שדרת הכוכבים של העיר העתיקה: הסוד של קונדיטוריית אומי
21.06.20 / 15:01
בסדרת כתבות חדשה נכיר לכם את העסקים המקומיים שהפכו את הקולינריה בעיר העתיקה בבאר שבע למיוחדת כל כך! הפעם- נגלה את סוד הקסם של 'קונדיטוריית אומי'
העיר העתיקה המתפתחת מקדמת לאורך השנים האחרונות ובימים אלו במיוחד את העסקים הרבים שמושכים אליהם מבקרים מכל רחבי הארץ. לצד אתרי תיירות ותרבות שונים ומלונות בוטיק רבים שקמים לאורך השנים האחרונות, קיימת גם קולינריה ייחודית שמאפיינת את העיר העתיקה וממצבת אותה כמרכז קולינרי עירוני. הבילוי ברחובותיה הקסומים של העיר העתיקה של באר שבע הוא חוויה של ריחות וטעמים אותנטיים שמחברים בין וותיק לחדשני ומייצגים את קיבוץ הגלויות הבאר שבעי. בסדרת כתבות חדשה של 'באר שבע נט' נכיר לכם את עמודי התווך הקולינריים של העיר העתיקה, את העסקים המקומיים הוותיקים באזור שאין באר שבעי שלא מכיר! הפעם, נגלה את סוד הקסם של 'קונדיטוריית הפיקוד' המוכרת לכולם כ"בורקס אומי".
העיר העתיקה שוקקת חיים ביום- עם אתרי תיירות ותרבות היסטוריים, מרכזי מבקרים בינלאומיים, מוזיאונים, גלריות, בתי קפה, מסעדות עממיות ושדרת אוכל רחוב, ובלילה – עם שפע של ברים איכותיים ומדליקים. העיר העתיקה היא שילוב מרתק של אותנטיות לצד טרנדיות, של מוסדות קולינריים וותיקים מול מסעדות גורמה חדשות, של אוכל רחוב מול דוכני שוק אופנתיים.
אחד ממוסדות הקולינריה הוותיקים בעיר הוא 'קונדיטוריית הפיקוד', או בשמו השני 'בורקס אומי' על שמו של אברהם בלדינגר הידוע בכינוי "אומי". המקום נפתח בשנת 1979 על ידי הוריהם של אברהם וקלמן, וב-1981 אומי ואחיו, שבדיוק סיים לימודים בבית הספר לבישול, לקחו את הקונדיטוריה המשפחתית לידיהם. ליד המאפייה הצנועה של אומי ושל אחיו, קלמן ברק, תמיד משתרך תור ארוך של לקוחות רעבים שממתינים לבורקס הטרי עם הביצה והחריף שמיוצר במקום עם המתכון הסודי של אימם. "כמה שנים אחרי שההורים שלנו פתחו את העסק אחי ואני הצטרפנו. אחי הוא המוח, האיש מאחורי הייצור ואני בפרונט עובד עם האנשים", סיפר ל'באר שבע נט' אומי, "כשהייתי קטן אבא שלי תמיד קרא לי 'אברומי', בסוף נשאר מזה השם 'אומי' שהולך איתנו עד היום".
מה הבאר שבעים הכי אוהבים לאכול? מה המנה האהובה ביותר על הלקוחות?
"מנת הדגל שלנו היא כמובן בורקס הגבינה עם הביצה והחריף. כולם אוהבים להגיע מוקדם בבוקר כשאנחנו פותחים ולקחת את הבורקס כשהוא חם וטרי. אני זוכר בתור ילד שתמיד היינו אוכלים בורקס עם ביצה אבל פתאום אנשים אוהבים גם חריף בפנים... אנשים מאוד אוהבים גם את המילפיי שאנחנו מכינים במקום. כל מה שנמכר אצלנו נעשה על ידינו, אנחנו מכינים את בצק העלים לבורקסים, את העוגיות, המילפיי... אנחנו תמיד נמצאים בעסק, אחי הוא איש עבודה, מכין הכל בצורה מושלמת, אנחנו באים לפני העובדים והולכים אחריהם"
מה סוד הקסם שלכם? מה הופך עסק מקומי בלב העיר העתיקה לכל כך מצליח בעיניך?
