לטפל במכאובי המציאות: המעבדה שתעזור לילדי הנגב להתמודד עם פוסט טראומה
07.08.24 / 10:25
לטפל במכאובי המציאות, באמצעות הדמיון: הושלמה הקמת "מעבדת הדמיון" בדרום שתציע מרחב טיפולי לילדים המתמודדים עם פוסט טראומה
מתקפת ה-7 באוקטובר הותירה את כולנו מצולקים ולצד האבדות הקשות בגוף, ישנן השלכות על הנפש של כולנו. ההשפעה המנטלית נגרמת הן בשל חוויות טראומתיות מאירועי אותה שבת שחורה והמלחמה המתמשכת, והן בשל חוסר וודאות מתמשך.
ממחקרים רבים שבוצעו בישראל וברחבי העולם, עולה כי לדמיון ולמשחק יש יכולת לסייע בהחלמה מטראומה ואף למנוע פוסט טראומה. על רקע הממצאים הללו, הושקה השבוע מעבדת דמיון חדשה בתיכון מועצה אזורית מרחבים, אשר תציע מגוון תכנים מותאמים לילדים שחוו טראומה או מתמודדים עם חרדה, בליווי אנשי מקצוע המתמחים בטיפול בטראומה.
הקמת המעבדה היא ביוזמת קרן אתנה, חברת ICL ובליווי פרופסור מולי להד, נשיא מייסד של מרכז משאבים בקריית שמונה ופסיכולוג הנחשב למומחה בינלאומי בטיפול בפסיכוטראומה, אשר פיתח מודלים וכלים לטובת התמודדות עם טראומה וחרדה ומשמשים לטיפול בכל העולם. במסגרת מעבדת הדמיון, תתקיים פעילות תומכת להפגת מתחים והורדת לחץ וחשיפה וירטואלית כחלק מתהליך התמודדות עם נושאים הקשורים בין היתר לחרדה, הסתגרות ועוד.
התכנים במעבדת הדמיון, המשמשים ביום יום לצרכי חינוך חדשני, ישתנו ויותאמו בשאר היום לטיפול בטראומה לילדים, וזאת על בסיס תוצאות מחקרו של פרופ' מולי להד. באמצעות הטכנולוגיה המתקדמת המוטמעת במעבדה, תיעשה חשיפה ויזואלית המאפשרת לילד לגעת בטראומה באופן פחות אינטסיבי אלא יותר "כצופה מהצד" ותרגול סיטואציות "על יבש", באופן אשר הוכח כמשפיע על יעילות הטיפול. כמו כן, הסביבה המקיפה מאפשרת פורקן אגרסיה באופן מבוקר והעצמה כתוצאה מהחוויה המשחקית אשר מחזקת את בניית החוסן הנפשי.
לדברי פרופ' מולי להד: "אסון ה-7 באוקטובר והמלחמה המתמשכת, העמיקו את הצורך במענה טיפולי לשכבת הגילאים הצעירה הסובלת מטראומות וחרדות. במסגרת מעבדת הדמיון, נעשה שימוש במודלים וכלים שפיתחנו לטובת הפגת מתחים והורדת עוררות. אנו רואים צורך לפתח שיטות חדשניות ורב מימדיות לטיפול בהפרעות חרדה וטראומה ובמיוחד בגילאים הצעירים ויתכן שנוכל לפתח גם מודל למתבגרים שזו קבוצה ידועה בקושי שלה להיענות לטיפול ולהתמיד בו. דווקא הפן המשחקי מחד, ומאידך היכולת של המטופל לפתח בשיתוף המטפל את המרחב הטיפולי המתאים לו, יכולים להתאים לקבוצה זו".
כאמור, מלבד הפן הטיפולי, מעבדת הדמיון גם תציע מרחב למידה אימרסיבי אינטראקטיבי חדשני, החושפת את הילדים והנוער לעולמות מגוונים של ידע דרך למידה אקטיבית וחווייתית בסביבה טכנולוגית מתקדמת. המעבדה מסייעת לפתח כישורים ויכולות רלוונטיים למאה ה-21 הכוללים הקניית אוריינות דיגיטלית, יצירתיות, פיתוח דמיון, חשיבה ביקורתית, פתרון בעיות, חיזוק תקשורת בין אישית ועבודת צוות. המעבדה מאפשרת לימוד במגוון סביבות קיימות בהן החלל, יערות הגשם, עולם המים, מוזיאונים ועוד.
אורי בן ארי, מנכ"ל אתנה טוען מצידו: "מעבדת הדמיון הינה מרחב תגליות אימרסיבי אינטראקטיבי שמחליף את כיתת הלימוד והופך להיות כיתת העתיד. בתוך מעבדת הדמיון התלמידים יכולים ליהנות מחוויות בביקור במקומות שונים בעולם, באלפי מוזיאונים, ליהנות מחוויות של VR360 על ארבעה מסכים (3 קירות ורצפה) ללמוד בצורה חוויתית ומשחקית תוך השפעה משמעותית על הזיכרון לטווח ארוך והנאה מהלמידה. החיבור לטיפול בטראומה במעבדת הדמיון, שהתגלה עקב המלחמה האחרונה מהווה פריצת דרך משמעותית לסיוע לכל הסובלים מפוסט טראומה, תלמידים ומבוגרים באזור העוטף. אנו שמחים על האפשרות שניתנה לנו לסייע ואנו מודים לICL על תרומתם הנדיבה."
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]