החלטה דרמטית: אוניברסיטת בן גוריון דחתה את ההצעה להקים קמפוס בהפרדה מגדרית
11.03.24 / 10:49
ברוב מוחץ של 57 קולות, נדחתה ההצעה להקים קמפוס בהפרדה מגדרית בעבור האוכלוסייה החרדית
לאחר דיון סוער שערך אמש (ראשון) סנאט אוניברסיטת בן גוריון, נדחתה ההצעה להקים קמפוס בהפרדה מגדרית לטובת האוכלוסייה החרדית.
לפי נתוני הלמ"ס לשנת 2020, כ-30% מהאוכלוסייה החרדית מתגוררת ביישובים בדרום לרבות קריית גת, אופקים, באר שבע, קריית מלאכי וכיום אין מענה אקדמי ייעודי וראוי לציבור החרדי בדרום בדמות קמפוס המבצע הפרדה מגדרית, זאת למרות הביקוש שקיים לכך.
לאור זאת הודיעה אוניברסיטת בן גוריון בסוף חודש ספטמבר האחרון כי יוקם קמפוס במקום נפרד (שטרם נקבע) שתתקיים בו הפרדה מגדרית, זאת בכדי לסייע בשילוב החברה החרדית באקדמיה ובשוק העבודה בתחומים בעלי חשיבות כמו הייטק, סיעוד וחינוך.
אמש, בהצבעה שהתקיימה בתום דיון שיזמה הנהלת אוניברסיטת בן גוריון אודות סוגיית הקמת הקמפוס הייעודי לאוכלוסייה החרדית שיכלול הפרדה מגדרית, הצביעו 57 נגד ההחלטה בעוד בודדים תמכו.
המצדדים בהחלטה טענו כי היא תנגיש את ההשכלה הגבוהה לאוכלוסייה חרדית גדולה שכיום מודרת מהקמפוס בשל אי קיום ההפרדה, כאשר מנגד המתנגדים להחלטה הביעו חשש שמא ההפרדה תזלוג גם אל שאר קמפוס האוניברסיטה ותיתן לגיטימציה להפרדה מגדרית במקומות נוספים במוסדות ההשכלה הגבוהה.
המטרה העיקרית בהקמת הקמפוס בהפרדה הייתה הקמת מסגרות שיאפשרו לגברים ונשים מהמגזר החרדי ללמוד לימודים גבוהים ברמה אקדמית נאותה בצורה שמותאמת לאורחות חייהם, זאת מתוך הכרה כי שילוב החרדים בהשכלה הגבוהה חשוב וחיוני מאוד לחברה הישראלית, לכלכלתה ולעתידה: שילוב וקידום החברה החרדית בשוק העבודה בשלל תחומים נדרשים הסובלים ממוצקת כח אדם אמורים היו לסייע להגדלת הפריון של המשק הישראלי ובכך לסייע לצמיחה הכלכלית של המשק וגם לשילובה של החברה החרדית בחברה הישראלית.
כזכור אוניברסיטת בן-גוריון בנגב זכתה במכרז של המל"ג ומשרד החינוך על הובלת הקמתו של קמפוס לאוכלוסייה החרדית (מח"ר).
על פי התכנון, ההקמה תוכננה להיעשות בשיתוף המכללה האקדמית ספיר, המכללה האקדמית לחינוך על שם קיי, המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, המכללה האקדמית חמדת והמכללה האקדמית אשקלון, כאשר מבחינה אקדמית כל אחת מהשותפות בקמפוס הייתה צפוייה להתנהל באופן עצמאי, ובפרט כל אחד מהתארים צפוי היה להילמד ולהינתן על ידי כ"א אחת מהשותפות, ללא חפיפה בין התארים הניתנים.
בעוד שהלימודים עצמם צפויים היו להיערך בקמפוס המשותף, הוסכם כי מבחינה אקדמית ימשיכו האוניברסיטה והמכללות המשתפות פעולה להיות אחראיות כ"א באופן עצמאי על התארים אותן כ"א מהן מציעה.
התכנון תחילה היה לפתוח את מסלולי התואר לנשים ולהציע תכניות קדם אקדמיות לגברים ולנשים שאינם/ן עומדים/ות בתנאי הקבלה. הבשורה המשמעותית כאמור הייתה התאמת התכנית שמיועדת לגברים ונשים לאוכלוסייה החרדית ולצרכיה וקיומה בהפרדה הנדרשת.
בתחילה הודיעה האוניברסיטה כי היא נערכת יחד עם המכללות השותפות ועיריית באר-שבע לפתוח את הקמפוס מוקדם ככל האפשר, בשאיפה לאוקטובר 2024, כאשר התארים שתיכננו להציע בקמפוס החדש הם בין היתר סיעוד, חשבונאות, כלכלה יישומית וניהול, שיווק טכנולוגי, התמחות בלשון עברית וחינוך בלתי פורמלי לבתי הספר, התמחות בגיל הרך, הנדסת תעשייה וניהול, תקשורת חזותית, הנדסת תוכנה, חינוך מיוחד, חינוך תושב"ע, מדעי המחשב ועבודה סוציאלית.
מטרת הקמפוס החרדי הינה הנגשת ההשכלה הגבוהה ומתן הזדמנות שווה למגזר החרדי (שכיום חוסר ההפרדה המגדרית מדיר רגליהם של החרדים מן האוניברסיטה), מה שבתורו היה מסייע בצמצום פערים בחברה הישראלית, מביא לגיוון שוק התעסוקה ומרחיב את אפשרויות ההעסקה של המגזר החרדי.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]