מטריית החלומות למען הילדים
20.02.20 / 14:05
תיאטרון הקרון יצא לדרך עם פרויקט ייחודי המשלב בין אמנות תיאטרון הבובות וצרכי הילדים המאושפזים בבתי חולים- פרויקט "מיטת החלומות". כעת הפרויקט הגיע גם לבית החולים סורוקה
לפני כ-20 שנה החלה האמנית והבובנאית עלינא אשבל, מבין מייסדי תיאטרון הקרון, בפרויקט תיאטרון בובות ייחודי המגיע אל הילדים שבמחלקות האונקולוגיות בבתי החולים, פרויקט "מטריית החלומות". זהו סיפור מרגש על בובנאית, בימאית ושחקנית שרצתה לעשות יותר מרק ליצור הצגות לילדים אלא להביא את היצירה והבובות אל הילדים החולים שאינם יכולים להגיע לתיאטרון. הפרויקט החל בבתי החולים הדסה עין כרם ושערי צדק בירושלים וממש עכשיו מתקיים גם בדנה באיכילוב ובסורוקה בבאר שבע.
מטריית חלומות היא פעילות תיאטרון אינטראקטיבית אינטימית, המגיעה אל הילד- עד מיטתו, ומייצרת עולם של פיוט ודמיון. המטריה הניידת מגיעה בקלות ממקום למקום, נפתחת לצד ומעל כל ילד ויוצרת סביבה תיאטרונית מפתיעה. המופע מתרחש כאירוע פרטי ומגן, עם תשומת לב מרבית המוקדשת לילד אחד. השחקנית יוצרת קשר בלתי אמצעי עם הילד/ה דרך עולם מיניאטורי הנפרש מתוך מטריה, בתוך העולם מסתתרות דמויות, יצורים, סיפורים קטנים וטקסטים פיוטיים.
בין הצגה למפגש
"לאחר כ-20 שנות יצירה כבובנאית בתיאטרון הקרון התעורר בי צורך לנתב את הניסיון האמנותי שלי בכוון אחר וחדש. חיפשתי דרך לבטל את הגבולות המקובלים בין במה-אולם, בין בובנאי וקהל. ביקשתי למצוא או להמציא דרך אישית שבה מתקיים קשר בלתי אמצעי, במפגש אינטימי ובדיאלוג ביני ובין צופה אחד או צופה אחת. אני יוצרת מופעים פשוטים להקמה ועם זאת עשירים באמצעים אומנותיים ומסקרנים מבחינה ויזואלית", סיפרה עלינה אשבל. עד כה הופיעה עלינא בעצמה בפני אלפי ילדים. את המטריות הבובות וכל הקשור ליצירה בונה עלינא בסטודיו הפרטי שלה בירושלים. היא מגיעה פעם בשבוע להדסה ופעם בשבוע לשערי צדק.
לקראת הפעלת הפרויקט בדנה ובסורוקה הכשירה אשבל 3 שחקניות רגישות ובנתה מטרייה ייחודית לכל בית חולים. במטריות עולם שלם של יצירה ופנטזיה המאפשרים לילדים לשנות לזמן מה את המציאות היומיומית הכואבת ולצאת למסע בדמיון. תיאטרון הקרון פועל רבות בתחום הקהילה והחברה וזהו אחד הפרויקטים הייחודיים. "המופעים בעצם יוצרים חלל תיאטרלי, במה קטנה לתיאטרון בובות, רובם בנויים ומעצובים בתוך חלל של מטריות על גלגלים. הם מתניידים בזריזות בתוך מסדרונות, בתוך מעליות, אל החדרים ולמיטת הילד או הילדה המאושפזים. בחרתי במטרייה כחפץ שיוצר חלל עצמאי ומאפשר לי לעצב סביבה, נוף, עולם קטן וקסום, עשיר בגירויים והפתעות. המטרייה סוככת, מגנה ומנתקת מהסביבה המנכרת של בית החולים", סיפרה אשבל.
גם אודליה ליפשיץ, השחקנית בבית החולים סורוקה, סיפרה ל'באר שבע נט' על הפרויקט: "התחלתי עם זה לפני כחודש בסורוקה, אני הולכת עם המטרייה סגורה בין חדר לחדר ואז כשאני פותחת אותה עם הילדים יש אלמנט של הפתעה. בעיני זה מפגש עם עולם קסום, עולם של טבע, של היער והחיות, שפתאום מגיע לבית החולים, יש שם משחק אינטראקטיבי עם הילדים, הם מאוד אוהבים את זה, יש שימוש במוזיקה, קולות וצלילים. בעיני כל דבר שמגיע לבית חולים שהוא אחר ועוסק באומנות עוזר להוציא את החולה מהעולם הזה של המחלה ויש לזה ערך גדול עבורם".
