הסובלנות נעלמה כליל: האם אנחנו נמצאים רגע לפני פיצוץ בין תושבי באר שבע?
13.07.23 / 13:05
כתובות הגרפיטי שרוססו על מספר בתי כנסת בעיר, זעזעו רבים בעיר וזכו לגינוי תקיף מכל עבר. בתוך כך,, קשה להתעלם שמדובר בעוד שלב בתהליך המצער שקורה לאחרונה בעיר, מבחינה פוליטית, עדתית ודתית - האם תושבי באר שבע יצליחו להמשיך לחיות ביחד?
פחות מחצי יממה לאחר שתושב העיר אלירן אוחיון, חשף כי מספר בתי כנסת בעיר רוססו בכתובות גראפיטי - הבוקר נשמעו קולות רבים בעיר שגינו את הנושא, משני צידי המתרס.
ראשית, פרסם הבוקר אוחיון כי מספר סטודנטים בעיר פנו אליו בהצעת עזרה לניקוי הכתובות. בפוסט שפרסם כתב אוחיון: ''לא יהיה הוגן שלא להביא לפניכם את הצד השני - קיבלתי כמה וכמה הודעות של אנשים שרצו לבוא ולנקות את הגרפיטי מבתי הכנסת. העירייה כבר עשתה זאת. בכל מקרה, מדהים כל פעם מחדש לגלות את כמות הטוב הנלחמת בעוז בכל מה שרע. מעט מן האור דוחה הרבה מן החושך. אם כבר חושך, מפתיע כך פעם מחדש לגלות עד כמה התקשורת הישראלית אוהבת לעסוק בו. כמעט ואין גוף תקשורת שלא הפנה אליי כתב. זה מטורף לגמרי''.
ולמרות הכוונות הטובות של אותם סטודנטים, אי אפשר להתעלם כי אירועי אמש הינם עליית מדרגה בכל מה שקשור למאבקים השונים שמתרחשים לאחרונה בין תושבי העיר, במגוון נושאים. בעוד באר שבע במשך שנים נחשבה לסמל של דו קיום, בין ערבים ליהודים, דתיים וחילוניים, ימנים ושמאלנים - בתקופה האחרונה אנחנו עדים כי עוד ועוד קולות משני הצדדים בין תושבי באר שבע - פשוט מתקשים לקבל את אורח חייו האחד של השני. נראה כי רבים בעיר מכחישים זאת, אך קשה שלא להבחין שמרקם החיים העדין שאפיין את בירת הנגב ספג מכה אנושה.
אירועי אמש לדוגמא, מהווים המשך ישיר למלחמות הדת שהחלו להתפתח בעיר. דוגמא טובה לנושא קיבלו לפני מספר שבועות. לאחר הפרסום בבאר שבע נט על הקמפיין ''בעד השבת'' שהחל להתנוסס על גבי האוטובוסים בעיר, התחלנו לקבל תגובות רבות במערכת האתר מצד גולשים רבים, שהאשימו ללא הרף את מי שרק אפשר. גולשינו החילוניים טענו כי מדובר בהדתה בוטה וגסה, שכופה עצמה על אחרים. מנגד לעומת זאת, טענו יוזמי הקמפיין כי לא מדובר בניסיון להתריס, אלא רק לשמש קונטרה לקמפיין של מרכז הקניות ''ביג''.
שלטי הפרסום בעד שמירת השבת בעיר מעוררים סערה
ולא רק נושא השבת והדת עלה לסדר היום לא אחת בשנה האחרונה. הרפורמה המשפטית, שמפלגת כעת את המדינה כולה, חלחלה גם לרחובות העיר. בעוד מידי שבת יוצאים אלפי מפגינים אל רחבת המשכן לאומנויות הבמה, תושבים רבים מצידו השני של המתרס, אשר מזוהים עם הגוש הימני - הגיעו לא אחת לאזור ההפגנות ובאופן מיידי נוצר חיכוך בין הצדדים.
כזכור, לפני מספר חודשים - נרשמה הפגנה דו כיוונית בלב העיר, על שדרות רגר שהפכו ל''קפלן'' של בירת הנגב. אז, חצצו הכוחות המשטרה הרבים בין הגושים, אך תיעודים רבים שהועלו לרשתות המחישו את חוסר התקשורת הגורף ואף את האיבה בין הצדדים. אותם תיעודים קשים נטמעו עמוק במוחם של תושבים רבים, שחשו כי אין בין שני הצדדים סיכוי לשיח אמיתי.
