למה עצר שר המדע את מינויה של הפרופסורית מאוניברסיטת בן גוריון?

$(function(){setImageBanner('487efbbf-fbe7-4cee-93b2-6ef86d417b6b','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,33969,'Image','');})

ועד ראשי האוניברסיטאות עתר לבג"ץ נגד החלטת שר המדע, אופיר אקוניס, לדחות את מינויה של פרופ' יעל אמיתי מאוניברסיטת בן גוריון למועצת הנגידים של קרן גרמניה-ישראל, בטענה שהיא התקבלה ממניעים פוליטיים. מה עומד מאחורי ההחלטה?

בשבוע שעבר הגיש ועד ראשי האוניברסיטאות עתירה לבג"ץ נגד החלטתו של שר המדע, אופיר אקוניס, לדחות את המינוי של פרופ' יעל אמיתי מאוניברסיטת בן גוריון להתמנות למועצת הנגידים של קרן גרמניה-ישראל (GIF). הבקשה לדחייה של השר אקוניס נובעת מעצומה התומכת בסרבנות, עליה חתמה פרופ' אמיתי לפני יותר מעשור. פרופ' יעל אמיתי היא חוקרת מוח בפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב וראשת בית הספר הבין־פקולטי למדעי המוח באוניברסיטה. בעתירה לבג"ץ של ור"ה נכתב: "המעשה שומט את הטיעון המרכזי של הנציגים הנלחמים בחרמות ה BDS-והוא שהעשייה המדעית הישראלית נקיה משיקולים פוליטיים".

גם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, המליץ לשר אקוניס לחזור בו מהחלטתו ולא לבטל את המינוי של פרופ' אמיתי, אך לטענת ור"ה השר התעלם מכך ובעקבות המצב הוגשה העתירה. את העתירה הגישה עו"ד רחל בן ארי, היועצת המשפטית של ור"ה. בעתירה עולה הטענה הבאה: "החלטת השר מסכנת את שיתוף הפעולה המדעי עם גרמניה המתקיים באמצעות הקרן. ההחלטה מעיבה על פעולתה התקינה של הקרן ומסכנת מיליוני יורו שמיועדים לתמיכה במחקר המדעי בישראל". כמו כן נכתב בעתירה כי: "שר המדע קיבל לידיו סמכות מינוי נגידים ל-GIF כדי לפעול לפיתוחו של המדע הישראלי, ובוחר לעשות שימוש ציני בסמכות זו על מנת לקדם אג'נדה פוליטית".

"החלטת השר מסכנת את שיתוף הפעולה המדעי עם גרמניה". צילום: פייסבוק

העותרים לבג"ץ אומרים בעתירה כי הטיעון המרכזי של נציגי האקדמיה הוא שהעשייה המדעית הישראלית נקייה משיקולים פוליטיים והם מנסים להילחם בהחרמות שמקדמות תנועות כגון ה-BDS. עוד נאמר בנושא זה בעתירה: "עירוב שיקולים פוליטיים צרים המאפילים על השיקולים האקדמיים, מסבה נזק עצום למוניטין ולמעמד של האקדמיה הישראלית בפרט ולדימויה של מדינת ישראל בכלל". בעתירה טענו בור"ה שהמינוי המדובר של פרופ' יעל אמיתי היה לתפקיד מדעי מובהק וכלל לא לתפקיד בעל היבט ציבורי הכרוך בעיצוב מדיניות או היבטים חברתיים אחרים, לכן שקילת השיקול הפוליטי לבדו הינו פסול. "סמכותו של השר נגזרת אפוא מתפקידו כשר המדע. שיקול דעתו צריך להיות מונחה על ידי מטרות תפקידו הממלכתי. בנסיבות העניין, היה על השר לשקול בין היתר את החשיבות שבהפרדה", נאמר בעתירה לבג"ץ.

פרופ' יעל אמיתי. צילום: פרטי

פרופ' יעל אמיתי כתבה על דחיית מינויה עוד לפני העתירה לבג"ץ, בטור דעה באתר "הארץ": "לעצומה שחתמתי עליה לפני 13 שנה היה אפקט קטן, אם בכלל, על מדינת ישראל. אבל השר מסכן אינטרסים מובהקים של המדינה ומשבש את פעילות הקרן, והכל כדי להרוויח זמן תקשורת ולהבליט את הפטריוטיות המופלאה שלו במרכז הליכוד. אין כאן שאלה של שמאל או ימין, אלא סיפור של שימוש פוליטי ציני בקרן מדעית לקידום אישי".

השר אקוניס מסר בתגובה: "בניגוד לשקרים המופצים על ידי ועד ראשי האוניברסיטאות, מינויה של פרופ' יעל אמיתי לא אושר בשל עמדותיה, אלא בשל תמיכתה בסרבנות לשירות בצה"ל, דבר שמהווה עבירה על החוק. לא ראוי שמי שקראה לסרבנות והודיעה בשבועות האחרונים שאינה חוזרת בה מתמיכתה בסרבנות, תייצג את מדינת ישראל בפורומים בינלאומיים. בעצם חתימתם על העצומה התומכת בסרבנות, ראשי האקדמיה הם שהכניסו היבטים פוליטיים לפעילותם המדעית, בעוד אני אומר פעם אחר פעם: סרבנות לשירות בצה"ל מכל צד של המפה הפוליטית ראויה לגינוי".

מאוניברסיטת בן גוריון נמסר בתגובה: "ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) ופרופ' כרמי ביניהם, רואים במקרה של החוקרת הבכירה דוגמא נוספת להתערבות הבוטה של פוליטיקאים במערכת האקדמית ולפיכך פועלת בהתאם".

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected] 



$(function(){setImageBanner('adc06f3b-9e37-43a1-bf0d-3a5f2b503fe7','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,33971,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה