הושלמה גדר הביטחון בגבול מיתר: מבט לאחור על האירועים שהובילו להקמת המכשול
04.08.17 / 13:34
משרד הביטחון השלים את גדר ההפרדה בגבול דרום הר חברון סמוך ליישוב מיתר שמטרתה למנוע כניסת שוהים בלתי חוקיים לשטח ישראל. באר שבע נט במבט לאחור על גל הטרור שפקד את המדינה, ועל ההחלטות שהובילו להקמת הגדר שמטרתה למנוע את הפיגוע הבא.
אלפי שוהים בלתי חוקיים חודרים מידי יום לישראל דרך פרצות בגדר. רבים מהם עברו עד כה בגבול דרום הר חברון הסמוך ליישוב מיתר, אך כעת הושלם המכשול שבתקווה ישים סוף לתופעת ההסתננות הבלתי חוקית לשטחי המדינה, שעלולה לסכן את אזרחי ישראל.
כך חודרים שוהים בלתי חוקיים לישראל דרך פירצות בגדר:
-
משרד הביטחון השלים את הקמת גדר ההפרדה בגבול דרום הר חברון באורך של 42 ק"מ מתרקומיא בצפון ועד היישוב מיתר שבדרום. אמש הונח החלק האחרון בחומה הארוכה שמטרתה למנוע כניסת שוהים בלתי חוקיים לשטח ישראל, מתוך חשש שעמם יגיעו גם מחבלים במטרה לרצוח ישראלים חפים מפשע. את הפרויקט החשוב הובילו פיקוד המרכז בצה"ל, מנהלת הגבולות והתפר, ואגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון.
-
שר הביטחון אביגדור ליברמן "השלמת בניית החומה באזור דרום הר חברון, היא נדבך נוסף בעשייה של משרד הביטחון כדי להגביר באופן משמעותי את ביטחונם של תושבי האזור, ושל כלל אזרחי ישראל".
לדבריו "המאבק שלנו בטרור מתבצע במגוון דרכים, ואחת מהן היא הקמת החומה הביטחונית. גם במקרה הזה משרד הביטחון ואנשיו הוכיחו פעם נוספת יכולת תכנון וביצוע מרשימות, כפי שפעלו בהקמת המכשול הביטחוני באזורים אחרים בארץ, ואני מבקש להודות לכל מי שעסק במלאכה החשובה הזו, בראשות תא"ל ערן אופיר".
ראש המועצה האזורית מרחבים שי חג'ג' "על פי הערכות גורמי הביטחון נכנסו לשטחינו בין 2,500-3,000 שב"חים בשבוע. ביישובי הנגב יש אירועי פריצות מדי לילה ואין לי ספק כי הקמת הגדר תצמצם באופן משמעותי את התופעה. דרשנו את הקמת המכשול כדי לצמצם את אירועי הגניבות ואני מבקש להודות לשר הביטחון והצוותים על זירוז העבודות".
-
מבט לאחור: האירועים שהובילו להקמת הגדר
בספטמבר 2015 החלו מהומות בהר הבית שהביאו לגל טרור ברחבי הארץ שכונה "אינתיפאדת הסכינים". עשרות פיגועי דקירה התרחשו החל מחודש ספטמבר 2015 ועד אוקטובר 2016 בהם נרצחו 39 אזרחים ישראלים ולמעלה מ-440 נפצעו.
ב-18 לאוקטובר 2015 יצא לפועל הפיגוע הרצחני בתחנה המרכזית בבאר שבע, במהלכו בדואי תושב חורה רצח חייל צה"ל, חטף את נשקו ופתח בירי אל העוברים ושבים עד שחוסל על ידי כוחות הביטחון. בפיגוע נהרגו שניים ונפצעו עשרה בני אדם, 3 מתוכם באורח קשה. ההרוג השני היה הפטום זרהום, אריתראי שנורה על ידי איש ביטחון עקב שנחשד כמחבל. הטעות בזיהויו כמחבל הובילה לביצוע לינץ' אכזרי של התושבים המבוהלים. כנגד ארבעה מהם הוגשו כתבי אישום.
ב-25 לאוקטובר 2015, שבוע לאחר הפיגוע בתחנה המרכזית, פנה ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ' לראש הממשלה בנימין נתניהו, בדרישה להשלים את גדר ההפרדה ליד מיתר, כדי למנוע כניסתם של שוהים בלתי חוקיים שעלולים לסכן את תושבי באר שבע וסביבתה. "אני פניתי לראש הממשלה בבקשה לעשות את הכל על מנת להשלים את הגדר ולמנוע מהמחבלים לעשות את מבוקשם, וזה לרצוח את אזרחי מדינת ישראל". אמר אז דנילוביץ'.
עוד הוסיף דנילוביץ' כי "אסור שנושאים כספיים, תקציביים הם אלו שיכשילו את המהלך הזה, שהוא מהלך מאוד מאוד חשוב. זה הדבר המיידי שצריך לעשות, ואנחנו מבקשים מממשלת ישראל לפעול לאלתר בסוגיה הזו".
ב-25 לנובמבר 2015, חודש לאחר פנייתו של דנילוביץ', הודיע שר הביטחון לשעבר בוגי יעלון על ההחלטה להקים גדר ביטחון בגבול הר חברון, שתמנע חדירת מחבלים לשטח ישראל. ההחלטה להקים את גדר הביטחון התבררה כקריטית ביותר.
ביוני 2016 חדרו שני מחבלים פלסטינים דרך פרצה בגדר ההפרדה בגבול מיתר שטרם הושלמה והגיעו למתחם רכבת מרכז בבאר שבע כדי לבצע פיגוע, אך לאור האבטחה הכבדה במקום, התחרטו ונסעו למתחם שרונה בתל אביב, שם ביצעו פיגוע רצחני שהוביל למותם של ארבעה בני אדם, ולפציעתם של 16 נוספים. אם רק הגדר הייתה כבר קיימת, עשוי להיות כי המחבלים היו מנסים לחדור בדרך אחרת, והיו נתפסים בניסיון החדירה.
תיעוד הפיגוע בשרונה:
מאז ההחלטה להקים את גדר הביטחון בגבול מיתר חלפו כמעט שנתיים, ואמש כאמור סיימו במערכת הביטחון את הנחת אבן החומה האחרונה של הגדר. במערכת הביטחון מקווים כי גדר ההפרדה תהווה מכשול אפקטיבי מספיק שישים סוף לחדירת אלפי שוהים בלתי חוקיים מידי יום לשטחי המדינה, ובכך ימנע את האפשרות לפיגוע נוסף שיצא לפועל כמו קודמיו, דרך פרצה בגדר.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]