האשמות חמורות: שנת מאסר לקבלן העל מהנגב שמסר מידע לאיראן
13.04.24 / 21:02
ביום חמישי האחרון גזר ביהמ"ש המחוזי בב"ש 12 חודשי מאסר בפועל על הקבלן יעקב אבואלקיעאן, אשר קיים מגע עם סוכן זר מאיראן ומסר מידע לאויב
בשנים האחרונות ניכרת מגמה מצד גורמי מודיעין באיראן, לנסות ולגייס סוכנים בישראל מתחומים מגוונים ובין היתר, כאלה הנגישים לעמדות מפתח במדינה ובהעדפה להפעלת סוכנים אלו על ידי "מפעיל קדמי" מטעמם, שאינו גורם מודיעין איראני לרוב דובר ערבית ובעל תחום עיסוק המאפשר לו תנועה בעולם כגון עסקים או עיתונות. הוא זה שיוצר קשר ראשוני – בכסות תמימה – מגייס את הסוכנים, נמצא עימם בקשר, מקבל מהם מידע ומעבירו הלאה.
הפעם מדובר במקרה של איש עסקים אשר משנת 2019 לערך, עסק בשותפות עם אנשי עסקים ישראלים אחרים בניסיון לקדם עסקאות עם מדינות שונות באזור המזרח התיכון. החל מסוף שנת 2019 לערך ועד למועד הגשת כתב האישום, נאסרה יציאתו של הנאשם מתחומי מדינת ישראל על פי צו בית משפט בהליך אזרחי.
מעובדות כתב האישום המתוקן עולה, כי במועד שאינו ידוע למאשימה בשנת 2019, במסגרת קשרים עסקיים של הנאשם, נוצר קשר בין הנאשם ובין אדם בשם ח'יידר, אשר מסר לנאשם כי הוא אזרח עיראקי המתגורר בתורכיה ובעיראק. הנאשם וח'יידר היו בקשר טלפוני והתכתבויות באמצעות הוואטסאפ. הקשר החל על רקע עסקי והנאשם ביקש לנצל הזדמנויות עסקיות שח'יידר טען בפניו כי יוכל לסייע בקידומן, בין היתר, מול בכירים בממשל העיראקי. בין השאר, הנאשם וח'יידר שוחחו על קידום עסקאות כפי שתואר בחלק הכללי ועסקים נוספים.
סמוך לתחילת שנת 2020, החלו הנאשם וח'יידר לשוחח ביניהם גם על נושאים פוליטיים. סמוך לאחר מכן, לקראת הבחירות שהיו בישראל, הצטרף הנאשם לרשימת תל"מ ופרסם בעמוד הפייסבוק שלו תמונות עם בחירים בתל"מ ובכחול לבן, בניהם בוגי יעלון ובני גנץ. בעקבות פרסומים אלו, בשיחות עם ח'יידר, פיאר הנאשם את עצמו וטען כי הוא נמנה בין מקבלי ההחלטות במדינה. סמוך לאחר מכן, פנה ח'יידר לנאשם והודיע לו כי יש אנשים המתעניינים בו. בתחילה ח'יידר אמר לנאשם כי מדובר באנשים בכירים מעיראק ובהמשך גילה לנאשם כי מדובר באנשים מטהראן וכי הם מבקשים לפגוש בנאשם. בקשר ביניהם ולאורך הזמן, הנאשם וח'יידר לא העלו על הכתב חלק ניכר מהשיחות ביניהם אלא דיברו באמצעות הוואטסאפ.
הנאשם המשיך להציג עצמו בפני ח'יידר כאדם הבקיא במתרחש במדינה וכי הוא חבר קבינט שבידיו מידע רב. בין השאר, הציג הנאשם בפני ח'יידר כי בידו מידע מתי מתרחשות תקיפות צה"ל בחו"ל וכן, מידע על החלטות של ממשלת ארצות הברית. באחת השיחות, אמר הנאשם לח'יידר כי מדינת ישראל עתידה לבצע פעולת תקיפה בקרוב ובאורח מקרי הפעולה אכן התרחשה בסמוך לכך.
במספר מועדים שחלקם ידועים למאשימה ובמהלך תקופה זו, מסר הנאשם לח'יידר מידע שנודע לו בישראל, אודות פעילותם של כוחות הביטחון בישראל, פעילותו של שר הביטחון בני גנץ ועסקאות צבאיות שנעשו בין ישראל לארצות הברית ועוד. הנאשם עשה כן על מנת להעלות את ערכו בעיני האיראנים ולקבל תמורה עבור המידע שמסר. הנאשם עשה כן על מנת לגרום לאיראנים, אזרחי מדינת אויב, לרצות לקבל ממנו מידע ולשלם עבורו.
