על קשיבות וחירות*
17.03.21 / 20:18
חג הפסח מכונה גם חג החירות, והעיסוק בסוגייה חשובה תמיד רלוונטי. כשבאים לעסוק בשאלת החירות, עלינו להתחיל בשאלה מהי בעצם חירות, או במילותיו של ברי סחרוף: "כולם רוצים להיות חופשים, אבל ממה, אלוהים, ממה?". תשובה ברוח הזן (שעליו מתבססת הקשיבות) תהיה שהחירות היחידה שאנו יכולים לבקש לעצמנו היא החירות מלהיות עבדים להרגלים, לתפיסות מקובעות ולרצונות הבלתי פוסקים שלנו... רק כאשר אנחנו משתחררים מכל אלה, אנחנו יכולים להיות משוחררים לחוות את הרגע הזה, בכל רגע מחדש.
אחת הדרכים לעשות זאת הינה לתרגל באופן קבוע ויום יומי מדיטציה. מיינדפולנס הינה סוג של מדיטציה אשר מלמדת ומאמנת אותנו להיות פתוחים ומחוייבים לרגע הנוכחי ולמה שקורה כאן ועכשיו. התרגול מבוסס על ההכרה שהרגע הזה הוא למעשה הדבר היחיד שיש לנו, שכן העבר – כבר איננו, ואילו העתיד טרם התרחש.
בתחילת החודש פתחנו במחוז דרום סדנא שנייה של מיינדפולנס לעובדי הכללית. הסדנא, שאורכה כשמונה מפגשים, מלמדת את יסודות הקשיבות, אשר עוסקים בדיוק בכך - התבוננות בדפוסי חשיבה והתנהגות שמקבעים אותנו ומאפשרת לנו להשתחרר, להיפתח ולהתמסר לרגע הזה, ממש כאן ועכשיו.
כאשר אנחנו מצליחים להניח בצד (ולו לרגע קט) את מחשבותינו על מה שקרה לנו היום, את דיעותינו המגובשות על עצמנו ועל העולם, ואת תוכניותינו לעתיד, אנחנו חווים רגעים של חופש ושחרור, ויכולים להיות מחוברים לגוף ולנשימה שלנו ברגע ההווה.
נסיים במילותיה של המשוררת לאה גולדברג, שגם היא התייחסה לחופש מעריצותם של ההרגלים והדפוסים שמקבעים אותנו – " למדני אלוהי/ ברך והתפלל / על סוד עלה קמל / על נוגה פרי בשל / על החירות הזאת / לנשום לחוש לראות / לדעת לייחל להיכשל... לבל יהי יומי/ עליי כתמול שלשום / לבל יהי עליי / יומי הרגל".
טיפ קטן לסיום – ממש עכשיו, ברגע שסיימנו לקרוא, לפני שממשיכים הלאה. לעצור, לעצום עיניים ולקחת שלוש נשימות עמוקות ואיטיות. לשים לב לתחושות בגוף, לשים לב מה אנחנו מרגישים, ולפני שפוקחים עיניים לומר לעצמנו שניקח איתנו להמשך היום את התחושה הזו של נוכחות וערות למתרחש - בפנים ובחוץ.
שיהיה לכולנו חג חירות חופשי ומשוחרר
איתי
איתי פרוזינין, מנחה סדנאת מיינפולנס ועו״ס כללית, דרום
*תרגום המונח Mindfulness
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]