"כיום אני חזק יותר מתמיד- בחרתי בחיים"
15.10.20 / 17:47
אייל זיגרון תושב באר שבע והלום קרב, הצטלם לתערוכה מרגשת למען נפגעי פוסט טראומה, לצד אחמ"ים וסלבס, אותה יזמה הפרסומאית יערית שושן- סבג עבור 'עמותת שותפות מגן ישראלית'. זיגרון סיפר ל'באר שבע נט': "בפן האישי שילמתי מחיר יקר"
"כתוצאה מתופעות הפוסט טראומה המלוות אותי מהשירות הצבאי. עד היום אני נאלץ להתמודד עם קשיים מטורפים, אך כיום אני חזק יותר מתמיד- בחרתי בחיים", אלו הן מילותיו המרגשות של אייל זיגרון, יליד ותושב באר שבע בן 50, הלום קרב, אשר הצטלם לתערוכה מרגשת למען נפגעי פוסט טראומה והלומי קרב במערכות הביטחון, אותה יזמה הפרסומאית יערית שושן- סבג עבור 'עמותת שותפות מגן ישראלית'.
התערוכה שהייתה אמורה להיפתח כבר במהלך חודש ספטמבר הועלתה במלואה לאתר האון ליין של עמותת שותפות מגן ישראלית עקב הסגר, שם יכול לצפות בה הקהל הרחב ללא תשלום ולרכוש את היצירות השונות, שכספן ישמש תרומה עבור המשך פעילותה החשובה של העמותה. למען התערוכה גייסו בהתנדבות 30 סלבריטאים ואח"מים ישראלים מובילים, שהצטלמו כל אחד עם נפגעי פוסט טראומה והלומי קרב אל מול עדשות המצלמה של הצלמים המובילים והידועים בישראל, על מנת להעלות מודעות לנושא הכאוב בחברה הישראלית והשגת שינוי חוקתי.
זיגרון, המתמודד עם תופעות פוסט טראומה עקב שירותו הצבאי כלוחם ביחידות מובחרות רבות במהלך עשרים שנות שירות בקבע, בניהן כמפעיל צמ"ה קדמי בהנדסה קרבית, בפיקוד צפון ודרום, בחטיבה 769 ובלבנון, ובפיקוד מרכז בפרוץ האינתיפדה השנייה ובמבצע חומת מגן. הוא עמד מול עדשת המצלמה של ורז רוזן יחד עם עמי כץ, מנכ"ל מוז"א בתל אביב. "נושא הפוסט טראומה שלי מלווה אותי יום יום שעה שעה ובעיקר בלילות... לילות עם מעט מאוד שעות שינה ובפן האישי והמשפחתי שלי שילמתי מחיר יקר מאוד", סיפר ל'באר שבע נט' אייל על הקושי איתו הוא מתמודד, "לאחר שהתחלתי לקבל טיפול חדשני בחמש השנים האחרונות העזתי להגיד שאני סובל מהלם קרב. מאז התחלתי לעזור להלומי קרב אחרים".
מקשיבים לנפש של הלומי הקרב
תופעת הלומי הקרב, הידועה גם בשם "תגובת קרב" היא תגובה פוסט טראומטית לאירוע שהתרחש בזמן פעילות מבצעית- מלחמתית. בישראל קיימים מעל ל-5,000 אנשים המוגדרים הלומי קרב, אשר לרוב נראים בריאים לחלוטין מבחינה גופנית, אך סובלים מתופעות נפשיות שונות המהדהדות שנים רבות אל תוך חייהם האזרחיים ופוגעות בתפקודם היומיומי. מחקרים קובעים כי 16% מכלל המשתתפים במלחמות ואירועים קרביים שונים יפתחו הפרעת דחק פוסט טראומטית. כיום רק 3% מהלוחמים והלוחמות מוכרים באגף השיקום במשרד הביטחון כהלומי קרב וזוכים להכרה וטיפול ראוי.
התופעות מהן סובלים הלומי הקרב מתבטאות בדרכים שונות המשפיעות על תפקודם היומיומי, כדוגמת סיוטים חוזרים והתקפי חרדה קשים ומשתקים. מעטים מהלומי הקרב זוכים כיום להכרה במצבם ולטיפול הולם, שמאפשר להם לשוב ולחיות חיים מלאים ולהשתלב בחברה באופן פעיל ומלא, לחזור למעגל העבודה, ליצור קשרים חברתיים, להקים משפחות ולחיות את חייהם באופן יציב ותקין. רבים מאלו שאינם מטופלים קורסים תחת מצוקתם המסתתרת בשכבות העמוקות של הנפש ומתקשים להשתקם ממנה.
