בני ברק החדשה? 100 אלף חרדים יעברו להתגורר בנגב
05.05.17 / 12:39
עיר חרדית חדשה בשם כסיף עתידה לקום בסמוך לצומת תל ערד והפזורה הבדואית. גורמים מודאגים: הקמת היישוב תיצור מוקד עוני חדש בנגב. וגם, איך הקמת היישוב תשפיע על באר שבע?
עיר חדשה בשם כסיף עתידה לקום בנגב המזרחי בסמוך לצומת תל ערד, ותיועד לאוכלוסייה החרדית. משרד הבינוי והשיכון הוציא לדרך את העבודות להקמת העיר, לאחר שלאחרונה אישר מינהל הרכש הממשלתי שתי התקשרויות לתחילת העבודות בעלות כוללת של כ-22 מיליון שקלים.
העיר החדשה צפויה להשתרע על כ6,400 דונם, עליהם יבנו 16 אלף יחידות דיור המיועדות ל80-100 אלף איש. בנוסף תכלול התוכנית שטחי מסחר ותעסוקה המתאימים למגזר החרדי, לרבות מוסדות חינוך ודת.
בחודש ינואר האחרון הצהיר שר השיכון יואב גלנט כי בכוונתו לקדם את הקמת כסיף, ללא קשר לצביונה הדתי "כסיף תוקם ככל שהדבר תלוי בי, בין אם תהיה חרדית, בין אם לא", אמר אז גלנט "אנחנו נגביר את האחיזה בכל אזור בקעת ערד, באמצעות כסיף ויישובים נוספים. אני חושב שזה יהיה רעיון טוב אם היא תוקם כפי שתוכננה, כעיר חרדית, אבל גם אם לא, היא תוקם".
ניתן ללמוד מדבריו של גלנט כי כוונתו להקים את כסיף בצומת תל ערד היא פוליטית-לאומית. בסיור בנגב שהתקיים לאחרונה התייחס גלנט ליישובים הבלתי מוסדרים בנגב ואמר: "השתלטות הבדואים על הנגב יוצרת כאוס".
הקמת העיר כסיף מתוכננת כאמור לקום בסמוך לצומת תל ערד, אזור המיושב כיום על ידי אוכלוסייה בדואית, בכפרים שהם לעתים בלתי מוכרזים ובלתי חוקיים. כתוצאה מכך, הקמת העיר עלולה ליצור חיכוכים עם האוכלוסייה הבדואית המקומית, המתגוררת ביישובי פזורה ללא הכרה מדינית.
מה משמעות הקמת היישוב כסיף כלפי העיר באר שבע?
הגירה מסיבית של אוכלוסיית חרדית אל הנגב עשויה להשפיע באופן משמעותי על אופייה של העיר באר שבע וסביבתה, בשל כמות האוכלוסייה המגוונת שתעבור בה באמצעות תחבורה ציבורית בדרכם לאזורים שונים בארץ. בנוסף, מחסור בתעסוקה באיזורי הפריפריה עשוי למשוך רבים מן המתגוררים ביישוב לחפש תעסוקה בעיר באר שבע ואף להתגורר בה וכתוצאה מכך "לחרד" את השכונות בעיר.
-
-
הקמת כסיף תיצור מוקד מצוקה ועוני חדש בנגב
בשל ריחוקה של כסיף ממוקדי היישובים החרדיים ירושלים ובני ברק, קיימת הסתייגות רבה מהקמתה בקרב החברה החרדית. כמו כן קיים החשש כי מעבר של אלפי משפחות מרובות ילדים בעלות הכנסה נמוכה להתגורר באיזורי פריפריה בהם היצע תעסוקה מוגבל יביא להקמת מוקד מצוקה ועוני חדש בנגב.
בדו"ח השנתי האחרון של בנק ישראל נטען גם כי מדובר במהלך העומד בניגוד גמור למאמצי המדינה להביא לשילובה של החברה החרדית בשוק העבודה. "כאשר אוכלוסייה מרקע חברתי כלכלי חלש מהגרת לפריפריה מרוחקת ממוקדי תעסוקה, הדבר עלול להרע את מצבה", נכתב.
ארגון אדם טבע דין אף הגיש התנגדות להקמת היישוב בסוף 2014, וטען כי לא נעשו הערכות תקציביות להקמת העיר, זאת בנוסף לכך כי אין עדות לכך שהאוכלוסייה החרדית מעוניינת להתגורר בעיר העתידית. עוד טען הארגון כי העיר נעדרת כל הצדקה תכנונית זאת בעוד שבערים קיימות בנגב קיים היצע תכנוני רב.
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "השר יואב גלנט רואה סכנה בהשתלטות הלא חוקית על אדמות המדינה של הבדואים בנגב. נוכח זאת, כבר בתחילת הקדנציה הודיע השר כי יש לייצר רצף התיישבותי ממזרח למערב, החל מערד לאורך כביש 31 ועד לכביש 40. במרחב בקעת ערד ודרום הר חברון חייב להתקיים רצף התיישבותי לשם מימוש הריבונות הישראלית במלואה. אנו נדרשים לטפח את ערד, לבנות את העיר כסיף ולחבר את כרמית ומיתר לעיר עתידית נוספת. בין הישובים העירוניים יש את הישובים הכפריים בפתחת ערד.
-
"מרחב העיר העתידית כסיף אותר לפני כ-11 שנים במסגרת בדיקת התכנות אזורית אסטרטגית לעידוד ההתיישבות באזור הנגב הצפוני ולקידום מאזן הגירה חיובי להגדלת מלאי הון התשתיות הפיזיות והאנושית בדרום הארץ. מיקומו של כסיף מאופיין בין היתר בנגישות טובה למערכת דרכים קיימת ומתוכננת לכל חלקי הארץ ומטרופולין באר שבע".
"ככל שתהיה היענות של המגזר החרדי והנהגתו, הקמת כסיף כעיר חרדית תוכל להביא מענה חלקי לצרכי הדיור של אוכלוסייה זו. דבר זה עומד בקנה אחד עם החלטת הממשלה לתכנון ושיווק מקרקעין לאוכלוסייה החרדית מיום 11.08.16. בשלב הראשון מתוכננים 5,200 יחידות דיור במקבץ של 5 שכונות".
"משרד השיכון התייעל בתהליך חוזה התקשרות עם חברות מתכננות באמצעות מכרז ראשי לכל אתרי הבנייה ברחבי הארץ באמצעותו נבחרות מספר חברות, ובעת הצורך - מחברים ביניהן לבין הפרויקטים. חברת יהל מהנדסים הינה אחת החברות שזכו במכרז למתן שירותי ניהול תכנון תוכניות בינוי (תב"ע) וביצוע כל עבודה נדרשת על למתן תוקף".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]