לכבוד יום הכליה הבינלאומי: עצות זהב לשמירה על תפקוד תקין וטוב של הכליות
12.03.23 / 13:56
במהלך השבוע האחרון צוין יום הכיליה הבינלאומי שמטרתו הגברת המודעות למחלות כליות כרוניות העלולות לסכן חיים. אז מה זה אומר לסבול ממחלת כליות? מעיין רצון, דיאטנית קלינית-נפרולוגיה מיחידת התזונה של כללית בדרום, המלווה מטופלים הסובלים מאי ספיקת כליות בעצות זהב לשמירה על תפקודן התקין של הכליות
4 שעות X 3 פעמים בשבוע X 52 שבועות בשנה. בגשם, בשלג, באובך, בחמסין, במצב ביטחוני רעוע, ברעידת אדמה , בחולשה ובחולי. מטופלי דיאליזה יגיעו למכון הדיאליזה לקבל טיפול כי בלעדיו אין חיים.
ובכן, לצידנו כ-6990 מטופלים בדיאליזה (נכון לשנת 2021 לפי נתוני הרישום הלאומי לדיאליזה מטעם משרד הבריאות), שהכליות שלהם אינן עובדות וזקוקים לטיפול כלייתי חליפי הכולל לא רק את מכונת הדיאליזה אלא גם ריבוי תרופות כדי לנסות ולחקות את תפקידיו החשובים של האיבר האמתי.
כמו בהרבה מחלות כרוניות של העולם המודרני כשתפקוד הכליות יורד לא בהכרח מרגישים זאת – זה לא כואב, אין סימן כחול ואין חום, זה פשוט נפגע ונפגע ומדרדר.
תשאירו את המזון המעובד בחוץ
אם הייתם יודעים מה המזון הקנוי עבר עד שהוא הגיע לצלחת, או לחלופין מה אורך רשימת הרכיבים ששולבו במוצר, חלקם אפילו לא כתובים כי רק נעזרו בהם בשלבי העיבוד, הייתם בוודאי עוצרים לחשוב פעמיים.... המחקר מראה את ההשפעה של מזון מעובד ואולטרה-מעובד על עלייה בתחלואה.
אז כדאי לוותר על אוכל תעשייתי ולהעדיף בישול ביתי. יש היום הרבה מתכונים פשוטים ומהירים, המשלבים ירקות ופירות, אשר כמעט הכל אפשר להכין בכמות יחסית גדולה ולהקפיא לשימוש עתידי.
פחות מלח !
נכון שעל טעם וריח אין להתווכח, אך לצריכה עודפת של מלח כפי שיש לנו בתזונה המערבית, יש השלכות בריאותיות מזיקות כמו עלייה בלחץ דם ונזק לכליות.
גם כאן למזון מתועש יש את התפקיד הדרמטי ביותר בתוספת מלח לתזונה שלנו כך ששוב חזרנו לאוכל ביתי.
בנוסף, השתדלו להימנע מהוספת מלח לאוכל המוכן והעדיפו שימוש בתבלינים טהורים: אורגנו, סלרי, בזיליקום, פטרוזיליה , כוסברה יבשה , שום, בצל , פפריקה ועוד... שימו לב שגם אבקות מוכנות מכילות כמות גבוהה מאוד של נתרן (=מלח) ולכן לא כדאי להשתמש ביתר.
כיום עומד לרשותנו הסימון האדום על גבי מוצרים ארוזים שיעזור לכם לעשות את הבחירה הטובה יותר.
"צמחוני חכם"
אמצו יום אחד צמחוני בשבוע, יום שבו את המנה הבשרית יחליפו הקטניות המופלאות (אפונה / גרגרי חומוס / שעועית / עדשים / פולי סויה / טופו / פול ) העשירות בחלבון מן הצומח, בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.
אל תגזימו עם הבשר האדום
על פי הספרות המחקרית צריכת בשר אדום (בעיקר בקר, כבש, עגל, חזיר) נקשרת לסיכון מוגבר למחלות רבות וביניהן החמרה בתפקוד הכלייתי. משרד הבריאות הישראלי ממליץ על הגבלה של עד 300 גרם לשבוע (וכמובן לא כמנה אחת).
ירקות, ירקות, ירקות
שלבו בכל ארוחה מנת ירק אחת לפחות! מעבר לסיבים התזונתיים לויטמינים ולמינרלים, הירקות המרהיבים ביופיים מעניקים לנו בכל צבע איכות בריאותית והגנה מפני גורמי דלקת ותהליכי חימצון לא טובים בגוף.
שתיה של מים
אל תשכחו לשתות מים. הכוונה באמת לנוזל הבריא - מים / תה ירוק / חליטות / סודה (בלי מלח).
ותרו על המיצים הממותקים ותתרחקו ממשקאות אנרגיה מתועשים.
שתיה סדירה לאורך היום מסייעת לתפקוד הכליות (רק אל תגזימו בשתיית יתר). חשוב להתאים את השתייה לאורח החיים שלנו ולדרישות הגוף.
איזון סוכר
אזנו את הגלוקוז בדם. סוכרת, ובכלל סוכר לא מאוזן גם במצבי ביניים הם גורם סיכון דרמטי לבעיה כלייתית.
היו פעילים
אמצו שיגרת פעילות גופנית שבועית. כזו שאתם תתחייבו, תאהבו, ותתמידו בה!
מעין דייט שלכם עם עצמכם או חברים או קבוצה ועם הבריאות העתידית שלכם. שווה את המאמץ.
תורידו לחצים
קצב החיים המהיר ובייחוד במדינה לחוצה ותוססת כשלנו, מקשה עלינו לשמור על לחץ דם תקין ומגביר תהליכי דלקת הפוגעים במערכות הגוף. לכן, היו חכמים ותורידו רגל מהגז. תעשו משהו טוב למען עצמכם, תתרגלו מיינדפולנס ותרגילי נשימה, עסקו ביוגה או פשוט דעו לעשות עצירה יומית של 10 דקות לאתנחתא כלשהי שתיטיב עם הנפש שלכם.
זהירות – תוספים!
הימנעו מנטילת תוספי מזון / צמחים / תרופות שלא באישור איש מקצוע ובכל מקרה חשוב לוודא שיש פיקוח מתאים של משרד הבריאות או מינהל התרופות האמריקאי (ה- FDA ).
לסיכום, אם רק נדע לסייע למטופלינו, וגם לעצמנו, לשמור על האיבר המופלא הזה, להתנהל נכון באורח החיים שלנו, לאבחן בזמן ולקבל טיפול מתאים מוקדם ככל הניתן, נוכל להימנע מאי ספיקת כליות סופנית.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:ram@isnet.co.il