פועל סיני נהרג באתר בנייה בבאר שבע, בחברה טענו כי הוא עובר אורח

$(function(){setImageBanner('773b0eaa-dcdb-4f22-bfc8-9ed4cd893f51','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,32653,'Image','');})

חברת בנייה בבאר שבע שהעסיקה את הפועל טענה תחילה כי מדובר בעובר אורח שנקלע למקום ולא בפועל שהועסק אצלם. בית הדין האזורי מתח ביקורת על התנהלות חברת הבנייה וקבע כי הביטוח הלאומי רשאי לתבוע מחברת הבנייה את מלוא הסכומים לצורך תשלום קצבה למשפחתו.

ענף הבנייה בישראל הוא רשת פרוצה. היעדר פיקוח ואכיפה, נהלי בטיחות שאינם ממומשים ועובדים מתחלפים הם רק חלק מהבעיות בענף המסוכן שגובה את חייהם של עשרות פועלים בשנה, ולפציעתם של מאות. כך, בשנת 2016 נהרגו בענף הבנייה בישראל 48 עובדים, ולמעלה מ-200 נפצעו בדרגות פציעה שונות.

לי שואפי, פועל סיני שהועסק באתר בנייה של חברת "האחים אום" בבאר שבע, נהרג בנובמבר 2010, שנפגע מפיגום שקרס. מפסק הדין עולה כי שואפי, יליד 77 אזרח סין, אב לארבעה ילדים, נמצא שוכב מתחת לפיגום ללא רוח חיים, לבוש בנעלי עבודה ולצדו קסדה מנופצת. בסמוך אליו נמצאו פטיש ואיזמל, ידו האחת הייתה עטויה כפפת עבודה ואילו על השנייה נמצאו שיירי בטון. שואפי נהרג שבעה ימים לאחר שהתחיל לעבוד באתר הבנייה, אך החברה טרם דיווחה עליו כעובד למוסד לביטוח לאומי.

למרות היות הפועל מועסק בחברה, חברת "האחים אום" טענו כי לא מדובר בעובד החברה אלא בעובר אורח שביקר באתר הבנייה, ועלה לפיגום בכדי "להשיב לאחד העובדים את מפתחות הקראוון בו התגורר". לכן, אינו זכאי הפועל לקבל קצבת תלויים מהמוסד לביטוח לאומי. מסעיף 14 לפסק הדין אף עולה כי מנהלי חברת הבנייה ניסו להרחיק עצמם מהאירוע, וכאשר נודע על מותו המשיכו בנסיעתם לאירוע משפחתי ולא ענו לשיחות לאחר האירוע.

לי שואפי, הרוג נוסף בענף המדמם והמסוכן בישראל

חקירת מינהל הבטיחות העלתה כי שואפי לא הופיע ברשימת עובדי האתר ולא קיבל תדריכי בטיחות כנדרש בחוק לעבודה באתר בניה בכלל ובגובה בפרט. עוד עלה מעדות חברו של שואפי, ליו גינגהואה, כי שואפי הגיע לישראל כארבעה חודשים טרם מותו עם אשרת עבודה בחקלאות, והשניים גילו שתנאי השכר בחקלאות נמוכים ממה שהבטיחו להם ולכן הגישו בקשות להחזר הכסף אשר שילמו לצורך קבלת העבודה בחקלאות. בינתיים נאלצו לחפש עבודה זמנית והגישו בקשה לאשרת עבודה בבניה. שואפי עבד באתר הבנייה שבעה ימים עד מותו בתאונה.

ביטוח לאומי יפצה את משפחת המנוח מכספי חברת הבנייה

צבי פרנקל, שופט בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע, מתח ביקורת חריפה על התנהלות חברת "האחים אום". חברת הבנייה טענה כי לא מדובר בעובד החברה, ובנוסף טענו כי גם אם עבד באתר הבנייה, לא היה עובד שלה, אלא של קבלן משנה סיני, ואנג פינג, אשר סיפק לה כוח אדם. 

השופט לא התרשם מטענות החברה ואמר כי "גם אם המנוח היה עובד של וואנג פינג הרי חברת האחים אום הייתה מעסיקתו לפחות במשותף. המנוח עבד בבניה, מדובר באתר בניה בו בונה חברת האחים אום. החברה היא הנהנית הישירה מעבודתו של התובע ומעבודת שאר עובדי הבנייה באתר".

בית המשפט קבע כי "יש לראות בחברת האחים אום לעניין תשלום דמי הביטוח הלאומי כאילו היא המעסיקה של עובדי קבלן המשנה, כלומר של המנוח". בית המשפט דחה את טענות האחים אום כי המנוח נהרג אחרי שבעה ימי עבודה בלבד, וטרם התאפשר לרשום אותו כעובד הזכאי לתשלום ביטוח לאומי. לדברי השופט יכלה החברה לרשום את שואפי כעובד גם לאחר התאונה, אך לא עשתה זאת. לכן, קבע בית המשפט כי חברת "האחים אום" תשלם לביטוח לאומי את מלוא הסכומים עבור קצבת התלויים של העובד, שתועבר למשפחתו".

לפני כחודש נהרג פועל סיני בשם ליו פייז'י באתר הבנייה של פרויקט "גרנד אביסרור" בבאר שבע לאחר שיציקת ברזל נפלה על ראשו מגובה. ליו ניהל צוות של כ-12 עובדים סינים, שלפי עדויות עזבו את אתר העבודה לאחר התאונה ולא שבו אליו.

ליו פייז'י, פועל סיני נוסף שנהרג בחודש שעבר. צילום דרכון, ההסתדרות הלאומית

ענף הבנייה בישראל ממשיך להיות מסוכן עבור פועלי הבניין. רבים מהם מועסקים דרך חברה קבלנית, מנוצלים ונאלצים לעבוד בתנאים מחפירים ומסוכנים. כפי שמלמד מקרה זה כמו גם עשרות קודמים, באתרי בנייה בישראל קיימים ליקויי בטיחות חמורים, כאשר חברות הקבלן מנצלות את הגדר הפרוצה בענף הנדל"ן ומי שמשלם את המחיר הם הפועלים הפשוטים, שבמקרים רבים במאבק על פרנסתם, משלמים בחייהם.


אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected] 



$(function(){setImageBanner('983db5da-eb60-45ec-b8d6-9ac34d6c5893','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,32654,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה