כך דוקטורנטים בבן גוריון הופכים מחקר אקדמי לסטארטאפים
18.12.24 / 17:00
המדע פוגש את היזמות: הפוסט-דוקטורנטים של אוניברסיטת בן-גוריון ממציאים את העתיד
שנים של מחקר מעמיק, פיתוח רעיונות פורצי דרך והשגת תוצאות מרשימות הם רק חלק מעולמם של דוקטורנטים ופוסט-דוקטורנטים. אך פעמים רבות, תגליות אלו נותרות בגבולות האקדמיה ואינן מגיעות לתעשייה או לשוק המסחרי. האתגר במעבר הזה הוא עצום – שינוי תפיסתי, ניצול הזדמנויות ומציאת הדרך להפוך רעיון מחקרי למיזם בעל ערך ממשי בעולם.
דווקא בשל כך, השנה בלטו הישגיהם של שישה פוסט-דוקטורנטים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, אשר לקחו חלק בתוכנית "פוסט-דוק יזמי" של משרד המדע, החדשנות והטכנולוגיה. במסגרת התוכנית, זכו המשתתפים למלגה בסך 100,000 שקלים שהעניקה להם את ההזדמנות להפוך חלום למציאות ולהוציא את רעיונותיהם לאור.
תוכנית שמחברת בין מחקר לחדשנות
תוכנית "פוסט-דוק יזמי" הושקה בשנה שעברה ומיועדת לדוקטורנטים מצטיינים בתחומי המדעים, ההנדסה והרפואה. המטרה: להעניק להם שנה נוספת להמשך מחקרם, אך בשונה משנים קודמות – להתמקד בשנה זו בהפיכת הממצאים האקדמיים למיזם עסקי ממשי.
בשנה השנייה של התוכנית נבחרו 14 דוקטורנטים מצטיינים, מתוכם שישה מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. המיזמים שהוצגו במסגרת התוכנית היו פורצי דרך בתחומי הפארמה, המדיקל, האנרגיה והביו-קונברג'נס. בין המיזמים: אף מלאכותי מבוסס ננו-חלקיקים שיכול לזהות זיהומים חיידקיים במזון, רובוט כירורגי שמסוגל לנוע בתוך המעי ולבצע פרוצדורות מדויקות, מערכת חכמה לזיהוי כאב והתאמת מינון משככי כאבים, ומשחה חדשנית המבוססת על יוגורט לריפוי יעיל ומהיר של פצעים.
תהליך שמוביל לשינוי
במסגרת התוכנית, המשתתפים השתתפו בקורסים מעשיים במרכז היזמות של אוניברסיטת בן-גוריון ובאקסלרטור Oazis, שם למדו כיצד להפוך רעיונות מחקריים למוצרים מסחריים. "הסטודנטים הגיעו עם רעיונות מבוססים על מחקר פורץ דרך, אך חסרה להם ההיכרות עם המנגנונים שהופכים מחקר לכדי הצלחה עסקית," סיפר דניאל וייל, מנהל האקסלרטור. "במהלך השנה הם למדו לבחון את הפוטנציאל העסקי, לפתח חשיבה יזמית ולבנות תוכנית פעולה שתהפוך את המחקר למוצר ממשי."
אחת הדוגמאות להצלחה היא זו של ד"ר ניצן שאולוף מהמחלקה לכימיה באוניברסיטת בן-גוריון. "התוכנית נתנה לי את הכלים לפתח את המחקר שלי לכדי עסק אמיתי," הוא שיתף. "לא רק שיכולתי לבצע התאמות לשווקים רלוונטיים, אלא גם הצלחתי לגייס השקעה ראשונית שתסייע לנו להמשיך ולהפוך את המיזם למציאות."
שותפים לעתיד
בסיום התוכנית, הציגו המלגאים את מיזמיהם בפני נציגי רשות החדשנות, מובילי חממות עסקיות בארץ ושרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, ח"כ גילה גמליאל. המעמד הזה היווה הזדמנות משמעותית ליצירת קשרים עם שותפים פוטנציאליים ולקבלת משוב מקצועי על הפרויקטים.
אבי רווה, מנהל התוכנית מטעם משרד המדע, החדשנות והטכנולוגיה, סיכם את ההישגים: "השנה יצאנו עם תוצרים מרשימים שמדגישים כיצד מדע יכול להיות מנוע לצמיחה כלכלית וחדשנות טכנולוגית. המשתתפים הצליחו לא רק ליצור מוצרים פורצי דרך אלא גם לבנות קשרים משמעותיים עם גורמים עסקיים. מדובר בהזדמנות יוצאת דופן המשלבת בין האקדמיה ליזמות."
מבט לעתיד
תוכנית "פוסט-דוק יזמי" היא חלק מהמאמץ המתמשך של משרד המדע לקדם חדשנות בישראל ולעודד את דור העתיד להוביל את תעשיות ההייטק והטכנולוגיה של המחר. בשנתה הבאה של התוכנית צפויים להצטרף דוקטורנטים נוספים, וכל אחד מהם עשוי להיות זה שיביא לשינוי בתעשיית הבריאות, האנרגיה והטכנולוגיה. עבור המשתתפים, זו לא רק הזדמנות – זו קרש קפיצה לעולם היזמות.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]