כוחו המרפא של הדמיון
מטריית החלומות מציעה לילד להשתתף, לפעול, להשפיע, להתבטא ולעיתים ליצור. כל הצגה היא מפגש ייחודי המותאם לגיל הילד, מצבו ורצונו לשיתוף פעולה. בשונה מהצגה, שמהלכה ידוע מראש, השחקנית רוקמת בשיתוף פעולה את עולם הדמיון. מחשבה רבה הושקעה בעיצוב דמות השחקנית וכלל אביזריה כך שיעוררו תחושת הפתעה וסקרנות ויפנו אל חושי הילד דרך צבעים, צורות, טקסטורות, צלילים וריחות. בסוף כל מפגש יש מתנה, הקשורה לתוכן המופע, הממשיך להדהד את החוויה.
מטריית החלומות היא הזמנה לצאת לרגע ממציאות של מוסד טיפולי לעולם של פנטזיה. תנאי אשפוז כופים ניתוק, בידוד, פחדים וחרדות על הילד החולה. בית החולים יכול לאיים ולגרום לילד להרגיש קטן וחסר אונים בעולם זר שאינו מבין.
בכוחו של עולם תיאטרון הבובות לייצר עולם פנטסטי מיניאטורי, שבאמצעים פשוטים מציע מציאות חלופית. מטריית החלומות היא דרך להקל, להרפות ולהסיח את הילד מן המצב הקיצוני בו הוא שרוי. הילדים מקבלים התנסות נעימה, מרגיעה ומנחמת, היכולה לעזור להם להתמודד עם הקשיים שהם חווים בתקופת אשפוז או בהתמודדות עם מוגבלות כלשהי. המופעים מותאמים לגיל, יכולת מנטאלית, מצב פיזי באותו היום, טיפול רפואי וכו' ופונים לכל אוכלוסיית הילדים באשפוז, מתינוקות עד ילדים בוגרים (וגם מתבגרים). בחירת הילדים הנחשפים למופע מתואמת עם צוות המחלקה. אורך המופע נע בין 15 דקות ל40 דקות.
"מטריית החלומות זה אחד מהפרויקטים החשובים של תיאטרון הקרון, כל הפרויקט הוא חלק מהזרוע החינוכית קהילתית של התיאטרון. זה התחיל בירושלים וכעת שכפלנו את זה בבית חולים שונים גם בסורוקה ואיכילוב, ובהמשך נגיע לבתי חולים נוספים ברחבי הארץ", סיפר ל'באר שבע נט' יזהר פלורסהיים, מנכ"ל תיאטרון הקרון, "זה חלק מהותי בפעילות התיאטרון כחלק מהאסטרטגיה של התפתחות במבנה הקבע שלנו, חשוב להביא את הפעילות הזו לילדים שעוברים רגעים קשים בחיים שלהם וזה מוציא אותם לרגע מהעולם שלהם, הדימיון משכיח מהם את הכאבים לכמה דקות ואנחנו רואים בזה חשיבות גדולה".
-
תיאטרון הקרון הוא תיאטרון הבובות האמנותי לילדים המוביל בישראל, אשר נוסד בירושלים ב-1981. לתיאטרון מגוון עשיר של הפקות תיאטרון, המבוסס על שלושה דורות של אמנים ומעל חמישים יוצרים ויוצרות : בובנאים, מעצבים, בימאים, מוסיקאים ועוד. התיאטרון מציע תכניות חינוך, סדנאות אמן, וכן מפתח פרויקטים חדשניים עבור קהילות שונות. מדי אוגוסט, התיאטרון מפיק את פסטיבל הבובות ירושלים המארח אמנים בינלאומיים ואת מיטב היצירה בארץ.
עלינא אשבל היא אחת מארבעת מייסדי תיאטרון הקרון. יצרה והופיעה עם הצגות בסגנונות שונים אותן עיבדה, עיצבה וביימה. מאז שנת 2000 מתמסרת לפיתוח פרויקט מטריית החלומות והפצתו. ביוזמה ובתמיכה משרד החוץ נסעה לניירובי, סן פרנסיסקו ובוסטון למתן קורסים והשתלמויות על הנושא.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]