אנשים ללא רישיון מפעילים מנופים בעיר
14.04.16 / 14:29
שלא יגידו שהכתובת לא הייתה על הקיר. תחקיר וואלה! גילה שמפעילי מנופים בעיר באר שבע פועלים ללא רישיון ומסכנים את כולנו, כל זה למרות צווי הסגירה לשלושה אתרי בנייה של חברת ארזי הנגב בבאר שבע שהוציא משרד הכלכלה לפני מספר שבועות. השבוע פקחים של המשרד אף הגיעו לביקורת.
בסרטון שצולם בשישי שעבר שמוצג באתר וואלה! נראה עובד סיני מפעיל מנוף גובה באחד מאתרי הבנייה, וזאת למרות שאין ברשותו להפעיל כלי רגיש מסוג זה.
צווי הסגירה:
צווי הסגירה מטעם משרד הכלכלה הגיעו לאחר בדיקה שנערכה במקום בעקבות סרטון נוסף שצולם בחודש פברואר בו ניתן לראות ברגים רופפים באחד המנופים הפועלים באתר ולאחר שלפני כחודש נפל פועל סיני מגובה רב באחד מאתרי הבנייה של החברה ופונה לבית החולים סורוקה כשהוא סובל מחבלות ראש וחזה ומוגדר פצוע בינוני עד קשה.
צווי הסגירה תקפים עד לתיקון הליקויים שנמצאו, ביניהם: גיבוש תכנית ניהול בטיחות, תיקון כל הליקויים המופיעים בדוחות ביקורי פיקוח קודמים שלא טופלו עד כה, מינוי ממונה בטיחות ועוד. בהמשך ייערך בירור למנכ"ל החברה על בטיחות הפועלים באתרי הבנייה שבאחריותו.
סם לבדב - אחראי על הבטיחות מטעם המנופאים אומר:
"אני מעריך שאחוזים גבוהים מקרב העובדים שמפעילים עגורנים באתרי בנייה עובדים ללא רישיון או עם רישיונות מזויפים", סיפר לחדשות וואלה! סם לבדב, האחראי על הבטיחות בוועד המנופאים, " אנחנו נלחמים כבר תקופה ארוכה מול משרד הכלכלה והתחבורה לקבל רישיונות מגנטיים שימנעו זיופים – ואין התייחסות רצינית לדרישה שלנו". בהמשך הוסיף: "אין הקפדה על מי מפעיל את העגורן ואין הקפדה גם על הכלי עצמו.
למה בישראל מותר להפעיל מנופים ברציפות במשך 40 שנה?
הכלים האלה מתיישנים ואין שום חוק שמחייב להוציא אותם מעבודה. באירופה יש פרק זמן מוגבל להפעלה רצופה של מנוף. אתרי הבנייה בישראל מלאים במנופים משנות ה-70' – והמצב שלהם בהתאם".
ראוי לציין כי כל חצי שנה אמורים המנופים לעבור בדיקות תקופתיות, אך בדיקות אלה לא מבוצעות כראוי. מנתונים שנחשפו לאחרונה על ידי הקליניקה לחופש המידע עולה כי בכל הביקורות שבוצעו בכ-5,000 אתרי הבנייה – מצאו לנכון פקחי המשרד לחלק רק 8 קנסות בהיקף כולל של כ-24 אלף שקל. זאת, על אף שבמהלך 2015 נהרגו בישראל 34 פועלי בניין. נתוני הקנסות מצטרפים, כאמור, לפיקוח האפסי השורר באתרי בנייה בישראל.
על פי נתוני משרד הכלכלה, בכל 13 אלף אתרי בנייה פעילים באזור תל אביב והמרכז, ירושלים, חיפה והצפון, באר שבע והדרום – עובדים כ-17 פקחים בלבד.
ממשרד הכלכלה נמסר:
"מפקח עבודה ממחוז הדרום ביקר באתרי החברה 'ארזי הנגב' בבאר-שבע ובירר אודות הסרטון שהועבר לידינו אתמול ועל כשירות המפעילים באתרים הללו. מבדיקתו עולה כי נכון להיום פועלים באתרים של החברה מפעילי עגורן מוסמכים, ולא נמצאו ממצאים המעידים על מפעיל עגורן סיני או הפעלתו בידי עובד לא מוסמך".
עוד הוסיפו ממשרד הכלכלה: "קיבלנו את הסרטון ובחנו את תוכנו. מחוז דרום של המנהל יפתח בבירור המקרה. לעניין הטיפול בתעודות של עגורנאים, והגברת הפיקוח עליהם - מנהל הבטיחות פועל מול משרד התחבורה על מנת להעביר לטיפולו של המנהל את כל נושא ההכרה במפעילי עגורני צריח. במסגרת זו מתכנן המנהל הנפקת תעודות בדומה לרישיונות נהיגה".
מחברת ארזי הנגב נמסר :
"המנופים באתרי הבנייה של החברה אינם מופעלים על ידינו, אלא על ידי חברה חיצונית, שאחראית גם על בטיחותם ונעילתם. החברה מעסיקה יועץ בטיחות ואם אכן מדובר באתר של החברה, היועץ יבדוק את פרטי המקרה והחברה תנקוט בכל הפעולות הנדרשות כנגד החברה האחראית על המנוף".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]