העירייה מיהרה לכרות עצים, התחרטה, חזרה בה וגרמה לזעם רב בקרב תושבי העיר (תיעוד)
06.12.22 / 13:22
עיריית באר שבע יצאה למבצע מזורז לכריתת עצים, אך פעילי איכות הסביבה בעיר שדרשו לראות את כל ההיתרים הרלוונטיים זעמו מאי הסדרים שראו. אחרי שהפעילים איימו להפגין ולמחות כנגד המהלך, עיריית באר שבע התחייבה לבצע תחקיר מקיף, מה שעצר את ההפגנה לבינתיים - אבל כל זה היה מאוחר מידי כדי להציל את העצים שנכרתו
הזרזדו, התחרטו ואז חזרו בהם: אתמול (שני), הודיעה עיריית באר שבע באופן כמעט אגבי - על כריתתם של פחות משבעה עצים בוגרים, שבוצעה בין הרחובות בני אור ויהודה הלוי. בתגובה להחלטה השנויה במחלוקת של העירייה, פעילי איכות הסביבה בעיר שבדקו את האישורים, טענו כי ההיתר לא מכסה את הכריתה שהעירייה הכריזה שתבוצע בפועל. בהיתר שהוצג לפעילים, נראה היה כי סוג העצים שאושר לכריתה שונה לגמרי מהעצים שכרתו בפועל וגם בחלקה שונה ממה שהוצג. לטענת הפעילים, ''רק אתמול בשעה 17:00 'הומצאו' האישורים הרלוונטיים כאשר נכתב בהם שהתפרסמו כבר ב-30.11''.
כך סיפרה לנו על התנהלות העירייה באירוע, מזל טהר, פעילה סביבתית מוכרת בבאר שבע: "התחלנו לחפש את ההיתר יחד עם צח ברק, חבר מועצת העיר ויו"ר ועדת איכות הסביבה ובדקנו גם אל מול האגרונום של העיר. למעשה, עד השעה 17:00 בערב אף אחד לא מוצא לנו את ההיתר. ואז, לפתע, בדיוק באותה השעה - שחר דניאל, ממנהלת גנים ונוף בעירייה, שולח לנו היתר על כתובת לא נכונה, על כמות עציצים לא נכונה, על גוש לא נכון והכל בלחץ ממש מטורף."
חשוב לציין, כי לפי החוק במדינת ישראל, מרגע ההודעה על הכריתה, העירייה צריכה להציג לאזרחים את ההיתר ולתת להם 14 ימים על מנת להגיש ערעור. על כך הוסיפה מזל: "הם כרתו אתמול מהר, הוציאו היתר עם טעויות בתוכו. בהתחלה הם התכחשו. בפעם הראשונה אמרו שזה ברשיון. אח''כ, טענו שהעצים מסוכנים ולכן נכרתו לפני זמן הערער. מעכשיו שהופעל לחץ, הם פתאום לוקחים אחריות".
לפי גורמים בעירייה, הבקשה הוגשה על ידי מנהל ההנדסה בעיר, לצורך הרחבת הכביש לטובת פתיחה של גן ילדים בינואר הקרוב. אך עוד לא ברור עם היקף הכריתה היה הכרחי ואם נבחנו כל האלטרנטיבות האפשרויות.
בתוך כך, שוחחנו עם צח ברק, כדי לקבל מידע נוסף על האירוע. בשיחה עם באר שבע נט, סיפר ברק שלפי התרשמותו הכל קרה לפי החוק, אך למרות זאת הדגיש כי: "עצים בוגרים זה לא דבר שברגע אפשר לשנות ואני רוצה להבין האם באמת מיצו את כל האלטרנטיבות, או האם ניסו להעתיק אותם למקום אחר. נכון, לפעמים יש מצבים בהם צריכים לכרות עצים, לא תמיד אפשר להימנע מכריתת עצים בוגרים, לפעמים זה מה שהסיטואציה דורשת." עוד אמר ברק, כי למרות שלדעתו מדובר ככל הנראה במהלך חוקי, יש מקום לבחון אם מדובר היה במהלך מוצדק, "אם הייתה טעות, וזה לא היה (עניין) בטיחותי ברמת סיכון חיי אדם או ביטחון בכבישים ופשוט פישלו באיך שניהלו את זה, אז צריך לתת את הדעת על זה."
באר שבע כידוע סובלת ממחסור אקוטי בשטחים ירוקים ובהצללה. בקיץ האחרון השקיעה העירייה סכומי עתק גם בהצללה של רגר ורחובות אחרים וגם במגוון הקמות של שטחים ירוקים ופארקים עירוניים. לכן לפעילים שעוסקים בדבר היה מוזר לשמוע, שלא רק שנראה כאילו לא נבחנו אלטרנטיבות של העברת העצים או שילובם בתוכנית פתיחת הכביש. אך גם אם עיריית באר שבע תתנצל, את העצים כבר לא יהיה אפשר להחזיר.
מהעירייה נמסר: "אנו מקיימים תחקיר רציני על האירוע ונפרסם מסקנותיו בשקיפות מלאה. חשוב להזכיר שהעירייה גיבשה בשנה האחרונה נוהל ברור בכל הנוגע לכריתת עצים, לרבות פרסום התוכניות לציבור טרם כריתה. נשוב ונעדכן בימים הקרובים. לא תתבצע שום כריתה נוספת ברחבי העיר, אם תוכננה, עד סיום התחקיר (פרט למקרי בטיחות מסכני אדם)."
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]