באר שבע: מעל 1,700 גניבות רכב תוך שנה וחצי – מהמובילות בארץ



דו"ח חדש: בבאר שבע ובסביבתה נגנבו יותר מ-1,700 כלי רכב מאז תחילת 2023 – עלייה, ירידה חדה עם פרוץ המלחמה, ואז עלייה מחודשת

קרדיט: תוכן גולשים ע"פ סעיף 27א'
קרדיט: תוכן גולשים ע"פ סעיף 27א'

מגמה מדאיגה מתגלה מתוך נתוני משטרת ישראל שנאספו ונותחו על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת: באר שבע ואזור הדרום ממשיכים להיות מוקד מרכזי לתופעת גניבות הרכב בישראל. בין תחילת שנת 2023 לסוף הרבעון השלישי של שנת 2024 דווח למשטרה על לא פחות מ־1,728 מקרים של גניבות רכב בתחומי העיר באר שבע בלבד – נתון שמציב את העיר בראש הרשימה הארצית מבחינת כמות הגניבות ברשות מקומית אחת.

הנתונים, שנאספו מאתר "שקיפות נתוני משטרת ישראל" ופורסמו במסגרת סקירה רשמית של הכנסת, מצביעים על כך שבבאר שבע נגנבים בממוצע 20.4 כלי רכב לכל 1,000 כלי רכב בעיר – שיעור מהגבוהים בארץ. עם זאת, נרשמה ירידה של 33% בהיקף הגניבות בעיר בין שלושת הרבעונים הראשונים של 2023 לשלושת הרבעונים הראשונים של 2024, ירידה שמתואמת עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" בסוף 2023.

למרות הירידה הזמנית, הנתונים מראים כי מאז הרבעון האחרון של 2023 ועד לסוף הרבעון השלישי של 2024, נרשמה עלייה מחודשת של כ-26% במספר גניבות הרכב, כמעט חזרה לרמות שנרשמו ערב פרוץ המלחמה. נראה כי הירידה שחלה בעת הלחימה הייתה נקודתית בלבד, בין היתר בשל שינוי בהרגלי הניידות, ריכוז האוכלוסייה באזורים מוגנים יותר, ואולי גם בשל פעילות ביטחונית ואכיפתית מוגברת באותה תקופה.

באופן כללי, ניתוח מרחבי של נתוני הגניבות מעיד כי אזור הדרום כולו – ובפרט הציר שבין באר שבע, דימונה ותל שבע – מתאפיין בשיעורי גניבה גבוהים יחסית. מפת הגניבות שהוצגה במסגרת הסקירה מצביעה על כך שבאזור זה קיימת רמת חשיפה גבוהה במיוחד לגניבות רכב, עם ריכוז חריג של מקרי גניבה גם ביחס למרכז הארץ.

בנוסף, יש לציין כי חלק ממקרי הגניבה המדווחים בבאר שבע עשויים לשקף פעילות עבריינית שמקורה גם בשטחי הרשות הפלסטינית או בנגב – אזורים שכבר שנים נחשבים לבעלי מעורבות גבוהה בפשיעה רכושית, ובפרט בגניבות רכב המיועדות לפירוק או מכירה בשוק האפור.

הנתונים הללו מעוררים שאלות קשות לגבי אופן ההתמודדות עם התופעה – האם מערך האכיפה המקומי והארצי מצליח לתת מענה אפקטיבי? מהו תפקידה של הרשות המקומית בניסיון לבלום את התופעה? והאם המלחמה יצרה רק הפוגה זמנית או שמא הביאה עמה שינוי מבני ארוך טווח בדפוסי הפשיעה?

קרדיט: משטרת ישראל
קרדיט: משטרת ישראל

בעקבות פרסום הנתונים במשטרת ישראל הגיבו לדו"ח: ''שוטרי תחנת באר שבע של מרחב הנגב פועלים לילות כימים במטרה לאתר כל מחולל פשיעה ועברייני רכוש שפוגעים באזרחים הנורמטיביים. כל אירוע שמדווח וכל תלונה שמתקבלת בטופלת באופן מיידי תוך שימוש בכל האמצעים הנדרשים, בכל היכולות המבצעיות והמודיעיניות, כדי להגיע לכל עבריין רכוש ובכך להמשיך את הירידה במגמת הפשיעה בעיר''.

''התגובה המהירה של השוטרים הובילה לביצוע מעצר של כנופיית, חלקם "על חם" תוך איסוף ראיות מפלילות נגדם. הפעילות הובילה להחזרת הרכוש הגנוב לבעליהם והעצורים יורחקו מהחברה לתקופה ארוכה תחת סורג ובריח. בשנת 2024 ישנה ירידה של מעל 30% בעבירות רכוש ביחס לשנה שעברה שהמשמעות היא ירידה של מאות עבירות פשיעה באזור כתוצאה מהפעילות המבצעית וסגירת מעגלים מול עבריינים בהגשות של כתבי אישום עם מעצר תום הליכים''.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:ram@isnet.co.il 



 
 
x תמונה ללא תיאור
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה
נגישות