ביום שהתקבלה האבחנה - זאת סוכרת!
13.11.20 / 19:10
החודש הוא חודש המודעות לסוכרת, לכבוד זאת ובשל החשיבות הרבה להעלאת המודעות לנושא הבאנו לכם טור מיוחד מאת יאיר כוסף, עו"ס רפואי, מחנך סוכרת מרפאות ירוחם ודימונה כללית מחוז דרום
קבלת אבחנה של סוכרת מאלצת את האדם להתמודד עם הבנה שחייו עומדים להשתנות באופן משמעותי.
ניהול עצמי של הסוכרת מצריך רמת מחויבות גבוהה של האדם (ופעמים רבות גם של סביבתו) לטיפול הרפואי על כל רבדיו, בשל הכניסה למערכת לא מוכרת של כללים והתנהגויות אורח חיים בריא כאלו ואחרות.
שינוי כזה בחיים, עלול להוביל לתגובות רגשיות מעיקות כגון: בדידות, חרדה, קוצר רוח, מתח ודכדוך, ולכניסה לתקופת הסתגלות ולמידה של המחלה והטיפול. לרוב, תגובות אלו נורמליות ומותאמות למצב של אדם המתמודד עם אובדן הבריאות.
ישנם מקרים בהם התגובה הרגשית, תימשך זמן רב ואף תשפיע על תחומי תפקוד נוספים של האדם, במקרים כאלו כדאי לפנות לאיש מקצוע כעו"ס רפואי או איש בריאות הנפש אחר.
לצד זאת, חשוב לזכור שאחד ממרכיבי הטיפול בסוכרת הוא תשומת לב של האדם למצבו הרגשי וניסיון מתמשך להפחית ולווסת מתחים.
אנו יודעים שאדם עם סוכרת הנמצא במתח מתמשך או מצב רוח ירוד במיוחד, בין אם על רקע תעסוקתי ובין אם על רקע אישי-משפחתי, אדם כזה מתקשה יותר לאזן את ערכי הסוכר בדם, על אף הטיפול התרופתי ושאר מרכיבי הטיפול, בנוסף גם התקופה הזו שאנו נמצאים בה בחודשים האחרונים עם הקורונה מתאפיינת בחוסר וודאות מוגבר, דבר המשפיע על רמת המתח הבסיסית המלווה אותנו.
כדאי לנקוט בכמה אסטרטגיות התמודדות יעילות להפגת מתחים:
נשימה
נסו לקחת כמה רגעים ביום בהם אתם מרוכזים בנשימתכם, נישמו באופן מודע, נישמו נשימות איטיות וארוכות לפני שאתם יוצאים מהרכב, לפני כניסה למתחם העבודה שלכם וכדו'. נשימה עוזרת לנו להירגע ומשפרת את הריכוז שלנו.
תחזוקת הרגלי בריאות
ככל שמתח ועומס נפשי מתגברים כך בד"כ נפגעים הרגלי הבריאות שלנו. הביאו את ארוחת הצהריים לעבודה כדי למקסם אכילה בריאה, הגבילו השימוש באלכוהול, שמרו על שגרת שינה מספקת, בחרו פעילות גופנית שאתם אוהבים ומסוגלים להתמיד בה.
פעילות גופנית
תרגול אירובי חיוני להפחתת מתח. שקלו ללכת, לרכב על אופניים, לרוץ או לשחות. ישנם שפע של סרטוני הדרכה באימון אירובי או יוגה שניתן להיעזר בהם במרשתת.
חיבור חברתי
אחת מהשלכות השליליות של תקופת הקורונה היא ריחוק חברתי פיזי שנכפה עלינו.
דווקא בתקופה הזו וכדי להפחית את תחושת הבידוד החברתי נכון לפנות יותר אל המשפחה (למשל: ארוחה עם המשפחה המורחבת באמצעות מדיה דיגיטלית), החברים, הקולגות וקבוצות הקהילה אליה אתם משתייכים. ישנם שפע של פתרונות דיגיטליים לכך (זום, טימס, סקייפ, וואטסאפ ועוד) חיבור חברתי מהנה, נעים ומשמעותי, הוא חיוני לבריאות ורווחה הנפשית שלנו.
הפסקות בעבודה ובבית
בחרו לצאת ל-10 דקות הפסקה במהלך משמרת בעבודה, גם הליכה של 10 דקות באמצע היום נמצאה מרגיעה ומשפרת את הכוחות ואת הריכוז. תכננו את הזמן כשאתם בבית: אימון אירובי, ספר טוב, סרט או פלייליסט של המוזיקה האהובה עליכם. כל אלו עוזרים לנו להתמלא פיזית ורגשית.
התקופה הזו שאנו נמצאים בה, מצריכה מאיתנו יכולת לחשוב "מחוץ לקופסה" ולנסות כמה שיותר להגמיש את עצמנו למציאות שיכולה להשתנות בכל רגע, זה לא קל אך נזכור שהתקופה הזו זמנית ותעבור.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]