ב"ש תחת מתקפת לכלוך: זהו הרחוב שמוביל את הרשימה השחורה
27.03.25 / 17:25

דו"ח המשרד להגנת הסביבה מציג תמונת מצב מדאיגה לגבי רמת הניקיון בבאר שבע, עם רחובות בשכונות הוותיקות בראש רשימת האזורים המזוהמים. במקביל, יוזמה חדשה מבקשת לשנות את המציאות ולהגביר את המודעות לניקיון המרחב הציבורי
בדיקה מדוקדקת של המשרד להגנת הסביבה חשפה תמונה עגומה בנוגע לרמת הניקיון ברחובות באר שבע. משעול אבטליון, הממוקם בשכונה ד' בסמוך לסהנדרין, מוביל בראש רשימת הרחובות המזוהמים עם 214 פריטי פסולת שנמצאו בו. הרחוב בולט במיוחד בשיעור גבוה של פסולת אורגנית, המהווה כ-90 מתוך הפריטים שנמצאו.
רחובות נוספים ברשימה השחורה כוללים את יוסף בן מתתיהו (131 פריטים), רינגלבלום (170 פריטים), סנהדרין (100 פריטים), יוחנן הורקנוס (100 פריטים), הכנסת (74 פריטים), שאול המלך (140 פריטים) ועמוס ירקוני (120 פריטים). ניתוח הנתונים מלמד כי רוב הרחובות המובילים ברשימה זו ממוקמים בשכונות הישנות והמוזנחות של באר שבע.
פירוט הפסולת שנמצאה במשעול אבטליון חושף תמונה מדאיגה: 24 בדלי סיגריות, 17 קופסאות סיגריות, 13 מסכות כירורגיות, 26 מכלי משקה, 7 פקקי מכלי משקה, 1 אריזת Take Away מנייר, 4 אריזות Take Away מפלסטיק, 8 צלחות חד"פ, 5 כוסות שתייה קרה חד"פ, 10 כוסות שתייה חמה חד"פ, 1 אריזת חטיפים, 3 פריטי נייר אחר, 90 פריטי פסולת אורגנית ו-5 פריטי פסולת אחרת.

בצל הנתונים העגומים, המשרד להגנת הסביבה השיק את יוזמת "עוברים לישראל נקייה" לרגל יום הניקיון הארצי, שצויין השבוע (25/03). היוזמה נועדה להגביר את המודעות לשמירה על הניקיון במרחב הציבורי ולעודד אחריות אישית ללכלוך.
על פי נתוני המשרד, תושבי 63 רשויות מקומיות ברחבי הארץ שיפרו את מצב הניקיון במרחב הציבורי לאחר שקיבלו על עצמם אחריות אישית ללכלוך שהם מייצרים. השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, ציינה כי "עלויות הלכלוך של המרחב הציבורי למשק הישראלי מוערכות בין 6.5 ל-8 מיליארד שקלים בשנה. הלכלוך אינו גזרת גורל והשמירה על הניקיון מוטלת על כל אחד מאיתנו".
במסגרת היוזמה, המשרד להגנת הסביבה יקדם, בשיתוף כל הגורמים הרלוונטיים, תוכנית לאומית לשינוי התנהגות ושיפור מצב הניקיון בישראל. יום הניקיון הארצי, המוגדר בחוק שמירת הניקיון, נועד "להגביר את המודעות בקרב הציבור לשמירה על הניקיון בשטחים הפתוחים והציבוריים ולהגנה על הסביבה". לרגל יום זה, המשרד להגנת הסביבה מפרסם נתון ראשוני מתוך מאגר נתוני מדידות מצב ניקיון המרחב הציבורי בשטחים הציבוריים שבמרחב העירוני.
המשרד פיתח מדד ניקיון לבחינת הלכלוך במרחב הציבורי העירוני. על סמך המדידות, עשרות רשויות גיבשו תוכניות התערבות לשינוי התנהגות התושבים ולמניעת התנהגות מלכלכת. בתום יישום התוכניות, 63 רשויות מקומיות עשו מדידה חוזרת, לפי המדד. תוצאות המדידות הראו שיפור של כ-8% במצב הניקיון. מספר פריטי הלכלוך שנאספו ירד מכ-300,000 טונות לפני יישום התוכנית ל-240,000 טונות בקירוב לאחר יישום התוכנית.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:ram@isnet.co.il
