הזדמנות נדירה למדינה שתקפיץ את הבטחון והכלכלה - דיל עם הדרוזים הסורים
27.02.25 / 08:28

אם מדינת ישראל תחליט לנצל את ההזדמנות של נפילת אסד כדי לתת לדרוזים הסורים אוטונומיה עצמאית עם מטריה בטחונית - נרוויח כ650 אלף נאמנים שהם גם פועלי בניין ואנשי חקלאות הטובים ביותר ובשכר נמוך משמעותית. הם יגשימו חלום, אנחנו נהנה מכך שהם יהפכו כחיץ בין רמת הגולן לסוריה וגם נוכל לחצות באופן חופשי לצד הסורי לאוטונומיה הדרוזית שתפנק את התיירים מישראל.
הדרוזים עצמם כבר פנו לא מזמן לצה"ל בבקשה - ספחו אותנו לישראל. אז לא חייב סיפוח אבל בהחלט אפשר לפתוח איתם את הגבול ולהדק שיתוף פעולה לדורות.

בהיסטוריה של עם ישראל נוצרות כל עשרות שנים הזדמנויות שאם יודעים לקחת אותן הם משדרגות את המדינה ואם מפספסים אותן הן הופכות בכיה לדורות. אחת מהן מתרחשת ממש עכשיו והשאלה מה נעשה איתה?
בעקבות נפילת משטר אסד בסוריה נוצרה הזדמנות נדירה למדינת ישראל להחיות את התוכנית העתיקה שניסתה ישראל ליישם אחרי מלחמת ששת הימים - הקמת אוטונומיה דרוזית בכתף המזרחית של החרמון בגיבוי ישראלי, שתעמוד כחיץ בין סוריה רבתית לגבול ישראל.
בכך ניצור רצף ללא גבולות עם כ650 אלף דרוזים סורים שגם יגנו על הגבול ובטחונה של ישראל וגם יתרמו לכלכלת מדינת ישראל ויעניקו פרנסה לדרוזים שיוכלו להשתלב בעבודה בישראל.
הסורים נחשבים לפועלי בניין מהטובים במזרח התיכון וכן הם בעלי ידע ויכולת טובות כעובדי אדמה, חקלאים כאשר שכר ממוצא שלהם עומד על כ 300 דולר לחודש. בישראל משוועים לידים עובדות מיומנות וישלמו להם פי כמה וזה עדין יצא הכי מקצועי והכי בזול - על פניו - דיל שכל הצדדים יוצאים נשכרים ממנו.

