שעלול להחמיר את מצב הסוכרת. בנוסף, תחושות של דיכאון או חרדה עלולות לגרום לאנשים החיים עם סוכרת לאכול בצורה לא בריאה, לעשן או לא לבצע פעילות גופנית. כל אלו מגבירים את הסיכון לבעיות רפואיות נוספות, כמו השמנת יתר, מחלות לב, ובעיות בכלי הדם.
מעגל קסמים:
הקשר בין סוכרת לרווחה נפשית יוצר מעגל קסמים: מצב נפשי רע ירוד עלול להחמיר את ניהול הסוכרת, בעוד שהסוכרת עצמה יכולה להחמיר את מצב הרוח ולגרום לבעיות נפשיות נוספות. מצב זה דורש גישה טיפולית מקיפה שמטפלת גם בבריאות הפיזית וגם בבריאות הנפשית של החולה.
מה אפשר לעשות?
ישנן מגוון דרכים לשפר את הרווחה הנפשית של אנשים החיים עם סוכרת ולצמצם ואף למנוע את ההשפעות של מצב נפשי ירוד על ניהול המחלה. טיפול רגשי כגון טיפול קוגניטיבי-התנהגותי או מיינדפולנס עשוי לעזור לחולי סוכרת להתמודד עם לחצים נפשיים ולהגיב למצבים קשים בצורה בריאה יותר. תרגול של טכניקות רגיעה, כמו מדיטציה, יוגה או נשימות, עשוי גם לעזור להפחית את הלחץ הנפשי ולשפר את מצב הרוח. כמו כן, אורח חיים בריא, הכולל פעילות גופנית סדירה, תזונה מאוזנת, ושמירה על סדר יום, עשוי לשפר את הרווחה הנפשית ולסייע בניהול הסוכרת.
לסיכום: שילוב של טיפול רפואי, תמיכה נפשית ואורח חיים בריא יכול להביא לשיפור ניכר באיכות החיים של חולי סוכרת.
נכתב כאמור ע"י יאיר כוסף, עו"ס רפואי, מחנך סוכרת במרפאות כללית מחוז דרום
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]