מס עושק או פתרון זמני? קבלני הנגב זועמים על הארכת מס הרכישה הגבוה
14.12.24 / 15:35
קבלנים בנגב יוצאים נגד החלטת ועדת הכספים להשאיר את מס הרכישה על משקיעי נדל"ן בשיעור של 8% עד 2026. לטענתם, ההחלטה מעמיקה את המשבר בענף הבנייה, פוגעת בציבור הרוכשים ומונעת השקעות בנדל"ן שיכלו להקל על מצוקת הדיור.
ועדת הכספים של הכנסת אישרה השבוע את הארכת הוראת השעה המטילה מס רכישה בשיעור של 8% על משקיעי נדל"ן (בעלי שתי דירות ומעלה) עד שנת 2026. הוראת השעה, שהייתה אמורה לפוג בסוף השנה הנוכחית, העלתה את שיעור המס המקורי מ-5% ל-8%. ההחלטה התקבלה בעקבות הערכה של משרד האוצר, לפיה משקיעים בשוק הנדל"ן מגבירים את הביקושים ובכך תורמים לעליות מחירים.
מס רכישה: מדרגות המס והיסטוריית ההארכות
לפני ההחלטה האחרונה, הוארכה הוראת השעה עד סוף 2024. כיום, על דירה שאינה דירת מגורים יחידה, מוטל מס רכישה בשיעור של:
- 8% על חלק השווי שעד כ-5.35 מיליון ש"ח.
- 10% על חלק השווי העולה על סכום זה.
במידה שההוראה לא הייתה מוארכת, שיעורי המס היו חוזרים למדרגות הקבועות בחוק, הנמוכות באופן משמעותי מהשיעורים הקיימים.
תגובת יו"ר ארגון הקבלנים בנגב
אלי אביסרור, יו"ר ארגון הקבלנים בנגב, מתח ביקורת חריפה על ההחלטה: "ההחלטה של ועדת הכספים להותיר את מס הרכישה על דירה שנייה בשיעור של 8% עד סוף 2026 היא טעות חמורה, שמשקפת כשל מתמשך בטיפול במשבר הדיור ובמצבו המורכב של ענף הבנייה. במקום להקל על הרוכשים ולהוריד את המשקולות מעל גבם, המדינה ממשיכה במדיניות של ראייה קצרת טווח, שמתמקדת בהגדלת הכנסות ממיסים במקום לעודד מנועי צמיחה במשק."
לדבריו, ענף הבנייה מתמודד בשנה האחרונה עם אתגרים כבדים:
- גזירות כלכליות.
- התייקרות מחירי חומרי הגלם.
- מחסור בעובדים.
- האטה משמעותית בהתחלות הבנייה.
אביסרור הוסיף: "ההחלטה להותיר את מס הרכישה הגבוה בשיעור של 8% על בעלי שתי דירות ומעלה לא רק שאינה מסייעת לפתור את משבר הדיור, אלא אף מעמיקה אותו. אם המס היה פוחת, אין לי ספק שהיו רוכשים הרבה יותר דירות, הכנסות המדינה ממסים היו גדלות והיו יותר דירות להשכרה. במקום לעודד השקעות בנדל"ן ולתמוך בענף הבנייה, בחרו להטיל מכשולים נוספים, שמכבידים על כל השחקנים בשוק. זוהי משוואה שנידונה לכישלון מוחלט – כזו שתוביל להאטה במשק כולו."
אביסרור סיכם בקריאה לפעולה: "אם המדינה לא תפעל לשינוי המדיניות ולהפחתת הנטל הכלכלי על רוכשי הדירות ומשקיעי הנדל"ן, נמשיך לראות משבר עמוק ופגיעה במנועי הצמיחה של המשק הישראלי."
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]