במהלך הקשר בין הנאשם לח'יידר, החל ממועד שאינו ידוע למאשימה אך סמוך לחודש אוגוסט 2020, ניסו השניים לתאם מפגש במדינה אחרת עם האיראנים וזאת בהסכמת הנאשם ובעידודו, בין היתר בעיראק, ירדן, תורכיה ומדינות אחרות אך ללא הצלחה, בשל מגפת הקורונה שהקשתה על יציאה וכניסה למדינות שונות, ובשל איסור כניסת האיראנים לתורכיה כפי שח'יידר מסר לנאשם.
בין היתר בתאריכים 24.10.20-25.10.20 הודיע הנאשם לח'יידר כי שר הביטחון בני גנץ, אשר כונה בתכתובות "הבחור שאצלנו", חזר מאמריקה וסיכם על מכירה וקניה מהאמירויות. בנוסף, הנאשם הודיע בשיחה, כי ישמע עוד דברים חדשים בימים הקרובים וסיפר על מפגשים בין ישראל, סעודיה והאמירויות. במהלך שיחה זו, הודיע ח'יידר לנאשם, כי דיווח הלאה את מה שסיפר לו הנאשם וכי התבקש לפנות אליו ולבקש ממנו דיווח אודות מיקומו העדכני של שר הביטחון. הנאשם לא המשיך לשוחח על העניין בכתב משום שהדבר מסוכן וכתב לח'יידר כי הם חייבים לתאם את אופן ביצוע השיחה בצורה אחרת.
בתאריך 01.10.20 שלח הנאשם צילום של דרכונו הישראלי לח'יידר לבקשתו של האחרון. ביום 02.11.20 הודיע ח'יידר לנאשם כי לא ניתן להיפגש בתורכיה עם האיראנים משום שתורכיה לא מכניסה איראנים לשטחה והציע לנאשם להמליץ על מקום מפגש במדינה אחרת. מספר ימים לאחר מכן, הציע הנאשם להיפגש ביוון, אך בתגובה, לאחר מספר ימים הציע ח'יידר את לבנון או עיראק אולם הנאשם לא הסכים לכך.
בשלב מאוחר יותר, כשהשניים ניסו לתאם ביניהם מפגש בדובאי, הודיע ח'יידר לנאשם כי בקשתו לויזה לדובאי סורבה וביקש את סיועו מול השב"כ. הנאשם הבטיח לח'יידר כי יסייע לו ועל כן ח'יידר שלח את צילום דרכונו לנאשם. הנאשם לא עשה דבר בנוגע לכך.
הנאשם וח'יידר המשיכו להיות בקשר והנאשם המשיך לעדכן את ח'יידר בידיעות שונות אודות התנהלות כוחות הביטחון והממשלה שחלקן נמסרו בעל פה. במהלך חודשים נובמבר 2020 – ינואר 2021 עדכן הנאשם את ח'יידר כי מתקיימת כעת ישיבה דחופה וכי יש איזו בעיה, אך ביקש שלא לעדכן את האיראנים ולא למסור להם מידע על כך משום שלא קיבל תמורה. ח'יידר שכנע את הנאשם להמשיך ולעדכן אותו על מנת שיעביר את המידע לאיראנים. בהמשך במספר התכתבויות במהלך חודש ינואר 2021 ולבקשת הנאשם, ח'יידר עדכן כי האיראנים יגיעו בקרוב לעיראק להיפגש עימו. בחודש פברואר 2021 לבקשת הנאשם, ח'יידר עדכן כי נמצא רבות בקשר עם האיראנים שהינם אנשים רציניים, אך בשל היות הנאשם עסוק כמו גם הקורונה שהקשתה על האיראנים לצאת מהמדינה, נמנע מפגש.
הנאשם וח'יידר המשיכו להיות בקשר גם לאחר מכן עד למעצרו של הנאשם. בשיחות ובקשר ביניהם לאורך הזמן, הנאשם וח'יידר דיברו בין היתר גם על נושאי מסחר.הנאשם הודה והורשע במסגרת הסדר טיעון בביצוע עבירה של מגע עם סוכן חוץ לפי ובעבירה של מסירת ידיעה לאויב. מהחלק הכללי לכתב האישום המתוקן עולה כי איראן היא מדינת אויב וככזו, נאסר על קיום כל קשר בין ישראלים עם איראן או יחידים מאיראן בכל הנוגע לקשרי מסחר. כמו כן, איראן נמצאת במצב מלחמה עם ישראל.
גזר הדין:
ח'יידר הוא סוכן חוץ כהגדרת והנאשם ביודעין קיים מגע עימו. על כן על הנאשם נגזרו 12 חודשי מאסר בפועל, מהם ינוכו ימי מעצרו, 12 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום השחרור שהנאשם לא יעבור שוב עבירה לפי סימן ד' לפרק ז' לחוק העונשין. בנוסף הנאשם ישלם קנס בסך 15,000 ₪ או 30 ימי מאסר תמורת הקנס. הקנס ישולם ב- 5 תשלומים חודשיים שווים ורצופים. תשלום ראשון תוך 90 יום מהיום.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]