תחקיר באר שבע נט: מדוע העירייה מסתירה את נתוני האכיפה של סיירת הביטחון?
28.10.24 / 12:09
שלושה שבועות עברו מאז הפיגוע הנוראי בתחנה המרכזית בבאר שבע ורבים מתושבי העיר מודים בשיחות עם באר שבע נט, כי כבר תקופה ארוכה שהביטחון האישי התערער בצורה משמעותית. בעוד במשטרה מציגים נתונים מרשימים על הורדת הפשיעה, כל מידע אודות פעילות סיירת הביטחון - עליה תושבי העיר משלמים מס חודשי, הינו לוט בערפל. מה מנסים להסתיר בעירייה? יצאנו לבדוק
שנתיים ומספר חודשים עברו מאז הוקמה סיירת הביטחון המקומית של עיריית באר שבע. הקמתה של הסיירת לוותה בהמון סימני שאלה, כאשר הטענה העיקרית שעלתה נגעה כמובן"היטל שמירה", שנגבה מכל תושב באמצעות חשבון הארנונה הנשלח מידי חודשיים לכל בתי האב והעסקים בעיר. בזמנו, הוקמה הסיירת כצורך ממשי לאור עלייה חריגה וממושכת ברמת הפשיעה כאן בבירת הנגב, כאשר הביטחון האישי של התושבים התערער בצורה מטלטלטת.
בין השירותים שממומנים ע"י היטל השמירה ניתן למצוא את סיירת הביטחון אשר פועלת 24/7 ומטרתה להגביר את הסדר הציבורי ואת תחושת הביטחון בקרב התושבים ובאי העיר במרחב הציבורי והפרטי, הפעלת סיירי ביטחון על אופנועים וניידות סיור ייעודיים, תפעול מוקד ביטחון שעוסק בביטחון אישי ומחובר למצלמות המוצבות ברחבי העיר ולמערכות ביטחון נוספות, הקמת תחנות שיטור קבועות ונקודות פיקוח בשכונות העיר, התקנת מצלמות אבטחה נוספות במרחב הציבורי, חיזוק הקשר והשת"פ עם משטרת ישראל והרחבת פרויקט "משמר השכונה" שיכלול הגדלת מערך המתנדבים בכדי להגביר את בולטות ונוכחות צוותי השמירה והאבטחה במרחב הציבורי.
אך נדמה כי למרות הפעלת השירותים הללו, ממשיכות השכונות הוותיקות בבאר שבע "לככב" לרעה ברמה הארצית בכל קטגוריות הפשיעה האפשריות. הדבר מתבטא היטב בנתוני הפשיעה לפי שכונות שפרסם אתר מדלן בחודש יולי האחרון, בהן בלטו ברמה הארצית מספר שכונות בבאר שבע (ישנות וחדשות כאחד השכונות) בכל הקשור לגניבות רכב, תקיפה, עבירות רכוש, עבירות הסמים, פריצות לבתים ועבירות מין.
מעבר לכך, אנו במערכת האתר סיקרנו את פגישות סיירת הביטחון עם התושבים בשכונות ג' וד' שנחשבות לבעייתיות במיוחד, כאשר מהפגישות עלתה תמונה כי לא חל שיפור בתחושת הביטחון של התושבים, למרות אותם שירותי ביטחון שונים שהחלו לפעול בשכונות לרבות מוקד הביטחון, סיירת הביטחון, מרכז שיטור עירוני וכד'.
הכתבה הקודמת שערכנו בנושא, בה סקרנו את פעילותה של סיירת הביטחון לציון שנה להקמתה, התפרסמה לפני ה-7 באוקטובר. מאז, מים רבים עברו בנהר והביטחון האישי של תושבי העיר, שנתלה גם כך על חוט השיערה - ספג מכה קשה במיוחד. העיר באר שבע עצמה איבדה רבים מבניה ובנותיה, לא מעט מהם אנשי כוחות הביטחון, שיצאו באותו בוקר נוראי וקיפחו את חייהם כדי להציל בני אדם.