אתה מספר שאתה חווה קשיים רבים, אז מה בכל זאת גורם לך להמשיך ולא לוותר?
"מה שמחזיק אותי זה האהבה שלי לילדים שלי והרצון שלי שימשיכו להיות גאים באבא שלהם בדיוק כמו שהיו גאים בי כשהייתי בצבא. אני עוסק בהתנדבות עם נכים ובעשיה של יזמות נדל״ן".
ספר בקצרה על החוויות שלך מהצילומים לתערוכה
"הייתה לי חוויה טובה ומרגשת לראות את כולם נרתמים למשימה ולקידום המודעות להלומי הקרב. אני מאמין בפרויקט מאוד ומודה ליערית שושן שצירפה אותי למיזם ולכל האנשים הטובים שהצטרפו לפרויקט".
מה המסר שהיית רוצה להעביר לקוראים הבאר שבעים?
"שערך החיים והחברות קודמים לכול! חשוב שתהיה יותר אהבת חינם והכי חשוב סבלנות וסובלנות כלפי האחר ובכלל, חשוב לדעת להקשיב לאחר".
בין האח"מים והסלבים המובילים בישראל שהתגייסו לתערוכה אפשר למצוא את נשיא המדינה ראובן ריבלין, שר החוץ גבי אשכנזי, נפתלי בנט, השחקנית רונה לי שמעון, לוסי האריש, אברי גלעד, הזמר איתי לוי, רוית אסף, נטע גרטי, המוזיקאי והשחקן צחי הלוי, מורן אטיאס, זיו שילון, עופר שלח ורבים נוספים. כל אחד מהמשתתפים עמד מול עדשת המצלמה כשהוא מצולם עם נפגע פוסט טראומה בתמונה המנסה לספר בפריים בודד את סיפורו האישי של הנפגע.
כך צולמה השחקנית רונה לי שמעון יחדיו עם שיר פלד, המסתערבת הראשונה בצה"ל, מול עדשתו של הצלם שי יחזקאל. השחקן והדוגמן דין מירושניקוב, ששירת בעצמו ביחידת שייטת 13 של חיל הים, נפצע בפעילות חשאית ומוגדר בעצמו כנכה צה"ל, לאחר שנותח ביד שמאל וכמעט איבד את ראייתו בעין ימין ונדרש לחודשים ארוכים של פיזיותרפיה ושיקום נפשי, הצטלם יחדיו עם הלום הקרב עומר מידן, ששירת כמפקד פלוגה בגדוד 13 של גולני במהלך מלחמת צוק איתן. גם נשיא המדינה ראובן ריבלין ושר החוץ גבי אשכנזי פינו מזמנם בכדי לתרום לפרויקט. נשיא המדינה הצטלם יחדיו עם הלום הקרב ליאור ניר, שצילם בעצמו את התמונה ומוגדר כהלום קרב לאחר שנפצע בראשו במהלך מלחמת לבנון השנייה וכמעט איבד את ראייתו. אשכנזי צולם עם שחר קנאפו, לשעבר חייל ביחידת הצנחנים שהשתתף במבצעי עמוד ענן, שובו אחים ובצוק איתן.
"התערוכה עליה עמלנו חודשים רבים, בה כל המשתתפים התגייסו באופן מיידי בהתנדבות מלאה, נוצרה על מנת להביא שינוי חברתי וחוקתי למען הלומי הקרב, פצועי פוסט טראומה ובני משפחותיהם, כמו גם להעלות את הנושא על סדר היום הציבורי ולגייס כספים באמצעות מכירת הצילומים למען המשך פעילותה המבורכת והכל כך חשובה של העמותה", אמרה שושן- סבג, "בישראל נדרשים כלל האזרחים לשירות חובה וראוי שהמדינה תדאג להם גם לאחר השירות והטראומות שחוו במהלכו על מנת שיוכלו לחזור לחברה כאזרחים מתפקדים, בריאים ותורמים. פציעה בנפשו של אדם עלולה להשפיע על תפקודו לעיתים יותר מפגיעה פיזית ועל המדינה להכיר בכך ולמלא את חובתה".
.
לכניסה לתערוכה: https://bit.ly/2RTRdkL
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]