הגעתם לדוכן הפירות בסופר ודילגתם על האגסים? שווה שתחזרו אחורה
13.02.22 / 10:19
לאגסים יתרונות רבים – יעילים למערכת העיכול ומסייעים במניעת סוכרת מסוג 2 ועוד. עינת מזור בקר, דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת עם 5 יתרונות בריאים שכדאי לכם להכיר על הפרי הטעים
אגסים היו חלק מהרפואה העתיקה במשך מאות שנים. הם מילאו תפקידים שונים, מטיפול בדלקת, בעצירות ובהתאוששות מהנגאובר. אגסים זה אחד מסוגי הפירות שהוכחו כמפחיתים את הסיכויים להתפתחות סוכרת מסוג 2 ושבץ מוחי. 5 סיבות למה כדאי לכם לשלב אותם בתזונה היומית:
- נלחמים בדלקות
האגסים מכילים מרכיבים אנטי דלקתיים כולל נוגדי חמצון וויטמין c , המסייעים במניעת מחלות. הפלבונואידים (סוג של נוגדי חמצון)שקיימים באגסים נלחמים בדלקות, מחזקים את יכולתו של הגוף להילחם בזיהומים ומסייעים במניעת מחלות כמו סרטן, לחץ דם ומחלות בכבד. ויטמין c מסייע גם הוא במניעת מחלות שונות כמו הצטננות. עוד נמצא כי האגסים מכילים רכיבי אנטי-אייג'ינג, מסייעים בסילוק רעלים מהגוף, ובשמירה מפני הזדקנות העור.
- "ידידותיים" לסוכרתיים
מדד האינדקס הגליקמי (Glicemic Index-GI) המסורתי מדרג מזונות שונים ואת השפעתם על רמת הסוכר בדם בסולם של 1 עד 100. ככל שרמת ה-GI גבוהה יותר, כך המזון גורם לעלייה מהירה יותר של רמת הסוכר בדם והפוך.
אגסים מדורגים בין 20 ל-49 במדד האינדקס הגליקמי ולכן נחשבים כמזון עם מדד גליקמי נמוך. בשנים האחרונות מדד האינדקס הגליקמי אינו תקף כיוון שהוכח זה מכבר שלכל אדם יש את האינדקס הגליקמי שלו וכי קצב פירוק המזון לסוכר מושפע ממספר גורמים נוספים אליהם מדד זה לא מתייחס. יחד עם זאת, הניסיון בשטח עם סוכרתיים מראה כי אכילת אגס אחד ברגע נתון לא תעלה משמעותית או לא תעלה כמעט כלל את רמת הסוכר בדם.
ניתן לבחון זאת באמצעות מדידות סוכר לפני ואחרי אכילת האגס או בהסתכלות על שינוי רמות הסוכר במד סוכר רציף ללא דקירות. גם מחקרים שנעשו בנוגע לאכילת פירות והקשר לסוכרת מראים כי אין הצדקה להגביל אכילת פירות בקרב סוכרתיים אלא לבחון את כמות הפירות המתאימה לכל ארוחה על מנת שלא ייווצר עומס פחממתי משמעותי.
ההמלצה הרווחת לשלב חופן אגוזים או שקדים עם הפרי יכולה להתאים גם לאגס, שילוב שומן עם פרי/ פחמימה יכול לסייע בהפחתת האינדקס הגליקמי שלהם. אגסים וכן פירות נוספים הוכחו כמשפרים את התנגודת לאינסולין ובכך מסייעים במניעת סוכרת סוג 2.
- מסייעים בפעולת העיכול
האגס מכיל שני סוגים של סיבים תזונתיים המסייעים לתהליך עיכול תקין – בלתי מסיסים ומסיסים. הסיבים המסיסים קשורים גם בהורדת רמות הכולסטרול. צריכה גבוהה של סיבים תזונתיים מקושרת להפחתה בסיכון למחלות לב וסוכרת בהשוואה לתזונה דלה בסיבים תזונתיים. מחקרים אחרים הראו קשר בין צריכה גבוהה של סיבים מסיסים מפירות, ביניהם אגסים, קשורים בהפחתת הסיכון למחלות סרטן מסוימות. כמו כל הפירות והירקות, אגסים מכילים אשלגן אשר מקושר בהפחתת לחץ הדם.
- מכילים נוגדי חמצון
אגסים מכילים נוגדי חמצון שונים, ביניהם ויטמין C, הנחשב כנוגד חמצון הבולט ביותר המסייע במניעת מחלות לב. כמה מחקרים מצביעים על כך שהפיגמנטים שנותנים לאגסים את צבעם, הנקראים אנתוציאנינים, קשורים בהורדת הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2. כמות משמעותית של החומרים המזינים באגסים נמצאת בקליפה של הפרי, ולכן מומלץ לאכול אותו בצורתו המלאה (למעט ילדים קטנים או תינוקות עבורם הקליפה גסה וקשה ללעיסה).
- תחליף בריא לחטיף
המידע שקיים כיום לגבי יתרונות התזונה מהצומח הוא רב. אכלו את המזון השלם כפי שמגיע מהטבע והפחיתו עד כמה שניתן צריכת מזון מעובד. גם כתחליף למתוקים, ההעדפה תהיה תמיד לפרי על פני חטיף אנרגיה/ עוגות ועוגיות ועוד. אגסים עשויים לספק את הצורך במשהו מתוק תוך שהם מספקים יתרונות תזונתיים רבים. פירות הם חלק אחד מתזונה בריאה וחשוב לשלב אותם לצד מזונות מזינים אחרים כולל חלבונים, ירקות, קטניות, שומנים מן הצומח ועוד. תזונה מאוזנת המשלבת פריטים אלו תעזור לקבל את הוויטמינים, ושאר החומרים המזינים והמינרלים שהגוף זקוק להם.
לסיכום
ניתן לשלב אגסים כחלק מהתזונה היומית במתכונים רבים ושונים, החל מסלטים, טארטים וכנשנוש בריא כפרי שלם. אגסים הם מזון טעים וטבעי לשילוב בתזונה בריאה ועשויים לסייע במניעת סוכרת, מחלות כמו סרטן, בעיות מעיים ודלקות.
עינת מזור בקר, דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]