שני מדענים מהאוניברסיטה זוכי פרס קריל
16.03.20 / 13:31
ד"ר מירב זהבי וד"ר עידן הוד, חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, זכו בפרס קריל היוקרתי של קרן וולף אשר ניתן לחוקרים צעירים ומבטיחים שהוכיחו הצטיינות במחקר המדעי
קרן וולף מעניקה מדי שנה ל-10 מדענים מבטיחים את פרס קריל היוקרתי. הפרס, על סך 10,000 דולר כל אחד מוענק מדי שנה בתחומי המדעים המדויקים, מדעי החיים, הרפואה, החקלאות וההנדסה. בין הזוכים והזוכות לשנת 2020 נמצאים שני חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב: ד"ר מירב זהבי מהמחלקה למדעי המחשב וד"ר עידן הוד מהמחלקה לכימיה.
פרסי קריל ניתנים לחוקרים צעירים ומבטיחים אשר הוכיחו הצטיינות במחקר המדעי. הפרסים מיועדים לחברי סגל אקדמי מצטיינים מאוניברסיטאות בארץ שטרם קיבלו קביעות. הזוכים נבחרים ע"י ועדת המלגות של הקרן מתוך רשימה של עשרות מועמדים מצטיינים המוגשת ע"י האוניברסיטאות, ובין הזוכים השנה ד"ר זהבי וד"ר הוד מאוניברסיטת בן גוריון בנגב.
ד"ר מירב זהבי, המחלקה למדעי המחשב
זוכה בפרס קריל עבור הישגיה של בחקר הסיבוכיות של בעיות שונות בתורת הגרפים. "תן לאדם דג, הוא ישבע ליום אחד; למד אותו לדוג, הוא ישבע כל חייו. אני חושבת שתובנה ידועה זו חשובה מאוד לא רק בפן המחקרי, אלא כמעט בכל פן בחיים. בפן המחקרי תובנה זו הוכיחה את עצמה בפני שוב ושוב", אומרת זהבי.
נושאים בתיאוריה של מדעי המחשב, ובפרט בחקר האלגוריתמים, משכו את מרב זהבי בחבלי קסם כבר בלימודיה לתואר ראשון. עבודת הדוקטורט שלה עסקה בפיתוח אלגוריתמים פרמטריים לבעיות שיש להן יישומים בביו-אינפורמטיקה. כיום ד"ר זהבי חוקרת במדעי במחשב התאורטיים, ומתמחה בתחום של אלגוריתמים פרמטריים. לד"ר זהבי הישגים מרשימים בחקר הסיבוכיות של בעיות שונות בתורת הגרפים. על ידי שילוב מתוחכם של טכניקות חדשניות, היא פיתחה את האלגוריתמים הפרמטריים המהירים ביותר למספר בעיות יסודיות. "הבעיות שאני חוקרת מסקרנות ומאתגרות אותי מדי יום. אינני רואה את עיסוקי כ'עבודה' אלא כמקור להנאה, יצירתיות, עצמאות, ידע ומימוש עצמי".
ד"ר עידן הוד, המחלקה לכימיה
זוכה בפרס קריל עבור פיתוח חומרים מוליכי חשמל חדשניים מסוג מסגרות מתכת-אורגניות, וניצולם ללכידה ואחסון של אנרגית שמש, לציפוי אלקטרודות, ולזירוז תגובות כימיות.
מחקריו של ד״ר הוד מתבססים על משפחה ייחודית של חומרים חדשניים, המכונים מסגרות מתכת-אורגניות (Metal-Organic Frameworks), אשר זיכו את ממציאן, פרופ׳ עומר יאגי בפרס וולף לכימיה לשנת 2018. אלו חומרים מוצקים, נקבוביים מאד, הבנויים כפיגומים תלת-ממדיים, שבהם מולקולות אורגניות מחוברות ביניהן ע״י אטומי מתכת. למרות שהחומרים הללו נחשבו תמיד כמבודדים לזרם חשמלי, מצא ד״ר הוד כי ניתן לבנותם כחומרים מוליכים חדשים ולהשתמש בהם באופן חדשני ומפתיע. הוא מנצלם כחומרי ציפוי לאלקטרודות, ולפיתוח התקנים חדשניים, כגון תאי דלק, מצברים, קבלי-על וחיישנים כימיים. קבוצת המחקר שלו מפתחת שיטות חדשניות ללכידה של אנרגית שמש ואחסונה כאנרגיה חשמלית או כימית באמצעות חומרי דלק סינתטיים. האלקטרודות הייחודיות שלהם מאפשרות ניצול אנרגיית השמש לזירוז תגובות כימיות חשובות, כגון יצירת מימן מפירוק מים ולכידת דו תחמוצת הפחמן מהאוויר.
מנכ"לית קרן וולף , רעות ינון ברמן , אמרה: "הפרס האמיתי הוא ההכרה, ההוקרה, הדיפלומה והחיבוק האוהב מהאקדמיה. להיות מועמד לפרס זה כבוד והבעת אמון ענקית של המוסד שמגיש אותם ורואה במועמד שלו כהבטחה גדולה. קבלת הפרס הינה שלב משמעותי בהתפתחות האישית במסלול האקדמי. אנו עדים להישגיהם המרשימים של מקבלי הפרס לאורך השנים שרבים מהם מכהנים כיום בתפקידי מפתח בהובלת המחקר המדעי בישראל ובעולם".
פרסי קריל ניתנים לחוקרים צעירים ומבטיחים אשר הוכיחו הצטיינות במחקר המדעי. מאז שנת 2005, מידי שנה, מוענקים בישראל כ- 10 פרסים בתחומי המדעים המדויקים, מדעי החיים, רפואה, חקלאות והנדסה. הזוכים נבחרים על ידי ועדת שיפוט מטעם קרן וולף מתוך רשימה ארוכה של חוקרות וחוקרים מצטיינים שהוגשו על ידי האוניברסיטאות בישראל. הבחירה בזוכים ובזוכות נעשית על פי קריטריונים של הצטיינות, נושא המחקר וחשיבותו. עד כה הוענק הפרס ל-131 חוקרות וחוקרים.
המועמדים והמועמדות, חברי סגל בדרגת מרצה או מרצה בכיר, שעדיין לא קיבלו קביעות, מוגשים לוועדות השיפוט ע"י אוניברסיטאות המחקר בארץ. מועמדים ומועמדות שהמוסד מאמין ורואה בהם כחוקרים המבטיחים הבאים. הפרס נחשב כפרס וולף לחוקרים צעירים ומכאן יוקרתו והוא מהווה שלב משמעותי במסלול התפתחות האקדמי. הפרסים ממומנים מעזבונו של התורם אברהם הירש קריל שלנגר (1912-2007) יליד גרמניה שהיגר עם רעייתו לדרום אמריקה ב-1938 והקים שם מפעל טקסטיל. קריל היה פעיל בקהילת יהודים יוצאי גרמניה ותומך נלהב במדינת ישראל.
ברכות לזוכים!
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]