"ההצלחה בעיני נובעת מהאנשים, מהלקוחות... זה שהאנשים נותנים בנו אמון ואוהבים את המוצר, הם יודעים שהוא טרי, שהכל מיוצר אצלנו במקום מידי יום ואי אפשר לעבוד על אנשים. הלקוחות שלנו מכירים אותנו וסומכים עלינו כבר למעלה מארבעים שנה ועדיין באים. גם המחיר הוא עממי ושווה לכל נפש. זו ההגדרה של אוכל רחוב של באר שבע, אם אתה עובר בעיר העתיקה תעבור גם על הדרך ב"אומי"".
ספר על ההתמודדות בתקופה הקורונה, מה היו הקשיים? האם מרגישים הקלה עם החזרה לשגרה ולפעילות?
"הקורונה תפסה אותנו כמו את כולם כשלא ציפינו... בשלב הראשון היינו קצת בלחץ כי הרי אנחנו עובדים מול אנשים בדלפק, אז אני ואחי החלטנו בהתחלה לסגור. סגרנו לחודש במרץ ופתחנו שוב לקראת סוף אפריל. עדיין לא חזרנו לשגרה מלאה, התחושה היא שיש עדיין אנשים שנרתעים, העבודה לא בהיקף מלא... הפחתנו בכוח אדם, העבודה ירדה משמעותית. זה קצת יותר קשה כרגע כי אין פעילות מלאה, קצת עצוב שאין תנועה כמו פעם וזה לא אותו דבר, אבל כן למשל שמתי מחיצה ביני לבין האנשים בדלפק כדי שזה ירגיע אנשים ויגרום להם להרגיש בטוח לבוא. אנחנו עסק וותיק שקיים כל כך הרבה שנים שאני בטוח שנחזיק מעמד ונתגבר על זה".
כשבאים בבאר שבע, למה חייבים לבקר גם בעיר העתיקה ובקונדיטוריית אומי:
"יש שלושה או ארבעה מקומות שהם העוגן של העיר העתיקה, אתה לא יכול לבוא לבקר בעיר העתיקה בלי לבקר במקומות האלה. הציעו לי הרבה פעמים לעבור או לעשות סניפים אבל אנחנו נאמנים למקום שלנו, שם התחלנו ושם כנראה נסיים. יש אנשים ששירתו בפיקוד דרום לפני שנים והם לא שוכחים, גם כשהם כבר מבוגרים עם משפחות הם עדיין באים לבקר בעיר העתיקה ועוברים אצלנו. כשאנשים נוסעים לאילת הם עוברים דרך העיר העתיקה, למרות שהם לא חייבים, כי הזיכרון של הטעם הטוב מביא אותם. דורות של משפחות גדלו על הטעם של בורקס אומי, זה נוסטלגיה, כיף לנו לפתוח בבוקר ולראות אנשים שמחכים ליד הדלפק. המוטו שלי בחיים זה עבודה קשה, אם אתה רוצה שעסק יצליח צריך להשקיע וזה מה שאנחנו עושים, הכל בעבודה קשה ובאהבה".
מינהלת עיר עתיקה ותיירות באר שבע ממשיכה לקדם את העסקים השונים בעיר העתיקה בתחום התיירות וכך במהלך ימי הקורונה הועלו בין היתר שידורים חיים בפייסבוק עם עצות לקידום ופיתוח התיירות, הכשרות תיירות, פורום תיירנים, סיורים קולינריים שונים בשיתוף עם עיריית באר שבע ועוד. כל זאת לצד מבצעים מיוחדים שנרקמים בשיתוף פעולה בין מוקדי התיירות העירוניים (ביניהם באר אברהם, מתחם הקטר, נגב ZOO, המוזיאונים ועוד) עם מקומות הלינה בעיר על מנת ליצור חבילת נופש שלימה שכוללת קולינריה מקומית, לצד תרבות ולינה ברמה גבוהה. מינהלת עיר עתיקה ותיירות באר שבע ממשיכה לפעול ולקדם את העסקים ברחבי העיר העתיקה ומחזקת את פעילותם הענפה במיוחד בימים אלו.
קונדיטוריית אומי הפיקוד. רחוב פלמ''ח 107, באר שבע.
08-6276365. שעות הפתיחה: א'-ו' 06:00-15:00
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]