איפיגניה באוליס
07.06.21 / 12:17
בית הספר למשחק גודמן מציג: "איפגניה באוליס", עיבוד ייחודי בשפה עכשווית המקשר בין תרבות השכול הישראלית לטרגדיה היוונית מאת המחזאי אוריפידס
בית הספר למשחק "גודמן" בנגב, יעלה ב-14 ביוני את המחזה היווני הידוע "איפיגניה באוליס" מאת אוריפידס, בבימויה של הבימאית ויוצרת התיאטרון אילאיל בן כנען. גרסה ייחודית זו קושרת את התרבות הישראלית, תרבות השכול, הגבורה וההקרבה עם סיפור איפיגניה שאביה אגממנון הסתבך עם האלה ארטמיס וכדי לפייסה התבקש להקריב את בתו.
מחזה זה מנסה להראות כיצד האדם לא משתנה כבר אלפי שנים: נכנס למלחמות, מייצר קורבנות, וצריך לספק תשובות ומשמעות למהלך הזה. ההצגה "איפגניה באוליס" בהפקת גודמן לוקחת את המיתוס ומציבה אותו כאן ועכשיו. בשפה עכשווית היא מבקשת להציב מראה לנו כחברה- באמצעות הרבדים השונים: המוזיקה-שמוכרת לנו מעולם הלהקות הצבאיות, האביזרים שעל הבמה- שנלקחו מחיי היום יום שלנו והתרגום- שמביא את הסיפור העתיק לסיטואציה אנושית ברורה וחדה: אב שנאלץ לרצוח את ביתו על מנת לנצח במלחמה.
לגרסה זו של "גודמן" ישנן שתי וריאציות- כשבאחת הדמות הראשית 'איפיגניה' מגולמת על ידי שחקנית (אביב בן תורה) ובשנייה אותה דמות מגולמת על ידי שחקן (שיר סייג).
תקציר המחזה: טרגדיה משפחתית בזמן מלחמה. הצבא נאסף ליד הים, מוכן לצאת למלחמה כדי להחזיר מלכה שנחטפה לארץ אויב. אבל הרוחות דוממות והספינות לא יכולות להפליג. החיילים יושבים ומחכים. שמועה שעוברת במחנה אומרת שהרוחות ישובו לנשוב והצבא יוכל לצאת לקרב רק אם המפקד יקריב את בתו הקטנה, איפיגניה. בקרוב יביאו את הילדה אל המחנה. כולם יודעים שברגע שיהרגו אותה, הניצחון מובטח.
ברצף של התלבטויות וייסורים, בין האישי לפוליטי, בין המשפחתי ללאומי, נדמה כי השאלה היא מוסרית: "האם נכון להקריב את הבת למען המולדת?" או אולי נחשפת כאן אמת אחרת? ההצגה איפיגניה באוליס מספרת את הטרגדיה האנושית של "אין ברירה", שבה האדם מוצא עצמו לכוד בנרטיב מוכתב מראש ואין באפשרותו להמציא לעצמו סיפור חדש.
הבימאית אילאיל בן כנען: "ביימתי את המחזה מתוך המציאות בארץ, מציאות שהחיים בה מהולים בכאב ואובדן. הכאב הפרטי, האישי, מתערבב עם הלאומי. אנחנו חיים במקום שכמעט ובלתי אפשרי בו לנתק את המרחב הפרטי מזה הפוליטי, וחוסר ההפרדה הזה חיבר אותי לסיפורה של איפיגניה: מיתוס שרחוק מאיתנו מבחינת זמן ומקום, אבל למעשה מציף שאלות שעוסקות בדיוק ביחסים סבוכים אלו, בקשר הסימביוטי בין האדם למדינה, בין הסיפור האישי לנרטיב הלאומי".
היא הוסיפה: "המחזה מבחינתי עוסק בכוח של הנרטיב הגדול לסחוף אחריו את ההמון מבלי להטיל ספק ומבלי לבחור לבד. אלו שאלות מורכבות שכל אדם שחיי במקום כמו ישראל צריך לשאול עצמו לגביהן. נתתי לשני השחקנים -גבר ואישה- את אותו התפקיד ובכך יצרנו שתי וריאציות להצגה: באחת אנחנו פוגשים את איפיגניה כילדה קטנה, שאיננה שייכת למלחמה, ונלקחת לשם בכוח ומוצאת עצמה נרצחת למען המאבק המדיני. ובשנייה, בגרסה בה את איפיגניה משחק גבר, אנחנו מזהים דרכו את דמותו של החייל-ילד, זה שאנחנו כל כך מכירים מהחיים כאן, זה שללא ברירה עליו להקריב את חייו למען המולדת. הקיום של שתי הווריאציות האלו אחת ליד השנייה בא להזכיר לנו שלפעמים אנחנו שוכחים כי ההבדל בין השניים לא גדול..".
יוצרים:
מאת: אוריפידס ; תרגום: שמעון בוזגלו ; בימוי ומוסיקה: אילאיל לב כנען ; תפאורה ותלבושות: נועה סומר כהן ; תאורה: עומר שיזף ; הדרכת טקסט: אפרת ליפשיץ ; שחקנים: דן פרידמן, טל דודי, אביב בן תורה/ שייר סייג, אסף זגה, אדוה ביכלר, לוטם חכמון, עמית פרטוק, שני שושן, ויקי כהן, אדם ליטאור, גל פולק.
גודמן, בית-ספר למשחק בנגב I זלמן שזר 8, באר שבע I כרטיסים ניתן לרכוש דרך הטלפון: 08-646-4940
או דרך אתר בית הספר: https://www.act-b7.co.il/
מועדי ההצגה של "איפיגניה באוליס" בהפקת "גודמן":
- 14/06בשעה 20:30
- 15/06 בשעה 20:30
- 16/06 בשעה 21:00
- 17/06בשעה 20:30 - הצגה חגיגית
- 18/06 בשעה 12:30
- 19/06 בשעה 21:30
- 20/06 בשעה 20:30
- 21/06 בשעה 20:30
- 22/06 בשעה 20:30
- 23/06 בשעה 20:30
- 24/06 בשעה 20:30
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]