בישראל מודעים לחשיבות המרחב בו גרים הדרוזים, שהוא המאוכלס ביותר במרחב החיץ בסמוך לגבול הישראלי. ההחלטה של מערכת הבטחון נכון לעכשיו היא לא לאפשר לכוחות עוינים להתקרב לשטח עליו השתלט צה"ל מה שמכונה בפי העם – הגולן 2 מה שמאפשר להתחיל לרקום את העסקה הגדולה וחיזוק הקשר עם אוכלוסיות ידידותיות במרחב, ליחסי שכנות טובה, בדגש על האוכלוסייה הדרוזית הגדולה.
צה"ל מתכוון להמשיך להשאר בפסגת החרמון ובאזור החיץ לזמן בלתי מוגבל כדי להבטיח את ביטחון יישובי רמת הגולן, הצפון וכלל תושבי מדינת ישראל. ברשתות החברתיות של הדרוזים בסוריה כבר מדברים על המגמה שצה״ל אף יעניק את המטריה הביטחונית ויהיה הכוח הצבאי במרחב, בעוד שהדרוזים ינהלו את הפעילות המוניציפלית היום יומית. דרוזים ישראלים וסורים כבר מדברים על פתיחת הגבול על מנת לאפשר תנועה של פועלים דרוזים מסוריה לגולן.
פתיחת הגבול הסורי/דרוזי תאפשר העסקה של פועלים דרוזים סורים בעלויות נמוכות ממה שמשלמים היום בישראל לפועלים מתאילנד, סין והודו. בהרבה פחות מ-100 דולר ביום ניתן יהיה להעסיק פועלים מיומנים בענף הבנייה והחקלאות. גם הצד השני ירוויח - זה ישפר את איכות החיים של הפועלים עם שכר מכבד. הניסיון של מדינת ישראל עם הדרוזים הוא ניסיון מצוין, אין נאמנים מהם וברגע שיקבלו סוף סוף אוטונומיה משל עצמם הם עשויים להיות נאמנים לישראל לדורי דורות.
רק חשוב שינהגו בהם בכבוד וידאגו להם לטווח ארוך, לביטחונם. אם ממשלת ישראל תדע למנף את ההזדמנות הנדירה שנקרתה לה בעקבות נפילת שלטון אסד והברדק השורר בסוריה- הגבול בצפון הגולן יהיה פתוח לשני הכיוונים וישראלים יוכלו לחצות באופן חופשי לצד הסורי לאוטונומיה הדרוזית. אבל בשביל מהלך כזה צריך מעוף והתלהבות וממשלת ישראל הנוכחית סובלת מראיה קצרת טווח... אבל אולי היא תפתיע לטובה.
רקע כללי על הדרוזים:
הדרוזים הם קבוצה ייחודית אתנו-דתית במזרח התיכון, שהתפצלה מהאסלאם השיעי-איסמאעילי במאה ה-11 ורוב הדרוזים אינם מזהים את עצמם כמוסלמים, והם אינם מקבלים את חמשת עמודי האסלאם. היסטורית, הקשר בין הדרוזים למוסלמים אופיין ברדיפות קשות - הדרוזים חוו לעיתים קרובות רדיפות מצד שליטים מוסלמיים שונים. הרדיפות כללו טבח, הרס בתי תפילה ומקומות קדושים דרוזיים, והמרה כפויה לאסלאם. לפי הנראטיב הדרוזי, פעולות אלו היו נועדו להכחיד את הקהילה כולה. לאחרונה, במלחמת האזרחים בסוריה, שהחלה ב-2011, הדרוזים סבלו מרדיפות מצד קיצוניים אסלאמיים.
במהלך המנדט הבריטי על ארץ ישראל, הדרוזים לא קיבלו את הלאומנות הערבית ולא לקחו חלק בהתקפות על יהודים. ב-1948, רבים מהדרוזים התנדבו לצה"ל ולא ננטשו כפרים דרוזיים. מאז הקמת מדינת ישראל, הדרוזים הפגינו סולידריות עם המדינה והעם היהודי, והתרחקו מהקיצוניות האסלאמית ומהלאומנות הערבית.
אזרחים דרוזיים ישראליים משרתים בצה"ל. הברית היהודית-דרוזית לעיתים קרובות הוזכרה כ"ברית דמים", כהכרה בעול הצבאי המשותף ששני העמים נושאים בעבור ביטחונה של המדינה, ובשל גורלם המשותף. החל מ-1957, ממשלת ישראל הכירה בדרוזים כקהילה דתית נפרדת, והם מוגדרים כקבוצה אתנית נפרדת ברישום סקר של משרד הפנים. הדרוזים הישראלים אינם רואים את עצמם כמוסלמים, ומביטים על אמונתם כדת נפרדת ועצמאית. בסוף שנת 2021 נמנו 150 אלף דרוזים תושבי קבע בישראל (כ־1.6% מאוכלוסיית המדינה).
בהשוואה למוסלמים הישראלים, הדרוזים שמים פחות דגש על זהותם האתנית ומזדהים כישראלים. כמעט כל הדרוזים במזרח התיכון חיים באזור הגאוגרפי הכולל את לבנון, דרום סוריה וצפון ישראל כאשר רובם אזרחים סורים. ישנה גם קהילה דרוזית גדולה בוונצואלה וזאת בשל הגירה מסיבית, מסוף המאה ה-18, מהמזרח התיכון, לצורכי עבודה. כמו כן, ישנן קהילות דרוזיות גדולות בארצות הברית, בקנדה, באוסטרליה, בגרמניה, בשוודיה ובקולומביה.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:ram@isnet.co.il