צפו: עימות בבאר שבע - שני המחנות מפגינים זה מול זה (עדכונים שוטפים)
באר שבע, שאכן ידועה בתור אחד ממעוזי הליכוד היציבים והחזקים בדרום - לעולם לא הייתה מוטית באופן מובהק לצד אחד, בין אם בשל חוסר העניין של הציבור המקומי בפוליטיקה הארצית, או בין חוסר הרצון להביע את דעותיו באופן פומבי. כך או כך, קשה שלא להבחין שרחובות העיר הפכו לקרקע פורייה למאבק אימים, שסופו טרם ברור. חשוב לומר, כי גם בעיריית באר שבע מתקבל ביטוי לחוסר ההסכמה המשווע, כאשר בין שניים מסגניו של רוביק דנילוביץ', טל אל על ושמעון בוקר - התפתח עימות חזיתי שהתפתח באופן ישיר בשל הרפורמה כולה.
נושא נוסף שקיבל לאחרונה במה לא רצויה וחשף את השסע והקרע בין שני העולמות, הוא חוסר הרצון לקבל להט"ב בעיר. בעוד בבאר שבע חיים כיום כ-3,000 חברים בקהילת הלהט"ב ועיריית באר שבע נחשבת כמי שפועלת רבות בקידום הנושא, מספר אירועים שקרו לאחרונה המחישו עד כמה קשה כיום לחיות אחד ליד השנייה.
אחד המקרים הבולטים התרחש בחודש האחרון, אז אסתר מנחם, אם לילדה מבאר שבע, תיכננה להפיק אירוע של שעת סיפור לילדים בהנחיית דראג. אסתר הנרגשת העלתה פוסט בפייסבוק שבו הודיעה על כוונתה לקיים את האירוע במתנ"ס בשכונה ג' בעיר, זאת מתוך מטרה לרתום אנשים נוספים ליוזמה. ואולם נדמה כי עפ"י התגובות לפוסט חלק ניכר מהתושבים פחות אהב את היוזמה. בשיחה עם באר שבע נט סיפרה אסתר מהיכן הגיע הרעיון ליוזמה ואת התגובות שלהם זכתה לאחר שפירסמה את הרעיון בקבוצת פייסבוק של תושבי באר שבע.
אותה כתבה, כמו הכתבות בנושאים שהוזכרו לעיל, גררו גם הן, כמו גלגל איבה שלא נשבר - תגובות זועמות ובוטות שגררו גם הן בתורן תגובות זועמות ובוטות. נכון, באר שבע עצמה הינה עיר גדולה, ויש שיגידו שמדובר אולי רק בקומץ מכל קבוצה. עם זאת, קשה שלא להבחין כיצד המקל עליו יושבים שני הצדדים עומד להישבר בכל רגע.
נושא נוסף שהפך לשיחת היום בעקבות כתבה שהועלתה כאן בבאר שבע נט, נוגע למרקם החיים העדין שבין תושביה היהודים והמוסלמים של בירת הנגב. הכל כאמור החל לאחר שעורך הדין שחאדה אבן-ברי, תושב באר שבע מזה כ-50 שנה התראיין למערכת האתר וטען כי בכוונתו להקים מפלגה ערבית-ישראלית ראשונה שתרוץ למועצת העיר בבחירות הקרובות.
בראיון, טען אבן ברי כי בקרב מוסלמים רבים, שחיים בעיר ועובדים בה - ישנה הרגשה שבאר שבע אינה מספקת עבורם את צרכיהם הבסיסיים ביותר. אחד מאותם צרכים הוא שירותי הדת אותו דורשים תושבים המוסלמים של העיר. הראיון עם אבן ברי גרר תגובות זועמות מן הצד השני, בין היתר על ידי המועמד לראשות העיר, עדיאל חדד - שטען כי הוא ''אינו מוכן שיהיו מסגדים בבאר שבע'', כך בלשונו.
גם ברשתות החברתיות קיבלה הכתבה ביטוי נרחב, וניכר כי בעוד רבים בעיר לא מוכנים למצב בו למוסלמים יהיו פה שירותים שונים שיוקמו רק למענם, עיקר הבעיה היא דווקא בתושבי באר שבע היהודים, אשר תומכים בפיתוח דו הקיום או כאלו שהוא אינו מפריע להם.
וכך, בין אם זה דת, תרבות, אורח חיים או דעות פוליטיות - נראה כי כעת המצב חמור מאי פעם. אמש קיבלנו עוד המחשה לכך שמידי יום הסובלנות בין תושבי העיר הולכת ונעלמת. אז האם העתיד יכול להיות ורוד? האם זה בכלל עוד אפשרי או שאי אפשר לתקן כבר את מה שנשבר?
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]