משטרת באר שבע, הצליחה במידה מסויימת להחזיר לחיקה את הכבוד של תושבי העיר - הן בעזרת תקשור ודברור פעולותיה בשטח ובין אם בעזרת נתונים אשר פתוחים לציבור הרחב וממחישים את האופן בו הפשיעה בעיר ירדה בכ-40 אחוז, כך לפחות לטענת המשטרה. בתוך כך, תושבי העיר נראה כי כבר התרגלו לסיירת הביטחון ולקחו כמובן מאליו את פעילותה, ללא כל תהייה האם בפועל היא אכן עוזרת או לא לשמירה ממשית על הביטחון האישי. אירוע אחד שהתרחש לפני שלושה שבועות, פתח מחדש פצעים ישנים ורבים מהתושבים לא יכלו שלא לשטוף את מערכת האתר בתלונות על כך שתחושת הביטחון חזרה מספר צעדים אחורה.
אותו אירוע התרחש בבוקר ה-6 באוקטובר, אז נכנס המחבל הרצחני מחורה אל התחנה המרכזית בעיר, רצח את סמ"ש שירה חיה סוסליק ז״ל ופצע 10 בני אדם נוספים. הוא חוסל בתוך שניות ספורות ובמשטרה מיהרו לטהר את השטח בניסיון לשלילת מפגע נוסף. מאז, כאשר מתהלכים ברחובות העיר, קשה שלא להבחין בתחושת הפאניקה השוררת ברחובות. בעקבות האירוע, החלו רבים מהתושבים לתהות איך יחידת הסיור העירוני סייעה מאז שהוקמה להתמודד עם איומים ביטחוניים?
ובכן, נגיד כי לסיירת הביטחון לכשעצמה היו מאז הקמתה כלים מוגבלים בכל הקשור לאכיפה, נושא אותו סיקרנו בהרחבה כאן בבאר שבע נט. עם זאת, לפני כחודש וחצי חתם השר לביטחון פנים, איתרמ בן גביר - על צו לפיו עובדי ביטחון בבאר שבע יוכלו לבצע חיפושים ב-22 אתרים ברחבי העיר, כולל מגרשי ספורט, מתנ"סים, מוסדות חינוך ומרכזים קהילתיים. כאמור, מדובר בצו חריג - המאושר כאן בבירת הנגב בלבד, והציפייה בקרב התושבים היא כי גם הסיירת תפעל בהתאם.
ועדיין, אנחנו במערכת האתר לא התעלמנו מדאגת התושבים ופנינו לעיריית באר שבע לאור תחושות שעולות מהתושבים כי יחידת הביטחון העירונית לא מסייעת להם לתחושת הביטחון ולנוכח האירוע הקשה שהתרחש בתחנה המרכזית, תהינו אם יוכלו לשתף אותנו בסטטיסטיקות שיעלו את אמון הציבור בנחיצות היחידה.
ניסינו לברר אל מול העירייה, כמה מקרים טופלו בשנה האחרונה, כמה מהם הועברו להמשך טיפול משטרתי ובנוסף - באילו נושאים נפתחו הקריאות שטופלו, בין אם אלו פריצות לרכב, אלימות, שוטטות ועוד. עוד לפני שפנינו, חשבנו כאן בבאר שבע נט כי העירייה תשמח לשתף נתונים אלו. חשבנו בתמימות אמיתית כי בעירייה מחזיקים בנתונים סטטיסטיים רלוונטים אותם הם יישמחו לשתף על מנת לייצר שקיפות לאזרח שמשלם מכיסו על פעילותה של אותה סיירת.
מעבר לכך, ניסינו לברר עם עיריית באר שבע כמה מהאירועים המדווחים הועברו לטיפול משטרתי, שכן הרי היחידה העירונית לא יכולה לערוב שהמשטרה תפתח תיק ותעמיד לדין את אותם חשודים. אז ניסינו, פנינו והמתנו שבועיים לתשובה על מנת לקבל את ''הנתונים המלאים'', כך לפי עיריית באר שבע. בינתיים, ברשתות החברתיות הזעם של תושבי העיר החל לבעבע וניכר כיום, נכון לכתיבת שורות אלו, כי יש מי שרוצה לקבל תשובות ברורות לאן הולך כספו.
ובכן, פנינו לעיריית באר שבע ולמרות בקשתנו לשקיפות ונתונים מהימנים, בעירייה בחרו להגיב בצורה לא ברורה וללא מתן ממשי של מידע. לעומת זאת, הציגה העירייה בתגובה נתונים משטרתיים אודות הפשיעה, אשר אלו כך או כך חשופים לציבור ברשת. זוהי תגובת העירייה כפי שהובאה לידי באר שבע נט:
''ראשית יודגש, הפיגוע הרצחני המתועב ב-6/10 אירע בסניף מסעדת מקדונלד'ס במתחם התחנה המרכזית, מדובר בשטח פרטי''.
