גל העלאות המחירים לא פוסח על הסטודנטים: מחירי מוצרים בקמפוס יעלו
31.12.24 / 15:27
מחר צפויים לעלות מחירי המוצרים בקפיטריות קמפוס אוניברסיטת בן גוריון שעפ"י תלונות סטודנטים גבוהים ממילא; לאור העלאת המחירים הצפוייה, קיימו אמש נציגי האוניברסיטה פגישה דחופה עם נציגי המועצה הסטודנטיאלית בו דנו הצדדים בנושא
מחר צפויות להיכנס לתוקפן שלל גזרות כלכליות הכוללות העלאות מיסים ותעריפי חיוב שצפויות להביא לגל התייקרויות נרחב במשק. הגזירות צפויות להכביד עוד יותר על יוקר המחייה הקיים ממילא. אולם נדמה שגל העלאות המחירים לא פוסח גם על ציבור הסטודנטים, ובמידה ולא יהיו שינויים של הרגע האחרון, מחר צפויות זכייניות הקפיטריה בקמפוס אוניברסיטת בן גוריון "כפיות" ו"קרנף" "לגלגל" את ההתייקרויות במשק לציבור הסטודנטים ולהעלות מחירים.
לאור העלאת המחירים הצפוייה, נפגשו אמש גורמים בכירים באוניברסיטה עם גורמים מטעם אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת בן גוריון לפגישה דחופה בה דנו הצדדים בהעלאת המחירים הצפוייה בקפיטריות שבקמפוס האוניברסיטה. "המאבק הוא לא רק על מחירי הקפה והכריך, מדובר על מאבק על הזכות שלנו כסטודנטים לחיים בקמפוס שלא יכבידו עלינו כלכלית. ביחד, נוכל לשנות את המצב ולוודא שהאוניברסיטה והזכיינים לוקחים אותנו בחשבון בהחלטות שלהם", טוענים באגודה הסטודנטיאלית בן גוריון. באגודה טוענים כי לאחר הפגישה אמש נקבעה פגישה נוספת אל מול האוניברסיטה שצפוייה להיערך בקרוב שבמהלכה סגן יו״ר האגודה ייפגש עם האחראית על הזכיינים בקמפוס בכדי לזהות מוצרים שסטודנטים צורכים הכי הרבה ולדרוש לפקח על מחיריהם.
העלאת המחירים מגיעה כשברקע תלונות סטודנטים שהלינו לפני מספר שבועות אודות מחירים גבוהים בקפיטריות ושירות לוקה בחסר. בעקבות התלונות, לפני כחודש, נפגש סגן יו״ר האגודה עם נציגת הזכיינים ונציג האוניברסיטה בה הציף את התלונות תוך מתן הצעות להוזלת מוצרים.
נדמה שהגורם העיקרי למחירים היקרים והשירות הלקוי לכאורה הינו מחסור בתחרות אמיתית בתוך הקמפוס, בו שולטות ביד רמה שתי הזכייניות שלהן שלל סניפים בתוך הקמפוס (בקמפוס ישנם בנוסף מספר סניפים של רשת "ארומה" שאינה נחשבת לרשת זולה). וכך סטודנט בקמפוס שירצה לרכוש מוצרים שלא מאותן שתי זכייניות, יאלץ לרוב לצאת מתחומיו וללכת מספר דקות לקיוסקים הסמוכים או למרכזי קניות סמוכים בהם לרוב ישנו מבחר גדול יותר ומחירים זולים יותר. ואולם הזמן הנדרש לכך לא תמיד פנוי בעבור אותם הסטודנטים שנאלצים לעיתים למהר להספיק לשיעור הבא, מה שלא מותיר להם די זמן לצאת מתחומי הקמפוס. לאור זאת נדמה כי הסטודנטים הפכו ללקוחות שבויים של הקפיטריות שבתחומי הקמפוס.
בין התלונות אותן הציפו הסטודנטים ניתן למצוא מלבד המחירים היקרים גם דרישות נצלניות לכאורה מצד מפעילי הקפיטריות כמו למשל דרישה לתוספת של שלושה שקלים בעבור אריזת האוכל ברשת "כפיות" (מה שלרוב חינמי בכל בית עסק אחר), מוצרים שאינם בפיקוח הנמכרים במחירים מוגזמים, שאת חלקם מגלים רק בקופה לאור מחסור בסימון מחירים, מחסור תמידי בקפה הפוך בגודל קטן ברשת "כפיות" ומכירתו בגודל בינוני בלבד שהינו יקר יותר באופן יחסי והפרשי מחירים על מוצר זהה בתוך הקמפוס. כל אלה כאמור עפ"י טענות סטודנטים בקמפוס.
