גורו העסקים מהדרום בראיון לבאר שבע נט: "התמסכנות לא עוזרת לאף אחד"
08.07.24 / 09:58
אביבית וייצמן, יועצת עסקית לעסקים, אנשים ואירגונים מספרת על הקשיים אותם חווים בעלי העסקים שביניהם אלה שגם מבצעים שירות מילואים ונאלצים להתמודד עם אתגרים רבים
אביבית וייצמן, היא יועצת עסקית ואסטרטגית לעסקים, לאנשים פרטיים ולארגונים מב"ש. באמתחתה של אביבית ניסיון של 25 שנים בעולמות הקמעונאות, שבמיסגרתו מינכ"לה שני קיניונים (הגרנד והשדרה השביעית). בשיחה שערכנו עימה היא מספרת על הקשיים והאתגרים איתם מתמודדים העסקים ברחבי הארץ מאז מתקפת הפתע של השביעי באוקטובר והמציאות הביטחונית הלא פשוטה בדרום.
כיצד השפיעה המציאות הביטחונית בדרום על העסקים בב"ש והדרום?
"המדינה שלנו למודת קרבות, וכל עסק בארץ צריך לדעת שלא תמיד הכל מתנהל בצורה אידילית- יש משברים ואתגרים שונים ולכן אנחנו כבעלי עסקים חייבים שתהיה לנו תוכנית חירום ורזרבות לימים פחות טובים. מה שקרה בשביעי באוקטובר פגע בכולם. הקושי של העסקים לא היה רק בבאר שבע ויש עסקים בישובים בעוטף ישראל, מצפון ומדרום שנפגעו אנושות. למעשה, בכל הארץ הייתה האטה כלכלית, ובכל רחבי הארץ יש בעלי עסקים שנמצאים כבר מעל לשמונה חודשים במילואים ואמורים במקביל לנהל עסק ובית".
כיצד את מסייעת לעסקים במסגרת הליווי שאת מעניקה להם להתמודד עם המציאות המורכבת?
"חשוב לזכור כי החיים ממשיכים, אנשים צריכים להתקיים ומכל משבר אפשר לצמוח. בתחילת המלחמה כשראיתי כמה הכלכלה המקומית בקיפאון, החלטתי להרים את הכפפה ולארח בביתי יריד לחיזוק עסקים מהעוטף. אלו עסקים שלא חיכו למענק ממשלתי ולא נשארו לבכות על מר גורלם, אלא הקימו דוכנים, נחשפו לקהלים חדשים והצליחו למרבה ההפתעה להגדיל מכירות ולהגיע למחזורים חודשיים נאים".
"כפי שאמרתי אנחנו למודי משברים. כך גם במשבר הקורונה, היו כאלה שבחרו לבכות על מר גורלם והיו כאלה שפעלו ועברו למובייל והמכירות שלהם עלו פי כמה וכמה מאשר המכירות הפיזיות, כי מי שרוצה, מוצא דרך להפוך משבר להזדמנות. הלקוחות שלי למדו את זה על בשרם אחד אחד. אני לא חושבת שגישת ה״אנחנו יותר מסכנים״ תורמת למישהו במשהו".
"כך למשל, יש לי לקוח שעשה ארגון מחדש לעסק, ורגע לפני ההשקה התרחשה אותה מתקפה נוראית. הלקוח הזה נקרא לשירות מילואים, אותו הוא ממשיך לבצע עד עצם היום הזה. ולמרות שהוא צריך להתפרנס ויש לו עסק שעליו להחזיק, הוא לא מוכן לוותר על השירות המשמעותי. בכדי לסייע לו במשימתו הענקתי לו ליווי אינטנסיבי ובנינו תוכנית עבודה שמתאימה ללוחות הזמנים המאתגרים שלו, לקחנו עזרה איפה שהיה הכרחי והוא והמשיך לעבוד קשה גם עבור העסק וגם עבור המדינה. ומעבר לכך, הלקוחות שלי יודעים שאם צריך אני גם נותנת יד ועומדת פיזית בחנות ומוכרת, ואם צריך עושה סגירה וספונג׳ה".
האם מניסיונך, בעלי עסקים בעיר שעשו שירות מילואים התקשו להתמודד יותר עם המצב בהשוואה לכלל העסקים?
"לבעל העסק הרבה יותר מאתגר להתמודד עם הקשיים כשהוא בכלל לא בעסק או בזמינות נמוכה עקב שירות מילואים. חשוב לזכור כי כאשר הבעל יוצא למילואים, עשוי להיווצר מצב שבמסגרתו המשפחה כולה ניקלעת לקשיים כלכליים, שלעיתים כרוכים גם בקשיים נפשיים, זוגיים ולא מעט פעמים בריאותיים, בייחוד בעסקים שמתבססים על הבעל שבמילואים ושבהם אין עובדים נוספים. במצב שכזה ניצבים כל בני הבית בפני האתגר- כיצד להמשיך ולתפעל את העסק ללא נותן השירות העיקרי שלו".
"לצד זה שאותם מילואימניקים השאירו עסק הם גם השאירו נשים וילדים שצריכים שידאגו להם, וכשהם חוזרים הביתה, לאחר שנחשפו למראות קשים, אין זה פשוט להצליח להרים את כולם, או אפילו את עצמם ואת העסק".
כיצד היית מצפה שהמדינה תסייע לאותם בעלי עסקים?
"אני כולי תקווה שהמדינה תסייע לאותם בעלי העסקים, ואני לא מדברת רק על מענקים, שכן אי אפשר לבסס הכל על כסף שאולי יגיע ואולי לא, והייתי מצפה שהמדינה תקל גם בבירוקרטייה שלפעמים מקשה שלא לצורך, ושתספק גם סיוע בטיפול נפשי וזוגי. המדינה צריכה לתת סיוע משמעותי ואמיתי, לצד המשך עבודה של בעל העסק, עד כמה שאפשר. גם על הבנקים להיות יותר סבלניים ולתמוך באותם בעלי עסקים מילואימניקים. עלינו לזכור שכולנו רקמה אנושית אחת ולכן ההתייחסות לא אמורה להיות לפי המקום ממנו אתה מגיע בארץ אלא מהמקום של - מה אתה נותן למדינה ועל חשבון מה זה בא אצלך".
כיצד אנחנו כציבור יכולים לסייע להם?
"גם הציבור ובעלי העסקים החזקים יכולים להתגייס בכדי לעזור לעסקים הקטנים של משרתי המילואים. מיזם עליו אני עובדת בימים אלה הינו מיזם ׳אמץ לוחם׳ שבו אירגונים ועסקים בינוניים וגדולים, מסייעים לעסקים הקטנים והבינוניים ורוכשים מהם בכדי לסייע לפרנסתם. אז אם אתם גם מחפשים אנשי מקצוע או ספקים במגוון תחומים, אשמח לשדך לכם בעלי עסקים נפלאים שעושים מילואים וזקוקים לעזרה. זה הזמן שלנו לתת להם בחזרה על כל התרומה שלהם".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]