''סיירת הביטחון פועלת בשיתוף פעולה עם משטרת ישראל, הפיקוח העירוני ומוקד הביטחון של העירייה ונותנת מענה מידי, 24/7. במהלך השנה האחרונה טיפלה הסיירת באלפי אירועים ברחבי העיר, ביום ובלילה. על פי תחנת משטרת ב"ש שנת 2024 היא שנת מפנה בה חלו תמורות משמעותיות בנתונים, הגדולות ביותר בשנים האחרונות, מה שהביא בין היתר לירידות במאפייני הפשיעה. בשנה זו נרשמה ירידה חדה של 40% בעבירות הרכוש והאלימות בעיר, מדובר בכ-726 עבירות פחות. לצד זאת, ישנה עלייה משמעותית של הגשת כתבי אישום ביחס לשנה שעברה''.
''סיירת הביטחון לה יש חלק נכבד בהצלחה כוללת עשרות סיירים מיומנים (יוצאי סיירות, יחידות קרביות, משטרה ומג"ב) על אופנועי דו"ש, ניידות, ריינג'רים בשטח, ריידרים חשמליים ולאחרונה אף החל שימוש ברחפנים בהתאם לצורך. הסיירת מתמקדת במשימת הגברת הביטחון האישי ושמירה על הסדר הציבורי''.
''הסיירים מסתייעים במצלמות הפרוסות ברחבי העיר, המשדרות למוקד העירוני. המוקד המתקדם מאויש בתצפיתנים מקצועיים ופועל כמרכז שליטה של כלל הכוחות בשטח, התצפיתנים שעוקבים אחר המצלמות מזניקים את הסיירים למוקדי הפעילות, בזמן אמת, על פי דיווחי תושבים ו/או בהתאם לנקלט במצלמות האבטחה. מפקד תחנת באר שבע מציין כי סיירת הביטחון מהווה שובר שוויון ותוספת כח אדם משמעותי ואיכותי שמשלב אמצעים רבים להורדת נפח הפשיעה בעיר, כך גם שיתוף הפעולה עם המוקד הרואה. לדבריו מדי יום נעזרת המשטרה בניתוח תוצרי המצלמות המסייעים בתפיסות עבריינים''.
''חשוב לציין, סיירת הביטחון לא מחליפה את משטרת ישראל או מג"ב בטיפול באירועים, מדובר בנדבך חשוב נוסף במערך הביטחון העירוני במטרה לתת מענה למגוון סוגי אירועים ברחבי העיר במהירות האפשרית. הסיירת מפעילה בין 5 ל-9 צוותים במשמרת בממוצע אשר מהווים כמכפיל כח תגובה לכל אירוע חריג בב"ש. ניתן דגש באזורים דוגמת פארקים ציבוריים, אזורי מסחר וקניות, צירי הליכה, סביבת מוסדות ציבור, בשכונות הוותיקות והחדשות. כמו כן, מגיבה הסיירת לכל פניה וקריאת חירום. פריסת הסיירת הפועלת בחלוקה לגזרות העיר ושיטת העבודה מסייעת כאמור במהירות תגובה ראשונית במקרי חירום, הגברת נוכחות והרתעה בזמן שגרה. הסיירת נועדה לסייע בחיזוק הביטחון האישי בהיעדר מענה שלם לביטחון התושבים מצד מדינת ישראל, אשר לה הסמכות והאחריות לכך''.
''כזכור, סיירת הביטחון הוקמה וזכתה לתמיכה מלאה לאחר תהליך עמוק ויסודי הכולל דיונים מקצועיים עם נציגי וועדי השכונות, ארגונים חברתיים ואזרחים שעוסקים בנושא המשילות והביטחון האישי. מוקד הביטחון מאויש ופעיל לרשות התושבים 24 שעות ביממה, במספר הטלפון 086877777 , ניתן תמיד לחייג למוקד העירוני 106 ובאמצעות הקשה על הספרה 1 להגיע למוקד הביטחון העירוני''.
לאור תגובה זו, ספרו לנו אתם הגולשים ותושבי העיר, האם אתם מרגישים בטוחים יותר לאור הנתונים, או יותר נכון - אי הנתונים שהוצגו אודות לפעילות הסיירת? מה מנסה להסתיר עיריית באר שבע מאלו שמשלמים מכיסם את אגרת השמירה שכל ייעודה הוא תפעול הסיירת?
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]