במצב כיום, חלק מממחירי המוצרים הבסיסיים בקפיטריות הינו בפיקוח, ולמרות זאת טוען אחד הסטודנטים כי "זה שמוצר אינו מוצר בסיסי לא אומר שאפשר לגבות מחיר מופקע סתם כי סטודנט נמצא פה רוב שעות היום. יש גבול להפקעת מחירים וזה צריך להיות בפיקוח האגודה והאוניברסיטה". "אם המחיר מפוקח הוא ממש לא על כל המוצרים לצערי ככה זה בכל האוניברסיטאות. אני בעד שיורידו מחירים למחירים הגיוניים", טוען סטודנט נוסף.
סטודנט אחר טוען מנגד כי למרות שעל הנייר המחירים מפוקחים בפועל: "אין שום פיקוח ושום בטיח- אתה לא יכול לשים שלט שרשום עליו "מחיר מפוקח" ולדפוק מחיר מופקע. אנחנו לקוח שבוי והם יודעים את זה אז הם מנצלים זאת ויודעים שאין לנו ברירה אמיתית אלא לקנות רק אצלם, בייחוד אם שכחתי בקבוק מים בבית, ואז אני צריך להתחיל לחשוב פעמים אם ללכת לקנות מים או לחפש ברזיות ברחבי הקמפוס. נכון שעל פניו תמיד קיימת האפשרות להביא אוכל מהבית ולא לקנות בקמפוס, אך אין זו סיבה לעשוק אותנו".
ונראה שסטודנטים נוספים מעידים כי קורה לפעמים שאין ברירה אלא לקנות בקפיטריה. כך למשל לטענתה של סטודנטית אחרת למרות שהיא משתדלת שלא לקנות בקמפוס לאור המחירים היקרים: "קורה שאני לא מספיקה להתארגן בבוקר ושאין זמן בין השיעורים ללכת למכולת שמחוץ לקמפוס".
מעבר לכך עולות טענות על מחסור במוצרים מפוקחים שלא קיים במוצרים היקרים יותר. כך למשל אחד הסטודנטים טוען כי למרות ש: "חלק ממחירי הכריכים ב"קרנף" ו"בכפיות" מצויים בפיקוח, בחלק נכבד מימי השבוע ממלאים את המלאי של הכריכים היקרים יותר (ג'בטה או פרצל) ולא את השליש בגט המפוקח שעולה 8 שקלים".
אין זו הפעם הראשונה השנה שבה האוניברסיטה מייקרת עלויות לסטודנטים. רק לפני כחצי שנה, החליטה האוניברסיטה לגבות 150 ש״ח מסטודנטים בעבור הזכות להיכנס לבריכה שבמרכז הספורט של האוניברסיטה, זכות שהייתה חינמית עד לאותה העת למשלמי דמי רווחה: "גם על העלות הזו אנחנו ממשיכים להיאבק אל מול האוניברסיטה", מדגישים באגודת הסטודנטים של בן גוריון.
מאגודת הסטודנטים של אוניבסרסיטת בן גוריון נמסר:
"קמפיין עליית המחירים של האגודה הסטודנטיאלית הצליח מאוד ועורר את האוניברסיטה. השגנו הסכם להתחיל שיח סביב מוצרים שהקהילה הסטודנטיאלית משתמשת בהם בתדירות גבוהה ונדאג שהם יהיו במחירים מפוקחים. בקרוב נתחיל להשוות בין מחירים במכונות ברחבי הקמפוס לבין הקפיטריות כדי לעודד צרכנות חכמה ובמקביל נמשיך בשיחות עם האוניברסיטה כדי למצוא פתרונות יצירתיים. אנחנו מעודדים את הקהילה הסטודנטיאלית שלנו להציף בעיות בנושא עליית המחירים בקמפוס ונותנים גב בכל נושאים שפוגשים אותה, כולל עליית המחירים".
מאוניברסיטת בן גוריון נמסר:
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]