הערים החזקות: היכן מדורגת פיננסית באר שבע ביחס לערים הגדולות ברחבי הארץ?
09.10.18 / 11:34
חברת המידע דן אנד ברדסטריט פרסמה נתונים המעידים על חוסנה הפיננסי של העיר באר שבע ביחס לערים גדולות ברחבי הארץ. דן אנד ברדסטריט "דירוג הרשויות המקומיות מהווה שיקוף לפערים הקיימים בחברה הישראלית"
העיר באר שבע עוברת בשנים האחרונות תנופת פיתוח אדירה, אולם ביחס לערים הגדולות במרכז הארץ, עדיין קיימים פערים משמעותיים. מנתונים שמפרסמת חברת המידע דן אנד ברדסטריט לקראת הבחירות לרשויות המקומיות, עולה כי באר שבע מדורגת נמוך מבחינת איתנותה הפיננסית ביחס לערים הגדולות במרכז הארץ.
דירוג הרשויות המקומיות של דן אנד ברדסטריט לשנת 2018 מקיף 77 רשויות בישראל ומבוסס על 5 פרמטרים המעידים על חוסנה הפיננסי והעסקי של הרשות המקומית – גירעון תקציבי, שיעור גביית ארנונה, דירוג סוציו-אקונומי, יחס תושבים לעסקים ושיעור מענקים לסך תקציב רגיל. נתוני הדירוג מבוססים על מאגרי חברת המידע ונתוני משרד הפנים.
היכן מדורגת באר שבע ביחס לערים הגדולות ברחבי הארץ?
מבין תשע הערים הגדולות שנבחנו, בהן יותר מ-200 אלף תושבים, עיריית ת"א ממשיכה לשמור על מיקומה הראשון מבין הערים האיתנות בארץ, במקום השני העיר חולון, במקום השלישי ראשון לציון, במקום הרביעי פתח תקווה, ובמקום החמישי באר שבע.
לא סתם מדורגת תל אביב כעיר האיתנה ביותר. דירוגה הסוציו-אקונומי עומד על 8 לעומת 5 בבאר שבע, ואם מחשבים את ההכנסות לשנת 2016, לעיריית תל אביב כפי שלושה יותר הכנסות מאשר לעיריית באר שבע, וגם מספר התושבים בה גדול יותר מפי שניים – יותר מחצי מיליון תושבים בתל אביב לעומת כ-220 אלף תושבים בלבד בבאר שבע.
מבחינת שיעור המענקים לסך התקציב, שיעור המענקים של באר שבע עומד על 0.2% בלבד מהתקציב הרגיל, כמו בתל אביב, שדירוגה ואיתנותה גבוהה הרבה יותר. לבטח שיעור מענקים גבוה יותר לבאר שבע, היה מסייע לאיתנותה הפיננסית, כך שהייתה צריכה להסתמך פחות על הכנסות מארנונה ומהתושבים. בעניין זה, שיעור גביית הארנונה של באר שבע ותל אביב דומה – 93%-94%. בהתייחס לתקציב, הגירעון של עיריית באר שבע (0.1%) נמוך יותר מזה של תל אביב (0.2%).
ואולי הדבר המדאיג ביותר הוא יחס תושבים לעסקים בעיר באר שבע, כפי שמסבירים בחברת המידע "הפרמטר מעיד על רמת הפיתוח העסקי בעיר ועל אפשרויות התעסוקה בה. ככל שהיחס נמוך יותר, התוצאה טובה יותר ומעידה על מס' גבוה יותר של עסקים בעיר פר תושב".
בעניין זה ניתן לראות כי יחס תושבים לעסקים בבאר שבע עומד על 1:14, כלומר 14 תושבים שמתחרים על כל מקום עבודה בעסק, לעומת יחס של 1:4 בלבד בתל אביב. חוסר התעסוקה היחסי הוא ללא ספק אחד הגורמים להגירה שלילית של תושבים רבים מחוץ לבאר שבע אל אזור גוש דן, ומהווה קוץ עמוק בתדמיתה של בירת הנגב.
אך לא מדובר במאפיין של בירת הנגב בלבד, מסבירה אפרת שגב, סמנכ"ל הפיתוח העסקי בדן אנד ברדסטריט ישראל: "דירוג הרשויות המקומיות מהווה שיקוף לפערים הקיימים בחברה הישראלית. ניתן לראות שערי הפריפריה וכן הערים מהמגזר החרדי והערבי ממוקמות בחלק התחתון של הדירוג, בעוד שהערים המשגשגות הן אלו הנהנות מקרבה למרכז ואיתה גם נגישות גבוהה לתשתיות, השכלה, ותעסוקה, אשר מסייעים ליציבות העסקים בהן, לפיתוח העירוני ולרמת החיים של התושבים".
אולם לפני שחורצים את גורלה של באר שבע, לא ניתן להתעלם מהשינוי שעברה העיר בשנים האחרונות, עם מרכזי קניות ובילוי וכמובן בתחום ההייטק. יש להמשיך ולפתח את באר שבע ואזור הנגב, לייצר אפשרויות תעסוקה רבות שאינן רק במרכזי קניות, לצד חינוך איכותי, אפשרויות בילוי ופנאי, הייטק, דיור בר השגה ומוקדי משיכה נוספים לזוגות צעירים. זאת על מנת להפוך את המגמות השליליות, ולהביא את המאפיינים החיוביים של מרכז הארץ, לבאר שבע.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]