הורים במחאה: "אנו קורסים בגלל מחירי הצהרונים"
03.11.16 / 15:35
הורים מבאר שבע מתקשים לממן צהרונים עבור ילדיהם ונאלצים לעבוד שעות רבות על מנת לעמוד בהוצאות הכלכליות. כעת, יוצאים ההורים מבאר שבע ומרחבי הארץ במחאה כדי להביע את מצוקתם. אב לשלושה: "אני משלם 4,500 שקל בחודש על גנים וצהרונים".
אין זה דבר פשוט למצוא צהרון טוב לילדיכם, קרוב למקום מגוריכם, ייתן לכם שקט וידאגו לילדיכם כראוי. הצהרונים מהווים מסגרת חינוכית וטיפולית עבור ילדים בגנים ובתי ספר יסודיים לאחר שעות הלימודים. בצהרון ניתנת ארוחת צהריים חמה, והוא בדרך כלל מופעל במבנה של המוסד החינוכי או בבתים פרטיים. ברחבי באר שבע פרושים צהרונים רבים, כשמחירו של כל צהרון גבוה מקודמו ומי שנושא על גבו את הנטל, הם ההורים.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה גודלה הממוצע של משפחה בישראל הוא כ-4 נפשות. בהרכב ממוצע של זוג הורים ושני ילדים הורים עשויים לשלם בין 1,800-2,800 שקלים בחודש עבור צהרונים, כאשר המחירים ברחבי הארץ נעים בין 900-1400 שקלים לצהרון עבור כל ילד. שכר המינימום במשק עומד על 4,825 ₪ לחודש למשרה מלאה. נובע מכך כי הורים ששניהם מרוויחים שכר מינימום יאלצו לשלם כל חודש בין כ-18%-28% ממשכורתם המשותפת על מנת לממן צהרונים עבור ילדיהם.
ההורים קורסים תחת הנטל הכלכלי
"לדאוג ליקר לכם לא צריך להיות כל כך יקר", זוהי סיסמת המחאה החדשה של הורים נגד מחירי הצהרונים ברחבי הארץ, שהגיעה גם אל בירת הנגב. הורים ברחבי הארץ מוחים בחודשים האחרונים על מחירי הצהרונים, ויוצאים במחאה במטרה להוזילם.
ליבנת, אמא לשני ילדים משלמת כמעט אלפיים שקלים לחודש עבור צהרון בבית הספר של נאות לון "יש לי שני ילדים אחד בן 6.5 ואחד בן 5, אני משלמת כמעט אלפיים שקל כל חודש לצהרון. בעלי סטודנט ואני מרוויחה רק כ-7000 שקלים בחודש שזה לא מספיק, בגלל זה אני לא מביאה עוד ילדים, אנחנו לא יכולים לעמוד בכך כלכלית".
עמי, אב לשלושה ותושב באר שבע סיפר ל'באר שבע נט' על הנטל הכלכלי: "אני נאלץ לשלם 1814 שקלים בחודש לצהרון לשתי הילדות שלי, בנוסף יש לנו תינוק בן חצי שנה בפעוטון שעולה כ-2400 שקלים בחודש, יש גם הוצאות נלוות בכל צהרון וגן ונוצר מצב שאנחנו, אזרחים עובדים משלמי מסים משלמים 4,500 שקלים בחודש על גנים וצהרונים.
עליית מחירים חסרת תקדים
"בשלוש השנים האחרונים המחירים עלו בסכום בלתי נתפס של 300 שקלים לילד לחודש", ציין עמי. "פנינו לעירייה ולחברת כיוונים ונאמר שתינתן הנחה מינורית על הילד השני ומעבר לזה שום דבר משמעותי, זה לא מספיק".
עוד הוסיף עמי וציין כי "אנחנו סוג של לקוחות שבויים, צריכים לשלם לחברת "כיוונים" כי הם מפעילים את החוגים בגנים, וצריכים לשלם ל"כיוונים" על החוגים של אחר הצהריים. המחאה שלנו הגיעה לערוץ 2 והם גילו שעלות של צהרון צריכה להיות 500-600 שקלים כשבפועל בבאר שבע צהרונים עולים בסביבות ה-900-1000 שקלים, 150-160% יותר. הרשויות המקומיות בעצם גוזרות עלינו קופות ומרפדות את הקופות שלהן. אנחנו לא מבקשים שום דבר בחינם, אנחנו רק רוצים לשלם את מה שאנחנו אמורים לשלם ולא יותר מזה, יש כאן גזל מידי ההורים".
בעיר ערד- המדינה מממנת
"לא בכל מקום זה כך", ציין עמי, "בערד יש רשת צהרונים שנקראת "מילת" שעולה 700 שקלים בשנה לילד והשאר ממומן על ידי המדינה. הצהרון מופעל ארבעה ימים בשבוע במקום חמש והעלות נמוכה בהרבה. זה קיים גם בבאר שבע בבית ספר בשכונת דרום ובעוד שני בתי ספר בשכונה ד', אבל שאר תושבי העיר נאלצים לשלם מחירים מופקעים. הורים בבאר שבע ובכל רחבי הארץ מוכנים למחאה ולהפגנה נגד מחירי הצהרונים, כולנו סובלים".
הסוגייה הגיעה לכותרות החדשות הארציות ומשם למשכני הכנסת. הוועדה לביקורת המדינה התכנסה לאחרונה לדון במחירים הגבוהים שגובים הצהרונים ברחבי הארץ.
"אין אף אחד שהוא אבא ואמא של הצהרונים הללו, זה לא סביר", אמרה יו"ר הוועדה ח"כ אלהרר (יש עתיד). "איפה משרד החינוך? איפה משרד הרווחה מי שאחראי על הצהרונים?". ח"כ רחל עזריה (כולנו) הוסיפה כי "אנחנו קהל שבוי ואנחנו רואים שהמחירים של הצהרונים עולים באופן תמידי בלי שיש הסבר".
"לאחר הפגישה העבירה ח"כ אלהרר פנייה לכל ראשי הרשויות כדי לקבל את הוצאות והכנסות הצהרונים" סיפר עמי, "אך עד כה אף רשות מקומית לא טרחה להחזיר תשובה כולל באר שבע. ביום שני הקרוב צפוי להתקיים דיון נוסף בנושא בוועדת הרווחה כדי להביא לפתרון העניין".
כעת, ההורים ממשיכים במחאתם בבאר שבע וברחבי הארץ, ומחכים לישועה ממשכני הכנסת. מערכת 'באר שבע נט' תמשיך לעדכן על התפתחות המחאה.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]