האם אוניברסיטת בן גוריון מנסה לטאטא הטרדה מינית מתחת לשטיח?
17.11.16 / 17:46
כבר למעלה משמונה חודשים לא פורסם אף מידע חדש באשר לתלונה שהגישה סטודנטית מאוניברסיטת בן גוריון נגד דיקן הפקולטה למדעי הרוח והחברה לשעבר, פרופ' דיוויד ניומן. כעת, קבוצה של שלוש סטודנטיות החליטה שהשתיקה והטיוח באשר לפסק דינו מהווים הפרה בוטה של זכות הציבור לדעת, לכן הן יצאו השבוע בקמפיין במטרה להוציא את האמת לאור.
לשלוש סטודנטיות לתארים מתקדמים מאוניברסיטת בן גוריון נמאס מתרבות השתיקה וטיוח בנוגע להטרדות מיניות, וכעת הן יוצאות למאבק כנגד המוסד האקדמאי שלהן.
השבוע פתחו השלוש, לירז יפה, איה בן שושן ואילה פז, דף פייסבוק שנקרא "נלחמות בהטרדות מיניות בקמפוס", בו הן קוראות לנשיאת האוניברסיטה, פרופ' רבקה כרמי, למצות את ההליך המשמעתי עם אחד מהדיקנים לשעבר, החשוד בהטרדה מינית, ולפרסם את פסק דינו.
לפני כשמונה חודשים הוגשה תלונה בגין הטרדה מינית נגד דיקן הפקולטה למדעי הרוח והחברה באוניברסיטת בן גוריון, פרופסור דיוויד ניומן, מצד סטודנטית לתואר שני שהייתה כפופה לו. בעקבות הגשת התלונה, החליטה האוניברסיטה להעמיד את פרופ' ניומן לדין משמעתי, באישורה של נשיאת האוניברסיטה, פרופ' רבקה כרמי. כרמי אישרה את ההליך לאחר שקיבלה לידיה את תיק הבדיקה שביצעה הנציבה הממונה על הטרדות מיניות במוסד, פרופ' אסתר פריאל.
בימים אלה פרופ' ניומן נמצא בשנת שבתון ועדיין מהווה חלק מהסגל הבכיר של הפקולטה, זאת על אף שנשיאת האוניברסיטה פתחה בהליך המשפטי בשל כך שטענה כי היא סבורה שיש במעשי נוימן קונוטציות מיניות שאינן משתמעות לשתי פנים. אז ההליך המשפטי נפתח לפני כשמונה חודשים, הנשיאה פתחה בהליך משמעתי- אך שום מידע חדש באשר לפסק הדין של פרופ' ניומן לא פורסם.
על פי התקנון, במידה והתלונה הוגשה דרך האוניברסיטה והועברה לטיפול בדין משמעתי, אין האוניברסיטה מחויבת לפרסם את פסק הדין. אך מנגד, קיימת זכות הציבור לדעת, שהינה זכות בסיסית, שנועדה, בין היתר, להרתיע מפני האפשרות שניצול מרות שכזה יחזור על עצמו ולא פחות חשוב, ואולי אף יותר- להגן על נשים מפני הסיכוי להפוך בעצמן.
נראה כי דווקא במעוז החופש, דהיינו האקדמיה, מונעים מציבור שלם לדעת את האמת. "יש פה הרגשה של איזשהו טיוח, של ניסיון לטאטא את זה מתחת לשטיח", אמרה לירז יפה, אחת ממובילות הקמפיין. "זו בעיה מאוד קשה שהאוניברסיטה לא מחויבת לפרסם את פסק הדין. אם בן אדם הורשע, זה מאוד בעייתי שהוא ימשיך לעבוד באוניברסיטה. זה לא הגיוני שלא מתפרסם בעניין שום מידע חדש".
כעת מובילות הקמפיין דורשות למצות את ההליך המשמעתי ולהביא לסיומו בהקדם האפשרי, וכמו כן, גם לפרסם את פסק הדין ובמקרה של הרשעה- לפרסם באופן מידי וללא עיכוב את גזר הדין. בשל כן, הן יצרו קישור שכל לחיצה עליו שולחת הודעת דואר אלקטרוני לנשיאת האוניברסיטה ולנציבה הממונה על הטרדות מיניות באוניברסיטה לכתובות הדואר האלקטרוני האישיות שלהן. עד כה נשלחו מעל 200 מכתבים.
"בהתחשב בתפקיד שפרופ' ניומן כיהן בו, אני חושבת שאם הוא יורשע, הוא צריך להיות מורחק מהאוניברסיטה לצמיתות, שלא תהיה לו גישה לסטודנטים וסטודנטיות" אמרה לירז.
מאוניברסיטת בן גוריון נמסר בתגובה: "האוניברסיטה פועלת על פי הדין ועל פי נהליה ותקנוניה ותוך הקפדה על בירור האמת באופן מעמיק ומתוך גישה שהמדובר בדיני נפשות לגבי כל הצדדים המעורבים. תקנון המשמעת של האוניברסיטה קובע כי בית הדין המשמעתי ישב בדלתיים סגורות, וחלה חובה על שמירת פרטיותם של כל העוסקים בדבר. יחד עם זאת, מקפידה האוניברסיטה לשתף את הצדדים בפרטי הדיונים ובתוצאותיהם, מתוך בחירתה לאימוץ הכללים הרלוונטיים בחוק זכויות נפגעי עבירה, תשס"א – 2001".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]