סוחרי השוק העירוני חוששים לעתיד: "אבא וסבא שלי עבדו כאן, ועכשיו זה כבר לא שלנו?!"
05.03.18 / 10:23
סוחרי השוק העירוני חוששים כי למרות הבטחות העיריה לשפץ את השוק, הם עלולים לאבד את פרנסתם "אנשים פה עובדים יותר מ-30-40 שנה, דור שלישי כבר, ועכשיו זה כבר לא שלנו?". סוחר נוסף "רוצים לעשות פה שורות של חנויות ולהעביר סוחרים שהשקיעו מאות אלפי שקלים בחנויות שלהם, יגמרו עלינו"
השוק העירוני בבאר שבע היה במשך עשרות שנים מרכז קניות משגשג, עם שפע וכל טוב שמביא אליו לקוחות מרחבי האזור, אך עם השנים הוא הולך ודועך. מעבר הצרכנים לסופרים הגדולים והממוזגים הביא בהדרגתיות לירידה קשה בהכנסות הסוחרים, שגדלו בשוק עוד בימים שלא היו בבאר שבע מרכזי קניות עמוסים. כך, עם הזמן, "לעשות שוק" הפך לדבר שהרבה מתושבי העיר לא מכירים, וחבל שכך, שכן מדובר באחת החוויות האותנטיות שאפיינו את באר שבע.
אך מה גרם לדעיכה? לא רק המרכולים ומרכזי הקניות, אלא גם ההזנחה הקשה והיעדר הביטחון שספג השוק לאורך עשרות שנים. דו"ח מבקר המדינה לשנת 2006 מתח בזמנו ביקורת חריפה על עיריית באר שבע בכך שכשלה בניהול השוק העירוני בב"ש. הדו"ח הצביע על היעדר פיקוח משמעותי הכולל הזנחת גגות אזבסט מסרטנים, ליקויים בבנייה, היעדר רישיונות עסק וגם עסקי מזון שפעלו ללא רישיון וסיכנו את בריאות הציבור. מפגעים כמו זבל ברחובות השוק, סירחון וגם מקרי אלימות, הטרדות מיניות, כייסות וגניבות מפעם לפעם גם הם גרמו לדעיכה ובריחת הלקוחות. נציין כי השוק העירוני עבר שיפוץ קל לפני כעשור, גגות האזבסט הוחלפו ביריעות פלסטיק, והפיקוח העירוני גם הוא נכנס לעשות סדר בתוהו ובוהו ששרר בשוק העירוני, ועדיין, השוק הישן והמוזנח, לא חזר להיות כשהיה.
למרות הקשיים הרבים לאורך השנים, הסוחרים קיבלו את המצב כגזירה משמיים ועבדו בכל תנאי, בחום ובגשם, עוד טרם זריחת החמה ועד לשקיעתה, רק כדי לפרנס את משפחתם, פרנסה שהם חוששים שתיעלם תוך שנה, שכן הסכם החכירה שנחתם ב-1969 הגיע לסיומו. הסוחרים השקיעו בזמן הזה מאות אלפי שקלים ואף מיליונים מכיסם, קנו חנויות, לקחו הלוואות, ובו בזמן נאלצו להתמודד עם הדעיכה בכמות הלקוחות, שמורכבת בעיקר מאוכלוסייה מבוגרת וקשת יום, וזו, עם הזמן, חולפת ונעלמת.
50 מיליון שקלים יושקעו בשיפוץ השוק העירוני, אך הסוחרים לא אופטימיים
לפני כשנה הכריזה עיריית באר שבע כי בכוונתה לשפץ את השוק העירוני בעלות של כ-50 מיליון שקלים, מתוך שאיפה להמשיך את פעילותו של השוק ושל הסוחרים בה ולהפוך את השוק העירוני למקום תוסס ומלא חיים, עם מסעדות ובתי קפה לצד החוויה האותנטית של קניות בשוק. לאחרונה אף עתרה העיריה לבית המשפט נגד משרד הפנים במטרה להמשיך את פעילות השוק העירוני בפטור ממכרז, עתירה שהחלטה בעניינה טרם נתקבלה.
במכתב של חברת "יעדים" לסוחרים בינואר 2018 נכתב "מדיניות העיריה הינה לאפשר הארכה של חוזה החכירה בהתאם לנוהל מסודר ושוויוני עליו שוקדת העיריה בימים אלה, אשר מטרתו גם להתאים את השוק לצרכיו המודרניים מתוך מטרה להופכו לאטרקטיבי לטובת כלל הציבור והסוחרים". הנוהל כך נכתב יערך בהתאם להוראות הדין בשיתוף נציגות החוכרים.
"עכשיו פתאום החנויות כבר לא שלנו?! איפה נשמע דבר כזה?!"
אולם כוונות העיריה, שורות מסוימות במכתב עוררו זעם בקרב סוחרי השוק "עם סיום תקופת החכירה על החוכר להשיב את הנכס לחזקת הבעלים - עיריית באר שבע". נכתב. בתגובה למכתב אמר ל'באר שבע נט' אחד הסוחרים "אנשים פה עובדים 30-40 שנה, דור שלישי עובד כאן, אבא שלי וסבא שלי כל החיים שלהם זה כאן. השקענו את כל הכסף שלנו, מיליונים בחנויות ועכשיו פתאום נגמר הסכם החכירה אז זה כבר לא שלנו? איפה נשמע דבר כזה?! שילמנו דמי חכירה כל שנה! קנינו חנויות! מה עם הכסף שלנו? הולך לפח?".
סוחר נוסף, בעל דוכן תבלינים בשוק אמר "רוצים להעביר פה אנשים מהחנויות שלהם למקום אחר בשוק, לעשות שורות של ירקות ופירות, שורות של בגדים, לשים פה בתי קפה. אנשים פה קנו חנויות, 40 שנה באים אליהם במיוחד כי יודעים איפה החנות שלהם, אם יעבירו אותנו אפילו מקום זה יהיה הסוף שלנו יגמרו עלינו".
לכך הוסיפה גם עובדת במרכול בשוק "אני 15 שנה כאן משלמת שכירות כל חודש אלפי שקלים, השקעתי בחנות שלי יותר ממיליון שקל עכשיו יעבירו אותי מפה? אם ינסו לסגור אותנו, אנשים פה יקחו עורכי דין, לא נוותר, זה מאבק על הבית שלנו".
השנה שתכריע את עתיד השוק העירוני
בישיבת המועצה שהתקיימה בחודש פברואר (7.2.18), התייחס ראש העיר רוביק דנילוביץ' לסוגייה ואמר כי אין בכוונת העיריה להפקיר את הסוחרים, אלא להמשיך את פעילות השוק ולשפץ אותו מהיסוד. בתגובה התפרץ לעברו אחד הסוחרים וסיפר כי נקלע לחובות, וכמו כן הטיח ברוביק כי "הרס את השוק". בין הסוחר הזועם לראש העיר התפתח במהרה שיח קולני וחריף, בו ראש העיר לא ויתר והדגיש כי לא יעשו הנחות יותר, וכי הוא הולך בדרך הישר:
בעוד שבוע (13.3.18) יערכו בחירות לוועד הסוחרים בשוק העירוני. הוועד שיבחר יהיה זה שיוביל את התוכניות העתידיות לשיקום השוק העירוני יחד עם נציגי חברת "יעדים", עיריית באר שבע, ואורי עמדי, אותו גייסו בעיריה לאחר שהביא לשיקום המוצלח של שוק מחנה-יהודה בירושלים,
השוק העירוני בבאר שבע הוקם בידי העיריה ב-1969. הוא משתרע על שטח של כ-40 דונם ובו 437 חנויות ו-320 דוכנים המחולקים למספר אזורים הכוללים: בשר, דגים, פירות ירקות, חמוצים, תבלינים ופירות יבשים, כלי בית, בגדים, נעליים ודברי מאפה ולחמים של עדות שונות בישראל. ב-2012 אף נבחר השוק העירוני בבאר שבע כזול בין השווקים בארץ, בסקר צרכני של "ישראל היום". בצל החששות, בתום 49 שנים של חכירה, השנה הקרובה תהיה זו שתכריע את עתיד השוק העירוני, ואת עתידם ופרנסתם של הסוחרים, לעשרות השנים הבאות.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]